Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Izostanek menstruacije - zdravljenje z biodentičnimi hormoni

Default avatar
Pozdravljeni,
že nekaj časa Vas spremljam na forumu in razmišljam, da bi Vas prosila za pomoč in nasvet pri moji težavi. Dovolite mi, da se Vam na kratko predstavim. Stara sem 27 let, v višino merim 167 cm in tehtam 57 kg. Nimam otrok, ga pa nameravam imeti do svojega 30-ega leta starosti.
Moja težava je izguba ciklusa, katerega žal nimam že 2 leti. Naj Vam na kratko opišem svojo zgodbo. Pred leti sem jemala približno 7 let kontracepcijske tablete logest . Zaradi težav s suho nožnico mi je takratni ginekolog predlagal kt yaz, katere sem jemala 3 mesce in nič več, ker so mi povzročale veliko preglavic. Med jemanjem yaz-a sem imela ciklus od 12 do 14 dni v mescu in tako sem se odločila, da neham jemati kt. Posledično sem izgubila ciklus in sem tako obiskala ginekologa, ki mi je predpisal zdravilo za umetno sprožitev le tega. Zdravilo mi je povrnilo ciklus za 2 dni in nič več. Sem zelo proti sintetičnim zdravilom in ne maram farmacevtskih lobijev, zato sem se odločila, da »počakam na vrnitev ciklusa po naravni poti, kot se to mora zgoditi. Tako so minevali dnevi, tedni in mesci, ciklusa pa ni bilo. Po dolgem in napornem potovanju od ene ambulante do druge, mi zdravniki niso vedeli veliko pomagati. Večkrat so mi testirali spolne in ščitnične hormone, bila sem tudi v endokrinološki ambulatni in povsod so bili hormoni v ravnovesju. Naj Vam povem, da sem pred tem časom bila tudi na shujševalni »dieti« zaradi prekomerne telesne teže in sem tako izgubila 30 kg v dobrih 2 letih in pol. Hujšala sem zdravo in počasi.
Svoje življenje sem zelo spremenila . Sem rekreativka in ukvarjam se z različnimi aerobnimi ter anaerobnimi vadbami ter pazim na zdravo uravnoteženo prehrano. S pomočjo raznih gradiv se trudim čim več ozaveščati o zdravem slogu življenja, zato vem, da tudi izguba telesne teže, premalo maščob, stres ... povzročajo izgubo ciklusa. Zaradi vsega tega sem bila v veliki zmedi, ker je v mojem primeru bilo veliko faktorjev oz. dejavnikov za izgubo ciklusa.
Zamenjala sem tudi ginekologa in imam sedaj ginekologinjo, ki mi je naredila vaginalni ultrazvok ter mi povedala, da imam pretanko maternično sluznico, na pregledu je merila le 0,6 mm in da je to premalo za sprožitev ciklusa po naravni poti. Iz izvidov mi je povedala tudi, da imam premalo estrogenov in bi tako potrebovala hormonsko terapijo z estrogeni in to seveda s sintetičnimi, katerim sem zelo proti. Vem, da morajo biti hormoni v ravnovesju in da pomanjkanje estrogena povzroči tudi veliko preglavic v telesu, kot tudi oslabljeno ščitnico, da je zelo pomembno kdaj v katerem dnevu ciklusa si testiramo hormone ... vendar koliko vem je v mojem primeru vseeno kdaj si testiram hormone, ker nimam ciklusa, ali?
Včasih moramo biti sami svoji zdravniki, poslušati in spoznati svoje telo ter mu pomagati po najboljših močeh, ker nam naše zdravstvo žal veliko ne dopušča. Zanima me kako lahko pridem do biodentičnih hormonov, ki so naravni človeškemu in ne sintetično pridobljeni, kot jih je veliko na spletu. Razmišljala sem o progestogenu v obliki mazil, ker tako vem, da le to preide takoj v krvni obtok in ne v jetra, kjer razpadejo, spremenijo prvotno obliko ... Moja zdravnica žal nima licence za zdravljenje z biodentičnimi hormoni, kot sem ozaveščena, da jo lahko predpiše samo zdravnik, ki jo ima. Estrogena se zelo bojim, ker vem, da povzroča tudi povečanje telesne teže, kaj si pa niti malo ne želim, ker se zdaj trudim in popravljam svoje napake in tako jem več zdravim maščob, OH, B kot prej. Ne morem Vam vse spremembe do potankosti opisati, ker sem že zdaj predolga. Zanima me torej ali menite, da bi bilo dovolj, da bi uporabljala biodentični progesteron v obliki mazil, kje in kako ga lahko dobim, ali imate kakšno drugo mnenje kaj bi bilo dobro še narediti? Sem že zelo izčrpana in utrujena, ker nimam ciklusa. Želim, da se mi vse čim prej uredi in to po naravni poti, ker težko verjamem, da bom dosegla kaj dosti z nenehnimi umetnimi substancami. Za Vaš odgovor in čas, ki mi ga boste namenili, se Vam v naprej zelo lepo zahvaljujem ter Vam želim čudovit dan!
Default avatar
Pozdravljeni Edinstvenaaa!
Kombinacija dolgoletnega jemanja HK in velika izguba teže sta lahko povod za stanje, ki ga imenujemo hipotalamična amenoreja.
Vaša zdravnica vam je pri pregledu ugotovila, da vam primanjkuje estrogena. V takem stanju vam niti progesteron v večjih količinah, še manj pa v kremi, ne bi veliko pomagal.
Ciklus in delovanje jajčnika je potrebno vzpostaviti čimprej in pod nadzorom ginekologa. Ni več kaj čakati.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Naj se Vam najprej zahvalim za Vas cas,ki ste mi ga namenili. Torej naj jemljem sinteticne hormone in samo estrogen? Strah me je povisanja telesne teze, zato me zanima ali je to odvisno od nacina zivljenja (zdrava uravnotezena prehrana,telesna aktivnost),ali se kljub temu povisa telesna teza in priblizno za koliko kg. Vem,da smo vsi iz razlicnega testa,ampak kako je kaj s povisanjem telesne teze,ce gledamo povprecno? Svojo prehrano sem ze precej spremenila na boljse in tudi telesno aktivnost imam primerno pod nadzorom strokovnjaka. Kaj tocno bi mi vi priporocali?
Default avatar
Pozdravljeni!
Zdravnik, ki bo spremljal vaše zdravljenje, vam bo predpisal primerno terapijo.
Zaradi estrogena se ne boste zredili, če bo predpisan pravilno. Če bi estrogen povzročal debelost, bi bile vse ženske v 35.letih rodnega obdobja debele. Pa ni tako.
Telesna teža se vam ne bo povišala, lahko pa vam v naravnem ciklusu nekoliko "niha", glede na to, koliko vode zadržite v tkivih pred menstruacijo. Prehodna minimalna nihanja v teži so naravna.
Nihanje v telesni teži za en kilogram je trenutno veliko manj pomembno, kot ohranjanje vaše reproduktivne sposobnosti.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič