Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Odsotnost menstruacije/PCOS

Default avatar
Pozdravljeni!

Prosila bi za vašo pomoč oz. nasvet. Imam 23 let in od samega začetka neredne menstruacije. V prvih letih po tem, ko sem prvič dobila menstruacijo, so se le-te pojavljale na nekaj mescev, občasno tudi na pol leta. Obiskala sem ginekologa in z ultrazvokom sva potrdila prisotnost cist na jajčnikih. Takrat mi je predpisal HT Jasminelle, ki sem jih jemala 1 leto. Ker se je moje počutje ob jemanju tabletk poslabšalo (glavoboli, vročina, močne krvavitve, nihanja v razpoloženju) sem tabletke menjala za Cerazette, katere sem ponovno jemala 1-1,5 leta. Moje počutje se je sicer izboljšalo, vseeno pa sem ob jemanju tabletk opazila druge stranske učinke (nizek libido, nihanja v razpoloženju) - skratka nisem se počutila dobro, zato sem želela s tabletkami prenehati.
Vse odkar sem prenehala z jemanjem tabletk, še nisem dobila menstruacije po naravni poti. Od tega je že 2 leti, kar je najdaljša doba odsotnosti do zdaj. Vmes sem imela krvavitve enkrat, vendar sem skoraj prepričana, da so bile posledica urgentne tabletke Norlevo (pojavile so se 1 teden po zaužitju tabletke).
Na vas se obračam zaradi tega, ker sem sedaj v dilemi. Zaradi slabih izkušenj s tabletkami, ne bi želela ponovno pričeti z jemanjem in prav tako ne načrtujem otrok. Vseeno me skrbi odsotnost menstruacije, saj ne bi želela, da bi zaradi tega prišlo do drugih zdravstvenih težav. Ali bi po vašem mnenju morala ponovno pričeti z jemanjem tabletk in ali bi bili bioidentični hormoni boljša rešitev? Naj grem ponovno na posvet k ginekologu in zaprosim za napotitev k endokrinologu? Ali je sploh potrebna terapija, glede na to, da ne načrtujem zanositve? Ali lahko nezdravljena odsotnost menstruacije vodi v hujše zaplete?

Vnaprej se vam zahvaljujem za vaš čas in nasvete!! Lep pozdrav!

Sovica1

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič