Forum.Over.Net

Računalništvo, telefonija, internet in televizija

Računalniki, programi, tabele, televizijski programi, operaterji, mobilni telefoni, tarife, nastavitve, programska oprema, e-naprave in povezave, hitrost interneta, wifi, cene ...

access

Default avatar

tajča

kdo obvlada access.Zanima me kaj vse se lahko z njim naredi, česar se z excelom ne more.
Vsakomur hvala za odgovor.
Default avatar

hmmm

Ammm kot prvo sta to 2 različni alpikaciji, Access je baza podatkov in je v prvi vrsti namenjena za hranjenje in organizacijo vseh vrst podatkov, Excel pa je preglednica in je v osnovi namenjena pregledovanju že nekako sortiranih in organiziranih podatkov.

Če pogledamo primer, kjer imaš npr skladišče 2000 izdelkov, ki jih prodajaš 3000 kupcem, dobivaš pa jih od 233 proizvajalcev, prodajati pa ti pomaga 65 potnikov v 77 državah sveta, ali pa si mobilni operater, ki imaš 2 miljona naročnikov vsak pa na dan naredi povprečno 10 klicev, pošlje 20 smsov in pretoči 300 kb podatkov, potem boš kmalu ugotovila, da bi bili ti podatki v Excelu zelo nepregledni in bog ne daj, da bi morala poiskati vse smse, ki jih je uporabnik poslal med 2 in 5 avgustom leta 2000.

Če pa te kot šefa zanima koliko smsov po dnevih so ta mesec poslali vsi uporabniki skupaj, pa bo sigurno zate bolj pregledno, če jih boš dobila v preglednici (Excel)

Toliko zelo na hitro, če pa te zanima še kaj pa le vprašaj.
Default avatar

tajča

uh zelo zelo sem zadovoljna s tvojim odgovorom.
Imam firmo in nekaj zaposlenih potnikov.Pa jih izdelam v excelu tabele, kjer ugotavljam koliko so prodali, kako nabavili itd.Kar nekaj podatkov.
Pa nisem najbolje zadovoljna s to tabelo, pa bi jo imela v accesu.
Ne vem če bom kaj pridobila. Vendar glede na tvoj odgovor mislim da bom.
Ima 7 potnikov, prodajajo 500 izdelkov.Rada bi videla v katerem koncu slovenije največ prodajo, kateri izdelek se najbolj prodaja, itd..
Mislim da bo to to. Samo še access moram naštudirati.
Vsaka tvoja nadaljna informacija mi bo v pomoč.
thansk
Default avatar

račka

Tema je že zelo stara, vendar, da ne odpiram nove, bom kar tukaj nadaljevala z vprašanji, vezanimi na Access.

Imam okrog 200 strank, za katere moram voditi razne evidence. Če bi želela imeti vse podatke v eni Excelovi tabeli, bi ta tabela imela 200 vrstic (kolikor je strank) in vsaj 100 stolpcev, kar bi bilo seveda nepregledno. Zato sedaj uporabljam cca. 10 Excelovih tabel, v kateri je določena skupina podatkov za vsako od 200 strank (vsaka stranka ima svojo zaporedno številko, ki je v vseh tabelah enaka). V nekaterih tabelah uporabljam tudi razne računske formule in formule, s katerimi prenesem podatke iz enega Excelovega lista na drugega... Vendar mi zadeva počasi beži iz nadzora, predvsem zaradi vedno večjega števila podatkov.

Problem nastane, kadar moram kakšno stranko izbrisati ali vnesti novo, saj si z brisanjem ali vrivanjem vrstic porušim nekatere formule. Poleg tega se zaradi številnih tabel zgodi, da v kakšni tabeli pozabim narediti spremembo (izbrisati, skriti ali dodati stranko), ki sem jo naredila v ostalih tabelah, in tako nimam več točne evidence v vseh tabelah.

Zanima me, ali bi mi v tem primeru prišel prav Access. Pripravljena sem se ga naučiti, vendar ne bi rada, da bi potem ugotovila, da to ni to, kar rabim.

Je možno tudi v Accessu uporabljati formule, spustne sezname in podobno, kot v Excelu? Ali bom v ta namen morala še vedno uporabljati Excel, ki ga bom lahko povezala z Accessom, da bodo podatki šli samodejno v Accessovo zbirko podatkov?

V mojem primeru torej ne gre za tabele o različnih stvareh (izdelkih, trgovskih potnikih...), ki bi jih morala združevati (na primer kateri potnik je koliko izdelkov prodal...). Gre le za obsežno evidenco stalnih strank, ki se tu pa tam zamenjajo (nekatere grejo, druge pridejo na novo), o katerih moram voditi zelo veliko podatkov, ki se včasih tudi spremenijo (na primer: a) stranka, ki ni zavezana za DDV, postane zavezana za DDV; b) stranka je plačevala določen mesečni znesek, sedaj pa plačuje določen 3-mesečni znesek; c) ...). Skratka, vse se vrti le okoli teh 200 strank. A vseeno ugotavljam, da Excel ni najbolj primeren, da bi hitro vnašala spremembe podatkov in da bi hitro prišla do določenega seznama, kadar ga potrebujem, predvsem pa, da bi bil ta seznam točen.

Hvala vsem za odgovor ali kakršnokoli mnenje, informacijo, namig o Accessu v primerjavi z Excelom.