Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Magdalena Fabčič

Hormonska slika - smiselni ukrepi?

Default avatar

MiniMo

Pozdravljeni,

prijazno vas prosim za nasvet, oziroma usmeritve za eventuelno nadaljnje ravnanje glede na moj hormonski izvid in simptome (v kolikor le ti niso običajni).

Sicer sem stara 42. let (2 otroka, drugi rojen leta 2010). Po prvem porodu so mi po izbruhu hipertiroze diagnosticirali hashimotov tiroditis, izbruh se je ponovil po drugem porodu, tako da sta bili obe akutni stanji takrat farmakološko zdravljeni, vendar sedaj ne jemljem več zdravil, ker naj bi bila situacija umirjena. Imela (in zdravila) sem tudi gestacijski diabetes. Hormonske kontracepcije ne uporabljam, v mladosti so mi negativni stranski učinki povzročali preveč preglavic.

Se mi pa zadnja leta močno stopnjuje PMS. Imam veliko večino običajnih telesnih simptomov kot npr. napihnjenost, zaprtost, boleče prsi, migrena..."kaplja čez rob" pa je močan vpliv na moje razpoloženje (letargičnost, zaspanost, razdražljivost, slaba koncentracija, oziroma včasih že kar precej depresivno razpoloženje) in trajanje tega PMS obdobja (10-14 dni). Ko pride menstruacija pa sem drug človek. Dozdeva se mi sicer, da sta bila zadnja dva ciklusa glede tega nekolika milejša (po nekaj mesečnem slabem obdobju), ne najdem logične razlage ;) Torej danes (v 21 dnevu ciklusa) sem opravila preiskavo krvi v Adrialabu. Prosim vas za interpretacijo rezultatov (izvid spodaj), oziroma nasvet, v kolikor je smiselno kakšno ukrepanje, oziroma kak posvet s specialistom, ali naj se raje kar navadim na situacijo. Hvala vnaprej!

S-TSH 3.00
S-T4 prosti 14.61
S-T3 prosti 3.39
S-anti TG 53.75 (H)
S-anti TPO 20.69 (H)
S-Estradiol 231
S-Testosteron 0.35
S-Progesteron 20.9
S-FSH 2.64
S-LH 2.01
S-Prolaktin 14.03
S-Kortizol 331.6
DHEA-S 7.2
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni MiniMo!
Kot opisujete zadnja dva ciklusa (milejša), izgleda tudi izid laboratorijske preiskave. V tem ciklusu je prišlo do ovulacije, progesterona je dovolj, zato je PMS kratek in običajen.
Še vedno se kaže Hashimoto tiroiditis, z uravnoteženimi ščitničnimi hormoni. Možno je, da se tudi vnetje ščitnice spreminja od boljšega do manj ugodnega.
Za pomoč pri blaženju PMS v slabših dneh se obrnite na svojega ginekologa, ki vam bo zagotovo znal pomagati z nasvetom ali podpornim zdravljenjem.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič