Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

sekundarna neplodnost - kako naprej

Default avatar
Spoštovani!

hvaležna vam bom, če si vzamete minutko in preletite mojo "kratko zgodovino amenoreje"
Torej stara sem 37, Prvi otrok po precej letih HK spontano zanosila pri 28 letih po 6 mesecih brez HK. Nosečnost, porod...BP. Nato po enem letu Depo Provere nazaj na HK in zaradi pojava nodoznih eritemov, brez drugega vzroka, prepoved HK ter prehod na Mireno. Vstavljena 3 leta. v tem času moja telesna teža in maščevje na minimumu, saj sem "bila " aktiven tekač in zelo pazila na prehrano.Počutje in ostalo BP. Po odstranitvi Mirene menstruacije nisem več dobila, odstranjena je bila avgusta 2014. po nekaj mesecih Cikloproginove, klomifena.... sem bila napotena na kliniko za neplodnost, kjer že skoraj 3 leta neuspešno iščemo in poskušamo zagnati ciklus. Izmerjeni so bili FSH nekajakrat (nazadnje 12,4 ), pred letom in pol AMH (0,41), pred 2 letoma preden me je osebna G napotila na neplodnostno pa tudi prolaktin (normalen), ter ščitnični hormoni (normalni,malce nizek le T4). Ostali hormoni niso bili testirani.
V treh letih v neplodnostni sem jemala mnoga zdravila, ki bi spodbudila ovulacijo (folikli so se nekako obetajoče tudi razvijali, zanosila nisem nikoli,) kar pa je še bolj čudno, kljub "sforsirani" ovulaciji, nikoli potem ni prišlo do M. Le to je bilo vedno potrebno sprožiti bodisi z Primolutom... ali podobnim.
Zdaj sem en ciklus bila na gonadotropinih (Puregon 150/dan 11 dni + Gonapeptyl), nato stop injekcija in ciljani spolni odnosi. Sem pa le po tej terapiji sedaj dobila vsaj menstruacijo in to točno 28 dan. kaj bo naprej ne vem.
Vmes sem bila tudi 14 mesecev popolnoma brez vsake terapije in v tem času ni prišlo niti do minimalne krvavitve.
Težave sicer pa so (zaradi tega sem šla že pred leti, ko sem še imela Mireno do osebnega zdravnika, ki temu ni posvečal nobene pozornosti): močno nočno potenje, izguba spolne sle izrazito, težave s koncentracijo, včasih težave z govorom in koncentracijo, slabo energetsko stanje nasploh ter razdražljivost. Sladkor je okej.
Na koga naj se sploh obrnem, ki bi znal razvozlati kaj pri meni ni okej. Mena verjetno še ni, ker FSH še ni zelo visok, kljub nizekmu AMH.
rada bi nadomestila kar manjka mojemu telesu. Aja, telesna teža že več kot dve leti, kljub prej ekstremni suhosti, sedaj kvečjuemu par kil viška. Se pa redno gibam, vsaj 3-4 teden intenzivna hoja v hrib, ker zaradi okvare diska med 4 in 5 vretencem teči ne smem več.
Kadim ne, alkohola ne pijem, jem precej zdravo, res pa da malo preveč sladkarij, ampak ob rednem gibanju, verjetno to ni vzrok. Bila pa sem 6 mescev tudi na strogi LCHF prehrani, da bi stabilizirala hormone. Apmak je bilo isto.
Imate kak nasvet?

Najlepša hvala!

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič