Med.Over.Net

Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Pri ženskah so srednja leta neizbežno povezana s hormonskimi spremembami menopavze, prehoda iz rodne v nerodno dobo. Spremljajo jo spremembe na telesnem nivoju, pa tudi v čustvovanju, razmišljanju in doživljanju sveta. Lahko prinesejo nepričakovane težave, pa tudi nove priložnosti, da dolgoročno poskrbimo zase. V tem forumu je mesto za oba - njo, ki doživlja menopavzo in njega, ki jo želi na tej poti razumeti in podpreti.

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Magdalena Fabčič

menstruacija

Default avatar

LiliM.

Že v mladosti sem imela probleme s tem: menstruacija se mi enostavno ni ustavila, ampak sem krvavela vedno bolj (6,7,8 dan ciklusa). Predpisovali so mi hormonske tablete, potem pojačali dozo, prešli na druge hormonske tablete, spet pojačali dozo, na koncu sem vedno pristala na "čiščenju" - to je trajalo od mojega 17-23 leta, "čiščena" sem bila 6x v tem obdobju, vsesplošno mnenje ginekologov, ki so me obravnavali takrat je bilo, da bi bilo najbolje, da zanosim, ker da bi se s tem vse uredilo.
Pri 23-ih letih se mi je zadeva kar sama od sebe uredila, pri 30-ih sem zanosila in rodila in od 23. - 43. leta nisem imela nobenega problema - menstruacije na 28 dni, ki so trajale od 5-7 dni.
Ko sem bila stara 30 let so mi postavili diagnozo: bazedovka, leta 2001 sem prejela dozo radiojoda in od takrat sem Na Euthyrox-u 75 mikrogramov na dan.
Kot sem že omenila, so se mi pri 43. letih zopet začeli problemi z menstruacijami, konkretno - zadni primer: 10.01.2016 sem dobila menstruacijo, ki je trajala do 20.01., bila je zelo močna do predzadnjega dne, 8. in 9. dan sem prav čutila kose krvi, ki gredo iz mene. 27.01. sem zopet dobila normalno menstruacijo.
Moja ginekologinja mi predpiše Primolut Nor, oziroma pravi (ko krvavim že 8, 9 dni zaporedoma), da naj zdržim kolikor pač lahko, najbolje čim dlje, potem pa naj začnem z jemanjem Primolut Nor-a (20 dni po 2 na dan), da druge rešitve ni. Ko ji omenim pregled hormonov o tem noče niti slišati, pravi da nima smisla, ker sem pač v teh letih (49 in pol).
Naj omenim še, da se mi vseskozi pojavljajo ciste na dojkah in sem reden obiskovalec v ambulanti za dojke (punkcije, UZ dojk).
Dejstvo je, da tako ne morem več naprej - biti v službi in prenašati bolečine v predelu trebuha in križa, nenehno hoditi na wc... Večkrat sem tudi vsa zatečena, zabuhla, vse skupaj že vpliva na mojo psiho in res ne vidim drugega izhoda kot da se naročim pri Vas in upam, da boste Vi našli kakšno rešitev za moj problem, ker jaz tako res ne morem več živeti!
Lepo prosim povejte mi kakšne preiskave krvi naj opravim preden se naročim pri Vas (bo Adria Lab v redu?) in kakšne so čakalne dobe.
Za odgovor se Vam najlepše zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam!

Lili M.
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni Lili!
Priporočam pregled spolnih hormonov, estradiola, progesterona, in FSH. Zaradi dojk ne bi bilo slabo pogledati še prolaktin. Kri je smiselno pogledati le v ciklusu, ko ne jemljete PrimolutNora.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar

LiliM.

Za odgovor se Vam najlepše zahvaljujem. Sedaj pa Vas prosim za še enega: Včeraj zjutraj sem bila v Adria Lab-u, 21. dan ciklusa in izvidi so sledeči:
S-Progesteron: 0,5
S-Estradiol: 58
S-FSH: 40,59(H)
S-Prolaktin: 13,40
Ne vem, če je ta podatek za Vas pomemben, ampak danes popoldan sem dobila menstruacijo.
Zanima me, če menite, da obstaja terapija, ki bi uredila ali vsaj omilila to moje stanje - v 39-ih dneh imam že tretjič menstruacijo, torej od 10.-20.01., od 27.01.-02.02. in sedaj spet 17.02.!
Hvala in lep pozdrav!
Default avatar

sabinasencar

Pozdravljeni LiliM!
Mislim, da obstaja zdravilo, ki bi omililo vaše težave s perimenopavzo. Z vašim osebnim ginekologom bosta zagotovo našla ustreznega.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič