Med.Over.Net

Cepljenja

Odgovarjajo: Nina Pirnat, dr.med, specialistka epidemiologije

Premišljujete, če bi se cepili? Ste v dilemi zaradi morebitnih reakcij? Posvetujte se o različnih vrstah cepljenj: obveznih, prostovoljnih, preventivnih in pred potovanji. Preberite in vprašajte, zakaj se je sploh priporočljivo cepiti.

Nina Pirnat , dr.med, specialistka epidemiologije

Nina P

možnost okužbe HIV

Default avatar

ana77

Spoštovani!

Včeraj sem se šla testirati za prisotnost HIVa, saj sem imela določene strahove glede bivšega partnerja, sicer me je zdravnica pomirila, da je verjetnost skoraj nična. Tudi on je baje bil testiran, ampak raje preverim, kot pa da le slepo verjamem. Od najine zveze je pa minilo 2,5 leta, v tem času nisem imela drugega spolnega partnerja.

Sem pa zdaj čisto panična, saj ne vem, če je možno, da bi se okužila v sami čakalnici z virusom HIV ( na infekcijskem oddelku, kjer so prisotni tudi ti bolniki ). Vsekakor sem prijela kljuke, pa tudi sedela sem v čakalnici. Tudi sem potem telefonirala, kar pomeni, da sem se dotaknila telefona, okrog nohtov imam pozimi razpokano kožico, tudi po čelu sem se sigurno popraskala, kjer imam tudi manjše ranice zaradi mozoljev. Roke sem si lahko razkužila šele precej kasneje, seveda pa nisem mogla razkužiti oblek in telefona.

Vem, da sem čisto panična, ampak me je resnično strah, da sem sicer prišla verjetno zdrava, odšla pa okužena, saj sem virus nekako spravila v telo preko ranic na prstih ali čelu iz kljuke ali oblek. :(

A je to sploh možno, ali sem le prepanična?

Hvala za vaš odgovor.
Default avatar

Nina P

Spoštovani, navedeni načini prenosa virusa HIV niso možni. V čakalnici se niste mogli okužiti. Lep pozdrav!
Nina
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

ana77

Najlepša hvala za hiter odgovor. :) Bila sem prepričana, da je možno, zaradi manjših ranic od suhe kože in na čelu.

Lep pozdrav,
Ana
Default avatar

lana12

Spostovani!

Dala sem kri v zavodu, kjer se testirajo tudi okuzeni s hiv. 10 min po tem, ko so mi vzeli kri sem odstranila obliz in po nesreci prislonila rano od jemanja krvi na volan, kjer sem prej drzala z rokami, s katerimi sem prijemala kljuke (kjer bi bila verjetno lahko tudi kri hiv pozitivnih). Ali se lahko na tak nacin okuzim s hiv? Mogoce sem tudi le panicna, mogoce pa ne?
Hvala za odgovor, Lep pozdrav, Lana
Default avatar

Nina P

Spoštovani, na navedeni način se prav gotovo ne morete okužiti z virusom HIV. LP!
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

lana12

hvala za odgovor! Skrbi me le, ker je bila mogoce sveza kri na kljuki. Bi bila okuzba potem mogoca?
Default avatar

lana12

Hvala za odgovor! Skrbi me le, ker je bila mogoce sveza kri na kljuki. Je potem okuzba mogoca? Hvala se enkrat!
Default avatar

lana12

Spostovani! Imam se eno podobno vprasanje. Pri dajanju krvi (ni bilo v Slo) se je sestra dotaknila pokrovcka skatle, v kateri so bile stare igle in ko je dvignila pokrovcek, da je vrgla stran staro iglo sem videla, da so na njem pikice krvi. Mogoce je, da se je z rokavico, s katero mi je potem namestila na vbod vato dotaknila te krvi. Ali je taksen prenos HIV mogoc? Se enkrat se opravicujem, ker tega nisem napisala ze naprej. Zdi se mi, da je bilo res vse narobe in me skrbi.
Lep podrav, Lana.
Default avatar

Nina P

Spoštovana, preko kljuk, pokrovov, z dotikom ... se virus HIV ne prenaša. Za okužbo je po eni strrani potrebna prekinitev sluznice, kožnega pokrrova, pot drugi strani pa zadostna količina virusa. Virus HIV se ne prenaša celo s poljubljanjem s HIV pozitivno osebo, če ob tem ne izvajamo intenzivnega "grizenja", kjer bi prišlo do krvavitev. Pomirite se
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

brita555

Pozdravljeni!

Se opravičujem, ker imam malce čudno vprašanje, vendar me vseeno zanima ali je možna okužba z virusom HIV pri frizerju, npr. s krtačo, ko frizerka suši lase?
Že dva dni me bolijo mišice in imam povišano temperaturo 37,1 C. Skrbi me in strah me je, ker je od obiska pri frizerju minilo 4 tedne. Drugače pa nisem imela nobenih drugih rizičnih odnosov. Že tisti dan po obisku frizerke me je peklo lasišče, vendar je bilo potem boljše in o tem kasneje nisem več razmišljala. Tudi zaradi tega, ker imam bolj občutljivo lasišče in me večkrat peče. Sedaj pa sem se ponovno spomnila na to zaradi zgoraj navedenih težav.

Hvala za odgovor.

LP, Brita
Default avatar

Nina P

S krtačo, glavnikom, česanjem, sušenjem las se virus HIV prav gotovo ne prenaša. Teoretično bi bil možen prenos s souporabo britvice, britje drug za drugim in poškodba pri obeh.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

brita555

Pozdravljeni!

Hvala za tako hiter odgovor. V tej smeri sem razmišljala v smislu, če je kakšna ranica na lasišču in bi se zaradi tega lahko okužila s krtačo. Torej menite, da ni potrebno testiranje.

LP, Brita
Default avatar

Nina P

Tako je, menim, da testiranje zaradi obiska pri frizerju in sušenja las s krtačo ni potrebno.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

brita555

Pozdravljeni!

Bolečine v mišicah še niso ponehale, poleg tega pa me je začelo boleti tudi grlo in imam povišano temperaturo 37,1 C. Kljub vašemu odgovoru me še vedno skrbi okužba s HIV, ker so od obiska pri frizerju minili 4 tedni oz. v ponedeljek bo 5 tednov. To pa je ravno čas ko se pokažejo simptomi okužbe s HIV. Mogoče je vse skupaj le viroza, ki se je pojavila v "nepravem" času, ampak vseeno. Zdi se mi, da frizerji ne razkužujejo glavnikov in krtač in mogoče zato toliko mislim o okužbi.
Ne želim biti panična, ampak si ne morem pomagati.

LP, Brita
Default avatar

brita555

Pozdravljeni!

Imam še eno vprašanje, ali je za testiranje (HIV) dovolj, da od dogodka mine 5 tednov?
Zaradi slabega počutja sem čisto obupana in razmišljati sem že začela o testiranju in rada bi ga opravila v "pravem" času od dogodka, da bodo rezultati zanesljivi.

LP, Brita
Default avatar

Nina P

Da, 5 tednov je dovolj dolgo.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

brita555

Pozdravljeni!

V zvezi z mojimi prejšnjimi vprašanji me zanima še to ali je možno, da bi prišlo do okužbe s hepatitisom B ali C (zaradi sušenja las s krtačo)?

LP, Brita
Default avatar

Nina P

Sušenje las s krtačp ni tvegano za prenos hepatitisov B, C
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

brita555

Spoštovani!

Ker mi ni dalo miru, sem septembra opravila testiranje HIV. Od dogodka (obisk frizerja) pa do testiranja je minilo 6 tednov. Opravljeni so bili testi EIA anti HIV 1/2/0 in HIV p24Ag in rezultat je bil: nereaktiven. Pred nekaj dnevi pa me je začela zelo srbet, pikat in pečt koža po vsem telesu. Ni pa opaziti nobenih sprememb na koži, samo tako čuden pekoč, srbeč občutek. Sicer se mi je to zgodilo že pred približno enim mesecem, vendar sem takrat zaužila tableto Nolpaza in se je pojavila alergijska reakcija. Tako je rekla zdravnica. Stanje se je takrat po par dnevih umirilo in je bilo ok in teh tablet nisem več jemala. Sedaj pa se je ta srbečica pojavila kar tako iznenada. Zaradi tega sem spet panična. Kaj menite? Ali je lahko to znak okužbe s HIV? Naj se grem še enkrat testirat ali so testi, ki so bili opravljeni septembra dovolj zanesljivi in ponovno testiranje ni več potrebno?

Hvala vam za odgovor.

Lep pozdrav! Brita
Default avatar

Nina P

Spoštovani, srbenje in pikanje po koži prav gotovo nimajo povezave z okužbo z virusom HIV in so z veliko verjetnostjo povezani s preobčutljivostjo na nekaj (Hrana, zdravila, mazila, pralni praški, mehčalci, oblačila, spreji, .....)
Testi so prav gotovo zanesljivi.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
cron