Klimakterij -menopavza

Odgovarjajo: Magdalena Fabčič, Pogumna.si, univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka

Mokre hlačke

Default avatar
Spoštovani,

pred cca. 14 dnevi sem "med nogami" pričel opažati nenavaden občutek. Kot prvo, sem pričel zelo pogosto hoditi na odvajanje vode (cca. 10x na dan). Občutek tam spodaj je, kot bi me ves čas tiščalo in tudi ko opravim potrebo se mi zdi, kot da je nisem opravil dokončno in bi jo lahko ponovno. Voda je več ali manj precej "čiste in bistre" barve.

Zadnje dni pa poleg tega občutka opažam tudi, da se tu in tam pojavi kakšna kaplica vode, ki uide - tega je res minimalno, ampak se pa dogaja. Zadrževanje urina mi ne povzroča težav, lahko kašljam, lahko treniram (sem aktivni športnik), lahko izvajam karkoli in se mi ni še zgodilo, da bi mi "voda ušla" v večjih količinah. Pojavljajo se le kaplice in občutek, da je ves čas tam spodaj nekaj, kar bi moral odtočit ...

Naj omenim še nekaj, morda je povezano - v kolikor pride do vzburjenja, torej erekcije, ko le ta upade, iz penisa priteče takšna prozorna sluz, ni urin (v mislih imam vzburjenje in erekcijo brez ejakulacije).

Kaj menite, kje bi lahko bile težave? Kako jih zdraviti? Kaj hujšega, alarmantnega? Za začetek sem nabavil čaje in druge naravne zadeve, a me skrbi, da tole ne bo pomagalo...

Prosim za pomoč. Hvala!

Pozdrav!
Boby
Default avatar
Pozdravljeni Boby!
Stanje, ki ga opisujete se imenuje prekomerno aktiven sečni mehur ali urgentna inkontinenca. Beseda "urge" izvira iz angleškega jezika in pomeni: siljenje" (na vodo). Urgentna inkontinenca prizadane tako moške, kot ženske enako in v vseh starostnih obdobjih. Lahko je prehoden pojav, lahko pa se celo stopnjuje.
Zdravljenje je povsem drugačno kot pri stresni urinski inkontinenci. V primeru prekomerno aktivnega sečnega mehurja je zdravljenje največkrat medikamentozno, z zdravili.
Najverjetneje ne gre za nič "alarmantnega".
Povsem normalno je, da iz sečnice priteče nekaj sluzastega maziva. To so izločki pomožnih spolnih žlez.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.
Default avatar
Spoštovani,

zahvaljujem se vam za odgovor, me pa zanima še nekaj...

Je torej v tem primeru nujno obiskati zdravnika?

Trenutno poizkušam zadeve izboljšati "z naravo" - nabavil sem brusnični sok, semena bučnic in nek čaj ki bi naj pomagal pri mehurju, prostati in teh zadevah "tam spodaj". Kaj menite o tem? Obstaja kakšen izdelek v lekarnah, ki se ga da dobiti brez recepta, da bi se poizkusilo najprej z njim?

In še nekaj - sedaj, ko se malce več opazujem, se mi dozdeva, da je stanje nekoliko slabše ravno v sedečem položaju, takrat se mi ves čas zdi, kot da morem na WC in kot da nekaj "teče iz mene", priteče pa le tu in tam kakšna kaplica. A vam ta podatek kaj spremeni mišljenje?

Že vnaprej lepa hvala za vso pomoč!

LPB
Default avatar
Pozdravljeni Boby!
Če se težava ne popravi sama od sebe je dobro, da obiščete osebnega zdravnika. Ta bo izključil resnejšo patologijo vašega mehurja (laboratorij, klinična preiskava). Dobili boste tudi nasvet, kako premagovati prekomerno aktiven sečni mehur, z zdravili ali brez.
Lp.,Sabina Senčar.
Sabina Senčar, dr. med.

Moderatorji

Magdalena Fabčič, Pogumna.si , univ. dipl. biol., coach ACTP, moderatorka
Magdalena Fabčič