Cepljenja

Odgovarjajo: Nina Pirnat, dr.med, specialistka epidemiologije

vnetje srednjega ušesa

Default avatar
Pozdravljeni!

sem mamica 22 mesečnega dečka, ki je bil do vstopa v vrtec (s 14 meseci) zelo zdrav otrok, nakar so sem mu je od februarja 2010 do začetka avgusta stalno ponavljala vnetja srednjega ušesa -desnega. Antibiotik je ponavadi (včasih pa tudi ne) pomagal še par dni po prenehanju jemanja,nakar zopet gnojni izcedek. Ko smo ga v juliju in avgustu imeli pet tednov na počitnicah je bil zdrav. Iz vrtca sem ga vzela,da bo le zdrav za cepljenje sredi avgusta, ko je bil naročen za prvo dozo synflorixa. Prvi teden vrtca v septembru je že imel neko virozo -malo bruhal,driska in vročina, izcedek iz nosu, ampak kar je meni najpomembnejše, zadeva ni šla na ušesa in tako smo eno virozo po dolgem času preživeli brez AB. Čez kak teden pa zopet vročina, pregled pri pediatrinji zaradi ušes - levo super,desno pa niti ne, zato nas je čez 7 dni naročila na kontrolo. Šesti dan mu je pritekel zopet iz desnega ušesa gnoj,sedaj smo na amoksiklavu.

zanima me sledeče: ali je zgolj sreča,da mu pri prvi virozi ni šlo naprej na ušesa, in ali je možno da je ta druga "bolezen" zgolj posledica že od prej načetega ušesa? Ali imam lahko sploh upanje,da bo po drugi dozi synflorixa kaj bolje? Pri pediatrinji sem glede tega dobila bolj slab občutek, dejala je,da cepivo pomaga okoli 60% otrok. Imela sem občutek,da se nekako bolj nagiba k vstavitvam cevk v ušesa. Bila sem zelo razočarana, saj ko sem izvedela za to cepivo,sem res ponovno dobila upanje,da se končno otresemo AB in bolezni - viroze pač prebolimo in to je to,brez nadaljnih ušesnih zapletov.

Še to: pediatrinja je sina poslala marca tudi na testiranje, kjer so ugotovili,da je bila v ušesu prisotna bakterija H.influienzae (ali neki podobnega). Ali to bakterijo pokrije cepivo synflorix? ORL je dejala da ja, jaz pa sem brala na spletni strani ZZV da ne?

Najlepša hvala za vaše odgovore!!!
Default avatar
Spoštovani!
Cepivo synflorix je konjugirano pnevmokokno cepivo, kar pomeni, da zmanjšuje pogostnost okužb z 10 najpogostejšimi tipi pnevmokokov, ki povzročajo invazivne pnevmokokne okužbe, zmanjšuje pa tudi bakterijske komplikacije s pnevmokoki po predhodnih virusnih okužbah. Na okužbe, ki jih komplicira bakterija Haemophillus influenzae, prav gotovo ne vpliva. Tako Haemophillus influenzae, kot pnevmokoki pa poseljujejo zgornja dihala in lahko komplicirajo virusne okužbe.
Če otroček pri virusnih okužbah pogosto zboleva z vnetji srednjega ušesa, lahko pnevmokokno konjugirano cepivo ugodno vpliva na zmanjšanje pojavljanja, ne more pa jih povsem preprečiti. Poleg cepljenja je nujno potrebno izvajati tudi ostale ukrepe: daleč najboljši bi bil izključitev otročka iz kolektiva vsak do 3. leta starosti; ob virusnih okužbah striktno čiščenje nosu z obilico fiziološke raztopine, v primeru sprememb na bobniču in slabšem sluhu pa tudi vstavitev cevk, oz. izvajanje ukrepov s strani specialista ORL. Cepljenje je torej le eden izmed ukrepov v boju s ponavljajočimi se okužbami in preprečevanju ponavljajočih se vnetij srednjega ušesa. Lep pozdrav!
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Moderatorji

Nina Pirnat , dr.med, specialistka epidemiologije
Nina P