Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Hormonsko neravnovesje-perimenopavza?

Default avatar
Spoštovani,

odločila sem se vam pisati, preden se pri vas tudi naročim na samoplačniškem pregledu, saj moj ginekolog in splošni zdravnik nimata posluha za moje težave.

Stara sem 37 let, imam enega otroka, ki sem ga rodila pri 31 letih. Pred približno tremi leti se je moje splošno počutje kar čez noč drastično poslabšalo. Na začetku sem se počutila slabo kakšna 2 tedna v mesecu , sedaj pa se slabo počutim vsak dan in le s težavo opravljam dnevne naloge v službi in doma. kontracipcijskih tablet ali drugih zdravil ne jemljem.

Moji simptomi so naslednji:
anksioznost/hud notranji nemir
utrujenost/šibkost/tresavica
palpitacije srca
tiščanje v prsih, cmok v grlu
bolečine v kosteh
menstruacijski cikel se mi je v zadnjih dveh letih skrajšal iz 28 na 24 dni
neredne menstruacije
prebavne motnje
vročinski oblivi (redko in brez potenja)
suhe utrujene oči
...

Bila sem pri svojem ginekologu, kjer sem omenila simptome, pa mi je odvrnil, da sem za perimenopavzo premlada in naj grem k splošnem zdravniku po pomirjevala. Tudi na hormonske teste me ni želel napotiti.

Nato sem odšla tudi k splošnem zdravniku, ki mi je po pregledu EKG, krvi in urina, ki so bili bp (ledvica, jetra, ščitnica, levkociti, eritrociti) želel predpisati antidepresive, ki pa sem jih odklonila, ker menim, da to zame ni prava rešitev. Prav tako mi ni želel napisati napotnice za endokrinologa ali me napotiti na hormonske teste.

Odločila sem se, da si bom hormone testirala samoplačniško, potem pa se bom oglasila pri vas na posvetu. Prosim pa vas za pomoč pri tem, katere stvari naj si testiram in kdaj v mesečnem ciklu?

Najlepša hvala vnaprej in lep pozdrav,
Obupana Petra

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič