Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

miomi - cerazette

Default avatar
Spoštovani,
na zadnjem jemanju brisa mi je ginekologinja odkrila dva mioma, na kontroli čez šest mesecev precejšnje povečanje, tako da je večji meril okoli 3 krat 4 cm (prej cca 2 krat 3), kar je po njenem mnenju veliko. Odločila sem se za cerazette.
Nekih večjih stranskih učinkov ni, kar pa me precej moti, so krvavitve: močnejša krvavitev v času, ko bi bila sicer menstruacija, in blažja krvavitev v času "ovulacije" (no, saj mogoče jo pa res imam), ki traja štiri do pet dni. V bistvu je ta blažja krvavitev približno enaka prejšnji menstrualni, samo da je krajša. V času pred obema krvavitvama in še kak dan ali dva po začetku sem grozno napihnjena in imam trebuh kot nosečnica. Skupaj torej krvavim okoli 10 do 12 dni na mesec.
Operacije se preveč bojim. Po eni strani zato, ker se tako ali tako bojim vsega, kar je povezano z boleznijo, po drugi strani pa tudi zato, ker mnogim ženskam moje starosti (50) odvzamejo kar celo maternico, čeprav ni razloga za to (vem, kaj pravi doktrina, ampak praksa se na drugi strani skalpela zelo razlikuje od doktrine in najboljših interesov bolnika), pa tudi miomi se lahko ponovijo, tako da s tem potem ničesar ne rešiš. Če sem po mami, bo mena nastopila šele čez šest, sedem let, tako da je dejansko nekaj treba storiti.
Moje vprašanje je, ali BH na telo učinkujejo enako kot progesteron v cerazette? Ali ima ženska normalen ciklus kot prej, torej ovulacijo in menstruacijo? Doslej v življenju nisem jemala KT, zaščita je bila kondom in sva bila s partnerjem čisto zadovoljna, v zadnjih letih pa kondom in metoda varnih dni, ker je ovulacija veliko izrazitejša in nimam težav s prepoznavanjem plodnih dni.
Drugače sem zdrava, normalna teža, nikoli nisem imela "ženskih" težav. Edino ščitnica mi deluje počasneje, vendar v mejah normale.
Na tem forumu sem sicer prebrala, da tako velik miom ni še nič kritičnega, vendar se moji ginekologinji zdi kar obsežen.
Hvala za vaše mnenje in lep pozdrav.
Default avatar
Pozdravljeni Laurae!
Mikroniziran bioidentičen progesteron ne deluje enako kot gestagen v zdravilu Cerazette. Spadata v isto skupino, a ne delujeta povsem enako.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič