Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

neplodnost, amenoreja, anovulacija ..... kako najti vzrok

Default avatar
Spoštovani!

Moji problemi so naslednji. Po prvem porodu pri 29 sem imela 3 leta mireno, nato z nemenom zanositve odstranjeno. Menstruacije ni bilo več. po osnovnih pregledih napotena na neplodnostno ambulanto, kjer sem neuspešno že tri leta.
Osnovni problem - ni več ovulacij posledično ni več menstruacije, sluznica tanka, jajčnki neaktivni.
poskusili smo vse mogoče (klomifen, dabroston, cikloproginovo.... zadnji ciklus M sprožena 10 dni Primoluta (2/dan) nato injekcije Puregona (150/dan) v kombinaciji z Gonapeptylom in nato po 11 dneh Pregnyl. rezultat je na žalost še vedno enak - ni nosečnosti.
Zanima pa me drugo - kako oz. kdo s katerimi preiskavami bo lahko ugotovil zakaj pri meni ciklus,.kljub temu, da ni ovulacij sploh ne steče (pričakovali bi vsaj neredne krvavitve....) jaz pa sem bila vmes več kot leto dni brez vseh terapij pa ni bilo niti kapljice krvavitve.
Meddrugim se borim z nihanji razpoloženja, nočnim potenje, včasih zelo hudim, suho kožo, lasmi, nabiranjem kilogramov....
stara sem 36 in verjetno bi bilo dobro (če nam pač ne uspe nikakor zanositi) nadomeščati manjkajoče hormone (ampak katere?)
kaj vse in kako se testira, da se lahko ugotovi hormonski status posameznika.? Ščitnica je okej, ob zadnjih testiranjih je bil prolaktin v mejah normale, FHS rahlo (13.,04) povišan, AMH pa samo 0,41.
Kaj bi mi svetovali ?

lp

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič