Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Magdalena Fabčič

težave s sečili?

Default avatar

maiich123

Lepo pozdravljeni,

Na vas se obračam, saj se mi zdi da iščem informacije kot iglo v senu. Prebrskala sem že veliko strani, vendar odgovora nisem dobila, tako kot na netu tudi pri svoji zdravnici ne.

In ker so težave neznosne, ne vem več na koga se lahko še obrnem in ker sem zvesta obiskovalka tega portala se v upanju na pomoč obračam na vas.

In sicer, moje težave so naslednje. Nekje v koncu julija sem opazila, da moram vse pogosteje na stranišče lulati. Temu sprva nisem namenila veliko pozornosti, saj sem se trudila veliko piti ( ponavadi spijem zelo malo), tudi temperature so bile neznosne. Torej, kakšen teden se mi je dogajalo to da sem skakala na wc. Nakar se je začelo dogajati tudi to, da kadar sem bila živčna ali vznemirjena sem morala se pogosteje na wc, in imela sem nekakšen občutek ščemenja. Med samim lulanjem pa nič, nič obarvano, vonja, bolečin torej nič. Ker se mi ni zdelo normalno, sem se odpravila do osebne zdravnice, kjer so mi pregledali urin, in vse je bilo vredu. Sama pri sebi sem vedela, da temu ni tako, zato sem brskala za rešitvami, in odkrila brusnični sok. Pila sem ga nekje en teden in bilo mi je boljše za dan ali dva, na kar so se težave spet ponovile!
Sama nisem vedela kaj naj, saj sem bila na poti na morje in v 1h pa pol vožnje sem morala 7x na wc. V Ljubljani pa mi je bilo dovolj in se odpravim do lekarne, se pred tem sem poskušala poklicati svojo zdravnico vendar ni bila dosegljiva. V lekarni opišem težave in mi svetuje da nadaljujem pot na morje saj mi bo slana voda koristila in vzamem še tablete canephron. Naj omenim, da zaradi pogostega lulanja sem vse manj pila, saj sem tako mislila, da mi nebo treba toliko na WC. Odlično,po naporni vožnji prispem na morje, vesela da bo končno mojih težav konec, nakar se zgodi, kar bi lahko predvidevala že prej, dehidracija, zelo močno sem dehidrirala, bila sem kot,.. ne znam opisat, odpravim se, do turistične ambulante, kjer so bili mnenja, da nujno potrebujem infuzijo, vendar v bolnico v katero so me napotili niso bili tega mnenja... imela sem vsega dovolj in po 4 dneh trpljenja v apartmaju na morju obupala in se odločila da je čas za odhod domov. Domov sem prišla v nedeljo, takoj zjutraj v ponedeljek pa k svoji zdravnici. Kjer bi morala pod nujno se tisti dan odnesti urin v bolnico na pregled urokultur? nekaj zvezi z bakterijam če se naberejo ali ne.. ker sem bila prepozna in dobila blokado lulanja sem urin odnesla v torek. Po oddaji urina pa sem morala pričeti z jemanjem antibiotikov MarcoBID 100Mg na 12h. Seveda je bil izvid negativen.
Sedaj mineva že 4 dan in pol če lahko tako napišem, odkar jem te antibiotike, vendar stanje se ne izboljšuje. Rabijo tile antibiotiki toliko časa, da začnejo delovati? Kaj mi sploh je? Ali bo sedaj vedno tako?!
Kaj še lahko sama storim, oz. na koga se lahko obrnem da odpravim te težave?


Najlepša hvala za odgovor!
Default avatar

Tisa_R

Mogoče ni problem vnetje, ampak inkontinenca?
Na vašem mestu bi šla še enkrat do osebnega zdravnika in se pozanimala še o tej možnosti. Poleg tega si na MONu poglejte zapise na forumu Interna medicina, podforum Inkontinenca. Morda vam bodo v pomoč.
Srečno!
Default avatar

tečna tašča

Koliko si stara, te kaj pritiska ma mehur, bi morda zdravnica še to preverila, da ne bo potem kakšna bula.
Default avatar

imela težave

Mene je zdravnica zaradi ponavljajočih vnetij mehurja napotila najprej na ultrazvok trebuha. Ampak so bila res vnetja, antibiotik je takoj pomagal. Nakar se je parkrat v cca pol leta zgodilo, da me je spet peklo ko hudič, kot vedno ob vnetjih, izvid urina pa negativen, tudi sanford. Antibiotik je pa vseno pomagal. Potem sem dobila napotnico še za urologa, ni našel nobenih nepravilnosti, sem pa dobila krepko dozo antibiotikov, mislim da amoksiklav za 2 tedna in potem še vzdrževalno nolicin za 3 - 4 tedne. Od takrat naprej, dobri dve leti, imam mir. Pri tebi so sicer težave drugačne, ampak vidiš, daso se tudi pri meni dogajale nerazljožljive težave. Prosi zdravnico za napotnico za urologa, če ona ne zna razvozlati tvojih težav. Prvo pravilo pri vseh težavah z mehurjem je pa veliko piti, najbolje kar navadno vodo.
Preberi si na spletu tudi kaj o razdražljivem mehurju, se spomnim, da sem ob 'raziskovanju' svojih težav naletela tudi na to.
Default avatar

Student20

Pozdrav!

Ce ne gre za glivicno ali bakterijsko okuzbo, kar se ponavadi zazna ze z neprijetnem vonjem pri uriniranju, potem bi morda morala pomislit se na moznost, da gre za kaksno hormonsko motnjo. Cisto teoreticno, morda je kaj narobe s koncentriranjem urina (namesto da bi se voda resorbirala nazaj v kri, se izloci z urinom)-pomanjkanje antidiurericnega hormona?

Ali pijes vodo zaradi zeje ali zaradi tega, ker pac opazas, da vec uriniras? Ker ce je zaradi zeje, je mozna tudi sladkorna bolezen. Verjetno pa bi to opazili na izvidih, ker bi se glukoza pojavila v urinu, razen ce je bil urin vzet zelo zgodaj ali pa prejsnji vecer nisi veliko jedla.. Ce pa pijes zaradi opazanja, da vec uriniras, pa gre mogoce za povsem obicajen proces-ko zauzijes prevec vode, se krvni tlak povisa in za zagotavljanje normalne vrednosti tlaka, se poveca izlocanje vode z urinom.

Mozno je tudi pomanjkanje ali motnje v uravnavanju aldosterona. Ce ga je premalo, gre za poveano izlocanje natrija z urinom, z natrijem gre pa tudi voda.

Povecano uriniranje, ki ni bolece, pekoce, bi lahko bilo tudi normalen proces staranja...
Default avatar

maiich123

Pozdravljeni,

Inkontinence nimam, saj vodo lahko zadržujem. Stara pa sem komaj 22 let.

Vodo pijem predvsem zaradi žeje,... pa tudi če bi zaradi popite vode hodila pogosteje na wc bi vedela, tako pa čutim nek čuden občutek ki seveda ni običajen, in traja zdej dober mesec...
Default avatar

Informatorka

Ali so ti preverili sladkor v krvi? Res gre lahko tudi za začetek sladkorne bolezni.
Default avatar

maiich123

Zelo zanimivo, da ste me to vprašali. Letos maja sem bila veliko pri zdravniku zaradi alergij, in sem ji vmes omenila, da se zelo slabo počutim, nenadna izguba energije, potenje, zmedenost, tresenje no bol drhtenje.. pa mi je pregledala kri pa ni bilo nič. Sedaj sicer tega nimam več, ampak to z lulanjem pa traja že mesec! Jutri jo imam namen spet poklicat, prav nerodno mi je že. Ko mi je prepisala te antibiotike, sem jo prav vprašala, kaj pa če nebo pomagali in mi je zatrdila, da 100% bodo.. ojoj :) ni konca temu...

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič