Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Magdalena Fabčič

KRVAVITEV

Default avatar

MENICA 123

Stara sem 51 let, od novembra 2017 nisem imela menstruacije. Znakov mene - potenje... nimam. Sem pa v začetku februarja pričela krvaveti - ne močno, najprej bolj temen tok, no, danes pa je stvar že bolj podobna menstruaciji. Imam tudi črvičenje - tako kot pri menstruaciji.
Zanima me če je to normalen pojav ali naj obiščem ginekologa. Počutim se čisto ok, samo zaskrbljena sem,
Default avatar

Magdalena Fabčič

V času perimenopavze, to je obdobje nerednih menstrualnih ciklov pred samo menopavzo, lahko pride do daljših obdobij amenoreje (izostanka menstruacije). To lahko traja tudi več let in je povsem normalen pojav, posledica izostankov ovulacije in usihanja delovanja jajčnikov. Šele ko ste 12 mesecev brez menstruacije, ste prešli menopavzo.
Pomembno je, da tudi v obdobjih izostale menstruacije poskrbite za zaščito pred zanositvijo, saj še vedno obstaja možnost, da zanosite. Za mlajše od 50 let to velja vse do preteka 2 let od zadnje menstruacije.
Želim vam čimmanj stresen prehod v novo življenjsko obdobje.
Default avatar

ANAB

Spoštovani!
Stara sem 44 let. Do sedaj sem imela menstruacijo redno na 30 dni, bp. Trajala je 3-4 dni. Pred tremi meseci sem začutila občasno do pogosto plapolajočo (bolečina naraste in popušča v različnih časovnih intervalih, ki so različno dolgi, od minute do 15 minut) v predelu maternice in jačnikov. Približno tri prste pod popkom in tik nad sramno kostjo. Bolečina se je najpogosteje najavila z mrazenjem po telesu (vedno tudi hladne noge), ali pa tudi ob kakih čustvenih odzivih (jeza, strah), predvsem zvečer in ponoči. Pomagala sem si predvsem z ogrevanjem teh telesnih predelov, začela sem izvajati tudi vaje za krepitev vaginalnih mišic, iz prehrane sem precej izločila sladkor in gluten in zjutraj popila skodelico pravega in zelenega čaja s cimetom in žličico kokosovega olja. Čez dan pa pijem po dve skodelici čaja koprive, breze, preslice, zlate rozge, ognjiča in rmana.
Pred 14 dnevi pa se je začela blaga krvavitev (brez sluzi, brez vonja) 11 dni pred pričakovano menstruacijo. Bolečine so v veliki meri izginile približno 4 dan krvavitve. Krvavitev pa se je povečala 11 dan, prb. na dan pričakovane menstruacije. Je srednje močna, običajna kot menstrualna in ne pojenjuje. Danes bi torej po mestrualnem ciklu to bil že 3 dan, skupaj pa 14 dan krvavitve. Počutim se v redu, razen da me skrbi. Aktivna sem kot običajno in ne čutim kake posebne preobremenitve.
Bila sem pri ginekologu. Na maternični steni imam manjši (13mm) miom, na/v levem jajcevodu ali jačniku pa kravavo cisto - hematom (upam, da sem si pravilno zapomnila). Po njegovem mnenju ni razloga za krvavitev.
Pri zdravniku sem bila na pregledu urina in krvi. Oboje je v redu. Na urinu povečano število eritrocitov, kot je bilo pričakovano.
Se opravičujem, ker je tole postalo kar obširno. Seveda me zanima tudi vaše mnenje o tem in mogoče kak napotek, kako ravnati. Hvala vnaprej. Lep pozdrav.
Default avatar

Magdalena Fabčič

Pozdravljeni,
zelo verjetno ste že v obdobju perimenopavze, to je čas hormonskih sprememb pred samo menopavzo. Menstruacije postanejo neredne, intervali med njimi se podaljšajo ali skrajšajo. Pogosti so cikli brez ovulacije, zato pride do pomanjkanja progesterona in podaljšanih menstruacij. Glede na to, da ste opravili pregled, so ostali organski vzroki izključeni. Miomi se v menopavzi skrčijo ali celo izginejo, ravno tako prenehajo težave zaradi endometrioze (domnevam, da vam je ginekolog rekel, da imate na jajčniku endometriom, to je maternično tkivo, ki se razraste izven maternice).
Mislim, da ni razloga za skrb, gre za naravne procese. Lahko pa podprete svoje telo z čimbolj zdravim načinom življenja: prehrana z dovolj zelenjave, sadja, oreškov in semen, dovolj spanja, redno gibanje in sproščanje, pa dobra družba. Posebej bodite pozorni na hrano, bogato z železom, da se izognete slabokrvnosti.
Za uravnoteženje hormonov pa priporočam kapljice navadne konopljike (ne konoplje, temveč Vitex agnus-castus), ki jih dobite tudi v lekarni. Več o njej na http://www.pogumna.si/blog/konopljika_za_zenske_tezave.
Kar oglasite se, če imate še kakšno vprašanje.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič