Avto.Over.Net

Pomoč voznikom v prometu

Odgovarjajo: Luka Rupnik, vodja šole vožnje AMTK

Kako ravnati v prometni nesreči, kako se obnašati, če vas ustavi policija? Kako pridobiti vozniško dovoljenje? Ste izgubili vozniško dovoljenje, ne veste kakšen je postopek? Vas zanima postopek o prekršku ali potrebujete informacije? Želite vedeti, kaj je opozorilo, plačilni nalog, odločba, sodba ali drug akt izdan v postopku o prekršku.

Luka Rupnik , vodja šole vožnje AMTK

lukarupnik

Ugovor zoper kazen o prehitri vožnji

Default avatar

mike45

Pozdravljeni

Imam eno vprašanje.

Pred nekaj dnevi smo se v avtomobilu s 5 (petimi) odraslimi potniki ( 1voznik+ 4 potniki) odpeljali na potovanje. Nakar, smo prišli v Celje in se ustavili na bencinski črpalki Mol v Celju. Tam smo napolnili bencinski rezervoar, nakar so ostali potniki odšli na stranišče in voznik avtomobila je plačal za bencin. Ko je voznik plačal in dobil račun, ki je bil izdan ob 12:43, se je še en potnik odpravil na stranišče kar lahko potrdi tudi prodajalka. Nato, so se vsi vrnili v avto in nekaj minut čakali še zadnjega potnika iz stranišča in nato nadaljevali vožnjo. Nakar je čez eno minuto vožnje oz. 250 metrov ( vmes je še bil semafor in še nekaj avtov) ustavila policija in rekla, da je voznik vozil prehitro namesto 50 km/h naj bi vozil 71km/h. Ampak vsi smo videli, da smo se vozili normalno, saj je bil avto poln z potniki Vsi smo bili v šoku, policisti so na hitro vzeli dokumente in nato na hitro prikazali radar na katerem je nekaj pisalo. Oba policista sta na hitro šla pisat kazen 250 eur in 3 kazenske točke. Na zapisniku in radarju je bilo napisano, da je voznik vozil prehitro ob 12:43. Mi smo to opazili šele naslednji dan, ko smo bolj pozorno začeli brati. Nakar smo pogledali račun za polnjenje goriva, ki je bil plačan ob 12:43 in po tistem smo še enega človeka čakali nekaj minut, da pride iz stranišča. Torej so se od črpalke odpravili ob okoli 12:48.

Prosimo za kakšno pomoč. Sumimo, da so nas policisti ogoljufali in oškodovali ampak ne verjamemo v pravno državo, saj sodnik za prekrške v veliki meri daje prav policistom Mi imamo dokaz račun in potnike, ki so bili zraven. Kazen nekoga drugega so naprtili nam. Sliko od črpalke nočejo dati, zato, ker nismo osebe iz uradne dolžnosti. In dokler bo sodnik za prekrške obravnaval naš primer bo slika že izbrisana iz nadzornih kamer.

Bistvo je v 3 kazenskih točkah, ki jih je voznik neupravičeno dobil.

Kaj naj naredimo ? Ali naj ugovarjamo ali kaj naj počnemo?

Vsaka pomoč in vsak nasvet bo dobrodošel.
Default avatar

lukarupnik

Pozdravljeni, definitivno najprej podajte ugovor na kazen na pristojno policijskli postajo. V ugovoru navedite dejstva, kot ste jih napisali. Poleg tega navedite priče in kopirajte račun, ter ga priložite. Nato boste videli, kaj vam bodo odgovorili na Policiji. Lahko vas povabijo na zaslišanje ali pa oddajo ugovor sodišču. Lp
******************************************
Luka V. Rupnik, vodja šole vožnje AMTK
Litostrojska cesta 40a, Ljubljana
040/310-140, 01/518 13 56
http://www.prvaavtosola.si, [email protected]
Default avatar

Tina, Pravna agencija

Spoštovani Mike45,

edina možnost ki jo imate je vložitev zahteve za sodno vasrtvo ( v roku 8ih dni od prejema plačilnega naloga). Vsekakor je dobro da jo napišete čimbolje in predlagate čim več dokazov v vašo korist. Poleg računa bi morebiti sodišču predlagali pogled video posnetkov tiste bencinske črpalke, ki vas bo nedvoumno postavila ob tistem času na tisti kraj.
Kot ste dejali je res nažalost tako, da sodišče verjame policistom iz dveh razlogov. Prvič ker so uradne osebe in drugič ker sta policista (ponavadi sta dva) kot priči v postopku podali "povzetek zapisnika." kaj to pomeni? mogoče bo sedaj kakšen policist užaljen, vendar to se dogaja v praksi. Policist je vabljen kot priča. priča mora v postopku podati osebno zaznavo dogodka. Ker smo vsi ljudje in pozabljamo, si policisti (ne vsi, da ne bo kaj narobe) pred samim zaslišanjem preberejo zapisnik in podajo natačno izpovedbo ( to ni njegova osebna zaznava, temveč povzetek zapisnika). Seveda spet povdarjam, da ni zmerja tako, se pa marsikdaj zgodi.In sodišče sledi njunima natačnima izpovedbama. Še posebej je problem, ker druge priče dogodka ne opišejo tako natačno pa še vsak po svoje dojema dogodek.
Ppozorim še naj, da ko je izdana sodba o prekršku, storilec nima več možnosti pritožbe, tudi polovičke več ne mora plačati, pa tudi sodni stroški ga bremenijo, v kolikor ne poda predloga za oprostitev plačila sodne takse (če so za to izpolnjeni pogoji). Možno je predlagati plačilo globe na obroke oziroma nadomestitev plačila globe z opravo nalog v splošno korist (spet morajo biti za to podani razlogi).
Namen tega posta ni bil v odvrnitvi vložitve pravnega sredstva, temveč samo opozorilo, da mora poleg same zahteve za sodno varstvo, kršitelj tudi paziti na proces in če je le možno biti prisoten pri izvedbi dokazov (zališanje prič ipd).

V upanju, da se vam zadevo ugodno reši, vas lepo pozdravljam,
Tina
Default avatar

štefan verban

policist je imel ročni merilec radar ,bila je tema in bil sem v koloni
Default avatar

EnaBucka

Ali ima kdo izkušnje s kaznijo za prehitro vožnjo skozi naselje oz. tem,kako se na to lahko pritožiš oz. tem, ali so pritožne uspešne ali ne? Namreč, slikali so me v rit avtomobila, nikjer se ne vidi kdo je bil za volanom. Je res, da če se pritožiš in napišeš da nisi bil ti voznik, ampak si avto v tem času posodil prijatelju, da to upoštevajo in ti kazen spregledajo? Kdo ve kaj o tem?
Če takoj plačam je kazen 125 EUR in 3 kazenske točke. Naj se pritožim in riskiram, da bom plačala celotno kazen (250 Eur) ker ne bom plačala v 8h dneh? IMA KDO KAKO IZKUŠNJO S TEM, lepo prosim? Hvala za nasvete/odgovore.
Buča
Default avatar

spyder505

Pozdravljeni!

V takem primeru vam lahko pomagam, če me pokličete najkasneje peti delovni dan po prejemu plačilnega naloga.

Pokličite od ponedeljka do petka med 8:00 - 17:00 uro na tel. št.: 041 398 966.

Srečno!
Default avatar

lukarupnik

odg. za EnaBucka: Pozdravljeni, v ugovoru glede neuporabe vozila v času storjenega prekrška napišete, da niste vozila avta, da ste ga posodila in zraven dodajte dokazila, ki govorijo, da niste vozila vi. Na podlagi tega ocenijo ali je to res ali ne oz. če niso prepričani predajo zadevo sodišču, ki naprej odloča o vaši zadevi. Če so dokazila prepričljiva zaključijo postopek zoper vas. Lp
******************************************
Luka V. Rupnik, vodja šole vožnje AMTK
Litostrojska cesta 40a, Ljubljana
040/310-140, 01/518 13 56
http://www.prvaavtosola.si, [email protected]
Default avatar

M19L89

Pozdravljeni!
imam isti problem kot EnaBucka. Je v wordu napisan ugovor dovolj ali je potrebno sledit kakšnemu posebnemu obrazcu? Jaz sem bila tisti čas v službi...je izjava delodajalca dovolj, da upravičim, da v času prekrška nisem vozila jaz? Hvala. Lp
Default avatar

lukarupnik

Pozdravljeni, ugovor je lahko napisan v wordu, nekega posebnega obrazca ni za ugovore. Potrdilo delodajalca bi moral zadostovati kot dokazilo, da niste storili prekrška. Če bo izdajatelj globe posumil kako drugače bo šla zadeva na sodišče, kjer se bo opravilo zaslišanje in lahko zahteva še dodatna pojasnila ter se nato sodnik odloči kako in kaj. Lp
******************************************
Luka V. Rupnik, vodja šole vožnje AMTK
Litostrojska cesta 40a, Ljubljana
040/310-140, 01/518 13 56
http://www.prvaavtosola.si, [email protected]
Default avatar

Natalija1993

Pozdravljeni!

Pred priblizno mesecem in pol smo dobili domov kazen o prehitri voznji. 250 eu in 3 pike. Ker je avto pisan na mamo in sen takrat vozila jaz, saj sva sli iz sluzbe sem podala ugovor da ni vozila mama ampak jaz. Na policijski postaji so povedali dobesedno kako naj to napisem. In tudi sem. Vceraj sva pa obe dobili domov papirje o placilu sodne takse ker je bil ugovor zavrnjen. Tako morema vsaka placati 50 eu plus kazen. Se splaca se enkrat napisati ugovor da ne bi spet blo zavrnjeno oz da bi spet lahko placali polovico kazni?

Hvala za morebiten odgovor
Default avatar

lukarupnik

Pozdravljeni, če imate možnost dokazati, da ste vozili vi in ne mama, se vam splača nadaljevati postopek. Je pa potrebno dobro prebrati zakaj so zavrnili ugovor. Torej napaka je lahko že pri ugovoru. Ali obstaja slikovno gradivo na podlagi katerega ste dobili kazen? Lp
******************************************
Luka V. Rupnik, vodja šole vožnje AMTK
Litostrojska cesta 40a, Ljubljana
040/310-140, 01/518 13 56
http://www.prvaavtosola.si, [email protected]