Avto.Over.Net

Pomoč voznikom v prometu

Odgovarjajo: Luka Rupnik, vodja šole vožnje AMTK

Kako ravnati v prometni nesreči, kako se obnašati, če vas ustavi policija? Kako pridobiti vozniško dovoljenje? Ste izgubili vozniško dovoljenje, ne veste kakšen je postopek? Vas zanima postopek o prekršku ali potrebujete informacije? Želite vedeti, kaj je opozorilo, plačilni nalog, odločba, sodba ali drug akt izdan v postopku o prekršku.

Luka Rupnik , vodja šole vožnje AMTK

lukarupnik

Identifikacija policista po gsm-u

Default avatar

DANDO

Zadeva je sledeča: Zaradi prijave 3. osebe na policiji zaradi groženj, me je ob 9 zvečer poklical iz gsm na gsm nekdo, ki se je predstavil za policista, s priimkom in imenom. Poslal sem ga v pm, in kasneje se je to še ponovilo. Kasneje sem priporočeno po pošti prejel plačilni nalog 420 eur zaradi razžalitve oz. neprimernega obnašanja do polista.
Sem dolžan upoštevati identifikacijo, ko te nekdo v poznih urah kliče iz gsm na gsm in se predstavi kot policist, ki bi s tabo rad opravil razgovor ali karkoli?
Po moji logiki take identifikacije nisem dolžan sprejeti...?!
Default avatar

lukarupnik

Pozdravljeni, žal nisem seznanjen z postopki glede idetifikacije preko telefona. Sam bi se obrnil na PP, ki je izdala plačini nalog in razjasnil situacijo. Glede na to, da se vam je predstavil, ne razumem zakaj ste ga poslali v pm? Verjetno je hotel z vami opraviti razgovor? Drugače se pa tudi meni zdi neobičajen postopek klicanja po telefonu, sploh v neobičajnih urah itd. Vemo, da obstajajo prevarantje, ki uporabljajo take ali drugačne prijeme na vseh področjih. . Še vedno imate možnost ugovora na nalog. Kot navedeno obrnite se na PP in razjasnite zadevo in menim, da bi vam lahko umaknili plačilni nalog. Lp
******************************************
Luka V. Rupnik, vodja šole vožnje AMTK
Litostrojska cesta 40a, Ljubljana
040/310-140, 01/518 13 56
http://www.prvaavtosola.si, [email protected]
Default avatar

podobno

Tudi mene so pred kake pol leta klicali s PP preko gsm ali po domače mobija in me povabili na zaslišanje kot pričo v nekem primeru. Policist se je predstavil, z imenom, priimkom, činom in PP, vseeno sem ga tudi sama - namesto pošiljanja v PM (zakaj že je to normalnemu odraslemu treznemu človeku potrebno??) vprašala, kako da me kliče po tej poti. Razložil mi je, da je pač dežuren, klical me je po 20. uri v soboto zvečer in da v tem času opravlja administrativne posle. Da lahko številko, s katere me kliče, preverim tudi na internetu oz. preverim podatke, ki mi jih je dal, v ponedeljek dopoldan na PP. Brez problema sva se vse domenila.

Nekatere očitno res samo "udarec po žepu" strezni jim dopove, da je vsaj najnujneša vljudnost vendarle potrebna, še toliko bolj, če se klicatelj na drugi strani podorbno in natančno predstavi. In to očitno - večkrat. Če bi bilo v moji pristojnosti, zagotovo ne umaknem tega plačilnega naloga, v poduk in lekcijo!
Default avatar

dando

Gre za dejstvo, da sem bil dostikrat žrtev šale, ali pa groženj s strani prijateljev ali neznancev.Tako se je enkrat zgodilo,da se je nekdo predstavil kot policist, obravnavali so kaznivo dejanje in če se lahko zglasim na pp.Ko sem se zglasil, nihče ni nič vedel, sem pa vseeno moral odg na neugodna vprašanja s katerimi nisem imel popolnoma nič.Glede na pozno uro in da je šlo za poizvedbo in to že nekaj dni po prijavi sem avtomatsko reagiral kot sem, žal se s takim žargonom srečujem večkrat na dan tudi z ostalimi. Dejstvo vprašanja je, ali sem dolžan prepoznati in vzeti za sveto tak način identifikacije?če se zadeva zlomi že v tej fazi, mislim, da s pravnega vidika vse ostalo ni več pomembno, gre pač za kulturo človeka, jaz priznam , da je včasih nimam.
Default avatar

dando

In ne vem, zakaj sem dolžan naslednji dan preverjat resničnost identifikacije, saj mislim, da so za to oni dolžni poskrbet kot uradna oseba tisti trenutek.Sploh pa ura, za kar smatram, da zadeva ni bila tako nujna in ni bila velika kršitev zakona, u bistvu jse je kasneje izkazalo, da je šlo za identifikacijo moje gsm št, kar pa zopet nisem dolžan neznanemu razlagat po telefonu.Za take namene imajo primerljive institucije predgovor, po možnosti, da te obvesti , da se pogovor snema...Le v takem načinu obstaja možnost , da je taka identifikacija že morda lahko sprejemljiva.Predstavitev Jože Novak IZ PP KOROMANDIJA pa mislim, da zaradi resnosti in dokazljivosti poštenega postopka to nisem dolžan spoštovati.Nisem pravnik, mi pa je to nekako logično.
Default avatar

dando

Bom poročal, čez 14 dni imam sodišče na to temo.
Default avatar

Sofer

Ali pri nas ne obstaja svoboda govora in ce tudi posljes policista u pm to ni kaznivo dejanje? Ali ve mogoce gdo kako je to pri nas?
Default avatar

lukarupnik

Pozdravljeni, to da pošljete policista v pm je kaznivo/prepovedano, sicer ne kot kaznivo dejanje ampak je zakonsko urejeno, kot žaljenje uradne osebe in je predpisana denarna globa. Lp
******************************************
Luka V. Rupnik, vodja šole vožnje AMTK
Litostrojska cesta 40a, Ljubljana
040/310-140, 01/518 13 56
http://www.prvaavtosola.si, [email protected]
cron