Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Magdalena Fabčič

Hormonsko neravnovesje in PMS

Default avatar

pikapolonica2002

Pozdravljeni

Imam 15 letno hči, ki ima menstruacijo od 9 leta. Do sedaj ni imela nobenih problemov, cikli so redni in brez večjih bolečin.

Problemi z vrtoglavico, slabostjo, bolečinami v želodcu in mišično oslabelostjo, so se začeli letos februarja. Navedeni problemi se ji pojavljajo cca. 7dni pred menstruacijo in izginejo z menstruacijo. V tem času tudi ni sposobna obiskovat šolo in treninge, na sploh v tem času samo poležava.

Zdravnica ji je naredila teste za ščitnico, ki so ok ter teste za spolne hormone, ki so pokazali FSH 2,08 mlU/mL, LH 2,49 mlU/ml, prolaktin 848,4 mlU/L, estradiol 323,47 pmol/L in testosteron 0,72 nmol/L. Kri ji je vzela dva dni preden je dobila menstruacijo.

Glede na vrednost prolaktina, smo tudi naročeni na MR glave.

Hči se tudi aktivno vsak dan ukvarja s športom

Prosila bi za vaše mnenje, ali gre pri hčeri za hormonsko neravnovesje in posledično za PMS ter kakšne teste nam še svetujete.

Hvala, lp

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič