Med.Over.Net

Cepljenja

Odgovarjajo: Nina Pirnat, dr.med, specialistka epidemiologije

Premišljujete, če bi se cepili? Ste v dilemi zaradi morebitnih reakcij? Posvetujte se o različnih vrstah cepljenj: obveznih, prostovoljnih, preventivnih in pred potovanji. Preberite in vprašajte, zakaj se je sploh priporočljivo cepiti.

Nina Pirnat , dr.med, specialistka epidemiologije

Nina P

Cepljenje proti tuberkulozi

Default avatar

Tuberkuloza

Zanima me, zakaj se je v Sloveniji ukinilo obvezno cepljenje proti tuberkulozi, saj je sicer v majhnem številu še vedno vsako leto prisotna.
Davica in otroška paraliza se nista pri nas pojavili že desetletja, pa se kljub temu še vedno vsi preventivno cepimo. Argument za cepljenje je pač ta, da se ti dve bolezni lahko prineseta tudi od drugot. Ni mi jasno zakaj se je potem ukinilo cepljenje za tuberkulozo, ki se prav tako lahko prinese od drugot, baje je v svetu celo v porastu, celo pri nas je vsako leto nekaj primerov, pa se je cepljenje vseeno ukinilo. Zakaj?
Default avatar

Nina P

V Sloveniji smo v letu 2005 prenehali s t.i. neselektivnim cepljenjem proti TBC, še vedno pa se cepljenje izvaja za otroke z večjim tveganjem.
V Sloveniji smo uspeli tako znižati pojavljanje TBC, hkrati pa zaznavati, spoznavati in zdraviti okužene, da je cepljenje vseh novorojencev postalo nepotrebno. Tveganje, da bi se sleherni novorojenček srečal s povzročiteljem TBC, je namreč tako majhno, da neselektivno cepljenje vseh otrok ni več upravičeno.
Cepljenje proti TBC ne zaščiti pred okužbo z bacilom TBC, temveč zmanjšuje le pojavljanje hude oblike TBC pri majhnih otrocih, mlajših od 5. leta.
Ker je za veliko večino majhnih otrok verjetnost, da se bodo srečali z bacilom TBC prav v dojenčkovi dobi minimalna, oziroma zanemarljiva, neselektivno cepljenje novorojenčkov proti TBC ni potrebno.
Vsekakor pa je cepljenje na mestu, če novorojenček spada v rizično skupino (kar pomeni, da bi obstajala večja verjetnost, da bi se v okolju s povzročiteljem TBC srečal: npr. TBC v družini, starši izhajajo s področij z večjo razširjenostjo TBC, pogosta potovanja na področja z veliko razširjenostjo TBC). Kriterije rizičnosti iščejo in postavijo pediatri v porodnišnici oziroma kasneje otrokov izbrani pediater.
V kolikor otrok torej sodi v rizično skupino, je cepljenje na mestu, sicer pa ni smiselno.
Stranski pojavi se pojavijo šele več tednov do celo mesa/mesecev po cepljenju: v določeni meri so pravzaprav dokaz uspešnnega cepljenja: zatrdlina, lokalno gnojenje, brazgotina; v primeru dejanskega stranskega pojava pa lahko pride do razširitve cepilnega bacila v okolico, več mest gnojenja, absces na mestu vboda, razširjenje vnetja, ipd.
Pri cepljenju proti TBC morate vedeti še nekaj: po »uspešnem« cepljenju proti TBC postane pozitiven t.i. tuberkulinski test, ki pa je hkrati tudi diagnostičen test za za odkrivanje bolezni (okužbe s TBC). Pri necepljeni populaciji + test pomeni, da se je oseba s povzročiteljem TBC srečala in moramo biti pozorni. Pri cepljeni populaciji, pa tuberkulinskem testa ne moremo več uporabiti za odkrivanje stika s povzročiteljem TBC, saj postane test pozitiven po cepljenju. Hočem reči, da »izgubimo« dober diagnostični test.
Dojenčki imajo po cepljenju proti TBC pozitiven tuberkulinski test. Tveganje, da bi se z bacilom tuberkuloze srečali v dojenčkovi dobi, je izjemno, izjemno nizko. Če pa bi se vendarle in bi zboleli, hkrati pa bi imeli zaradi cepljenja pozitiven tuberkulinski test, ne bi vedeli, koliko h pozitivnosti prispeva cepljenje in koliko okužba (zelo poenostavljeno).
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Daša B.K.

Pozdravljeni,
Glede na naraščajoče število beguncev, me zanima, če bi bilo smiselno cepiti dojenčka. Sklepam, da bo več tujcev iz rizičnih držav v vrtcu naslednje leto in me skrbi za varstvo mojega otroka. Moj sin je star že 4 mesece in me zanima, če starost predstavlja oviro pri cepljenju, saj se drugače cepi BCG v prvih 6.tednih. Hvala za vaš nasvet.
Default avatar

Nina P

Spoštovani, ne glede na migrantski tok ne vidim potrebe po cepljenju dojenčka proti TBC.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

dvasrcka

Spoštovani,
prosim, če mi lahko odgovorite na naslednje vprašanje:

v juliju bom rodila prvega otroka, zanima me, ali glede na to, da sem 10 let zaposlena kot anestezijska medicinska sestra (in sem vsaj 5-6-krat v tem obdobju bila prisotna pri anesteziji pacientom s sumom na aktivno TBC oz. pri pacientih, ki so preboleli TBC tudi na dihalih; kakšne zaščitne terapije po stiku s temi pacienti sicer nisem prejemala) spadam z novorojenčkom v rizično skupino (istim možnostim stika z opisanimi pacienti bom izpostavljanja od vsega začetka, ko se vrnem v službo)?

Bi bilo glede na opisano nujno cepljenje otroka proti TBC v porodnišnici takoj po rojstvu? Moram za to posebej napisati prošnjo v porodnišnici?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Default avatar

Nina P

Spoštovani, kot veste, je cepljenje novorojenčka na mestu, če novorojenček spada v rizično skupino (kar pomeni, da bi obstajala večja verjetnost, da bi se v okolju s povzročiteljem TBC srečal: npr. TBC v družini, starši izhajajo s področij z večjo razširjenostjo TBC, pogosta potovanja na področja z veliko razširjenostjo TBC). Kriterije rizičnosti iščejo in postavijo pediatri v porodnišnici oziroma kasneje otrokov izbrani pediater. Glede na rizične stike, ki jih opisujete, predvidevam, da ste pod posebnim zdravstvenim nadzorom in da so po ev. stikih tudi opravili ustrezna testiranja pri vas. Če zaščitne terapije niste prejemali, so bile vse dosedanje najdbe verjetno negativne. Predvidevam tudi, da ob anesteziji bolnika, s sumom na TBC uporabljate specialne maske, namenjene preprečevanju aerogenega prenosa FFP3. Glede nujnost izvajanja zaščite in varnosti pri delu, ki jo kot izkušena zdravstvena delavka dobro poznate, menim, da cepljenje proti TBC ni smiselno.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

ana38

Ukinilo se je zato, ker je imelo hude stranske učinke, ki si jih za svojega otroka ne želite. Cepivo pa k zmanjšanju bolezni ne prinese popolnoma nič. V ZDA ga ne dajejo in imajo manj slučajev, kot pri nas.
Default avatar

Nina P

SPostovana Ana 38, cepljenje se se vedno izvaja in se ga ni ukinilo, uporablja se ga ob epidemioloskih indikacijah za rizicne skupine otrok. Glede na to, da pisete po vseh postih in razlagate svoja videnja in prepricanja, vas prosim, da s tem prenehate.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

janezd1

Spoštovana ana38, vaše sporočilo sem opazil, ker iščem podatke o cepljenju proti tuberkolozi. Cepiti se moram, ker si urejam začasno zaposlitev v ZDA in od mene zahtevajo tudi cepljenje proti tuberkolozi, kot eno izmed rutinskih cepljenj za vse, ki delajo v tej ustanovi (moj PPD test je negativen). To seveda ni nujno praksa po vsej ZDA, očitno pa lahko iz prvega roke pričam o tem, da s svojo trditvijo o tem, da tega cepljenja v ZDA ne dajejo, najmanj zavajate bralce foruma.

V debate o tem, ali cepljenje kaj pomaga ali ne, pa se ne bom spuščal, saj je vsakemu razumnemu človeku jasno, da tuberkoloze nismo izkoreninili z umivanjem nog ali vegetarijansko prehrano temveč prav z učinkovitim in varnim cepljenjem. Debata s tistimi, ki v to kategorijo ne sodijo, pa pač nima pomena.
Default avatar

Mlada_mamica

Pozdravljeni
Imam sinčka starega 3tedne. Zanima me glede cepljenja proti tuberkolozi...Ko smo imeli prvi pregled pri pediatru nas je sestra vestno opozorila,da če z otrokom mislimo potovati po balkanu je priporočljivo da se otroka cepi...Res da bomo hodili na počitnice v Bosno,vendar za cepljenje nisem čisto prepričana...Kaj menite naj ga cepimo zaradi potovanj (tudi veliko sorodnikov prihaja iz Bosne k nam na obisk)kakšni so lahko stranski učinki??
Hvala za odgovor
LP
Default avatar

Nina P

Spoštovani, navodila Nacionalnega instituta za javno zdravje za leto 2017 pravijo takole:
Cepljenje s cepivom BCG je obvezno:
- za novorojenčke, katerih starši so se v zadnjih petih letih pred rojstvom novorojenčka priselili iz držav z višjo incidenco tuberkuloze. Seznam držav z višjo incidenco tuberkuloze je objavljen na spletni strani Registra za tuberkulozo:
http://www.klinika-golnik.si/dejavnost- ... _drzav.pdf
- za otroke, katerih matere se zdravijo zaradi tuberkuloze.
Cepljenje je priporočljivo tudi za novorojenčke, ki bodo v prvih letih življenja stalno bivali ali pogosto obiskovali države z višjo incidenco tuberkuloze (epidemiološka indikacija).
Indikacijo za cepljenje postavi pediater-neonatolog v porodnišnici ob pregledu otroka po rojstvu. Cepljenje novorojenčkov se praviloma opravi v porodnišnici.
Cepljenje se opravi z enim odmerkom BCG cepiva.

Glede na to, da sodi Bosna med države, kjer je TBC pogostejša in da boste pogosto potovali tja, vas pa obiskovali sorodniki, je cepljenje priporočljivo.
Stranski pojavi so najpogosteje lokalne narave, pojavijo se šele p več tednih in sicer kot obsežnejši ognojek na mestu cepljenja (manjši ognojek je, seveda, vedno prisoten).
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Filio

Spostovana,
Se ze vnaprej opravicujem, ce bom "predolga". Trenutno sem v dilemi pred katerimi boleznimi zascititi svoje otroke. Naj opisem situacijo: zivimo v Zdruzenih arabskih emiratih, starejsa otroka (6 in 2.5let) sta rojena v Sloveniji in cepljena po slovenskem programu), najmlajsi (2 meseca) pa rojen tu. Problem nastane, ker je imel najstarejsi po cepljenju proti OMR reakcijo, ki bi lahko bila posledica cepljenja in zato sem zelo previdna glede ostalih cepljenj. Cez par tednov ima pregled pri tukajsnjem specialistu imunologu in alergologu. V ZAE cepijo prakticno proti vsemu. Prvo cepivo je proti tuberkulozi in hepatitisu b, ki ga prejmejo novorojencki ze v porodnisnici. Le tega je mozno odloziti in cepiti otroka v prvih treh mesecih ali pa kasneje, vendar je potem potreben kozni test. Starejsa dva otroka nista cepljena proti tuberkulozi, pri najmlajsem pa sem v dvomu. Ne bi ga namrec rada po nepptrebnem izpostavljala morebitnim stranskim ucinkom in reakcijam, hkrati pa tudi ne rada ogrozala njegovega zdravja. Ogledala sem si pripeti seznam drzav in na tem seznamu sta dve drzavi (Sejseli in Srilanka), ki ju imamo namen obiskati v prihodnjih petih letih. Koliko ima smisla cepiti zaradi dveh tednov pocitnic? Morda se to, ce je relevantno: narava mozevega dela so zelo pogosta potovanja tudi v Afriko in nerazvite dele Azije, a je cepljen proti tuberkulozi. Je mozno, da bi on bolezen samo "prenesel" na otroke s potovanj?
Pa se to, kako dolgo zagotavljajo imunost razna cepiva, konkretno me najbolj zanima za norice, ki ga tu zelo priporocajo, jaz pa nekako navijam, da bi to moji otroci preboleli naravno.
Najlepsa hvala za trud in odgovore in se se enkrat opravicujem za tak spis, toda zaenkrat se vedno bolj zaupam slovenskim strokovnjakom.
Lp
Default avatar

Nina P

Spoštovani, ceplejnje proti TBC ne zaščiti pred okužbo, zaščiti pa pred hudo obliko TBC (miliarno TBC, TBC meningitis) in je primerno za otroke do 5. let starosti, kasneje pa ne več. Cepljenje se izrazito priporoča tistim, ki prihajajo v stik s prebivalstvom z endemičnega ombočja, oz. čigar starši zahajajo na endemično območje. Glede na navedbe, kam hodi vaš mož. je vsekakor zelo rizičen za okužbo. Proti TBC se mi zdi v vašem primeru smiselno cepiti predvsem dojenčka.
Vse ostalo ni bistveno drugače - kot pri nas. zaradi epidemij ošpic vsepovsod vsekakor cepljenje proti OMR (okoli 1 leta), če cepite skupaj z noricami, mora biti tudi proti noricam otrok cepljen 2x. Pri vas se otroci proti hepatitisu B cepijo bistveno prej kot v Sloveniji, ker je delež okuženega prebivalstva bistveno večji; pri nas se proti hepatitisu b cepi pred vstopom v šolo. Toplo vam priporočam cepljenje dojenčka proti rotavirozi, ki pa mora biti zaključeno do dopolnjenega 26. tedna starosti.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Test za tuberkulozo

Ne gre ravno za cepljenje, vebdar bom vseeno vprašal tukaj.

V tujino kamor potujem zahtevajo, da prinesem tudi ne več kot dva meseca staro potrdilo da nimam tuberkuloze. Potrdilo je lahko v kateremkoli jeziku. Lahko je RTG pljučtest, kožni ali krvni test. Kje bi se to dalo opraviti v Ljubljani? Ali potrebujem napotnico?

Sicer sem bil kot otrok proti tuberkulozi cepljen in to dvakrat. Zanima me kakšne so potem možnosti, da bi se s tuberkulozo še okužil? Razmišljam da bi jim pornesel samo potrdilo o temu cepljenju. Če je možnost okužbe po cepljenju res zelo majhna potem močno upam da bo tako potrdilo dovolj.
Default avatar

Nina P

Spoštovani, glede na to, da ne gre za ugotavljanje vašega stanja za namen zdravljenja, je zadeva samoplačniška. Oglasite se v eni izmed samoplačniških pulmoloških ambulant v Ljubljani in se dogovorite za pregled in RTG slikanje ali kožni test. Cepljenje proti TBC nas NE zaščiti pred samo okužbo z bacilom, temveč pred hudo obliko, t.i. miliarne TBC ali TBC meningitisa - v prvih petih letih življenja. Okužite se lahko kjerkoli.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.