Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Magdalena Fabčič

Urgentno uriniranje

Default avatar

PeterF

Pozdravljeni,

po pogovoru pri urologu in kratkem pregledu imam diagnozo PASM. Star 35 let, prostata normalna, urin normalen. Sedaj jemljem 4 mesece tablete Vesicare, prej 3 mesece Betmiga. Količina enkratnega urina se je povečala (na vsaj 250 ml, večinoma okoli 300, včasih tudi malo več), ostaja pa urgenca. Predno sem jemal tablete se je urgenca pojavljala prej (200 ml - 250 ml) in nekajkrat mi je ušlo, ker nisem pravočasno prišel do WCja (prihod domov).

Sedaj je precej bolje kot je bilo, ampak še vedno pa večinoma ne morem zadrževati urina, ko me začne tiščati. Če sem recimo doma ali kje "na samem" in me nenadoma zatišči, potem moram nujno takoj odtočit, če sem pa recimo kje na avtobusu ali v množici, potem se mi to ne dogaja, me lahko normalno malo tišči, ampak, ko pa pridem skoraj do mesta, kjer bom lahko odtočil, me pa že malo prej začne močno tiščati.
Urgenco še vedno sprožijo tudi: prihod domov, tekoča voda, kopanje, vstajanje iz postelje in še vrsta drugih opravil, ampak to samo, če je mehur malo bolj poln (vsaj 250 ml).
Najlažje je ponoči ali ko čez dan malo zaspim, takrat lažje zadržim večjo količino, tudi okoli 400 ml. Dokler ležim in ne mislim na nič je OK, ko pa sem v postelji buden in začutim, da me tišči, takrat pa moram kmalu na WC.

Po vsem kar sem že prebral na spletu, se mi zdi, da je morda pri meni lahko še kakšen drug problem, ker jaz hodim na vodo v mejah normale, večinoma 5-6x na dan (včasih tudi 4x ali 7x). Kakšen dan, ko telo bolj zadržuje vodo, tudi po 6 ur ne grem, drugič, ko gre več vode iz telesa pa lahko na 2 uri, ampak v obeh primerih moram urgentno in količina je okoli 300 ml.

Včasih se mi zgodi, da moram zjutraj odtočit (recimo ob 6h) in grem potem še malo v posteljo, potem ob 8h vstanem in grem na blato. Potem pa me čez nekaj minut med umivanjem zob začne silit na vodo, če mi uspe zadržat, lahko včasih potem tudi še nekaj ur ne grem na WC. Ali je lahko to znak, da so morda mišice medeničnega dna oslabljene? Ker me zatišči kmalu po odvajanju blata (ki je sicer normalno).
Drugače mi med naporom...urin nič ne uhaja, tako, da znakov stresne inkontinence nimam, lahko pa bi mi ušlo ob urgenci, če ne bi pravočasno odtočil.

Imam tudi probleme s hrbtom, išias in hernija diska L4-L5, disk L5-S1 pa je malo izbočen. Je možno, da bi tudi zaradi tega prišlo do takšnih motenj (urgence)?

Kontrolo pri urologu imam šele čez 7 mesecev. Nimam občutka, da bo ta urgenca kdaj minila, ali je morda to normalno, da se izboljšuje zelo počasi?

Lep pozdrav,
Peter

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič