Cepljenja

Odgovarjajo: Nina Pirnat, dr.med, specialistka epidemiologije

testiranje

Default avatar
Spoštovani,


glede testiranja za hiv sem na tem forumu že nekaj prebrala. Vidim pa, da vsi zavodi ne uporabljajo enakih testov . Zanima me, ali v Ljubljani na Infekcijski kliniki in na Zavodu za transfuzijo krvi uporabljajo isto testiranje na hiv. Na infekcijski naj bi uporabljali tudi test na antigen p24. Sicer ne vem v čem je pomen teh različnih testov, saj naj bi vsi ob upoštevanju potrebnega okna bili enako točni, ali ne.

Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.
Default avatar
Spoštovani, če uporabijo kombinacijo protitelesnih testov anti HIV O/1/2 in ugotavljanje beljakovine p 24, potem, seveda, so, enako zanesljivi. Vprašanje je drugje: v kakšen namen, oz. kdaj se opravljajo testi? (Ali za diagnostiko HIV okužbe ali za presejanje: v tem primeru poteka diagnostika drugače in se uporabljajo še dodatni testi).
Da ne bova preveč komplicirali: tako Inštitut za mikrobiologijo (kamor običajno pošilja vzorce Infekcijska klinika), kot Zavod za transfuzijo, izvajata teste anti HIV0/1/2 in ugotavljanje beljakovine p24. V kolikor je ta kombinacija izbrana za presejalno testiranje, je zanesljivost primerljiva.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
Hvala za vaš odgovor.

Če vas prav razumem inštitut in zavod za transfuzijo izvajata iste teste, torej je vseeno kje se testirati.

Spraševala sem zaradi morebitnega testiranja, ker sem glede ene situacije precej negotova in zaskrbljena. Pred več kot letom dni sem bila s fantom na potovanju, kjer sva uporabljala z drugimi gosti skupno kopalnico in seveda jedilnico. Po tem pa sva imela spolne odnose, ne da bi si oprala roke (te pa so bile v stiku s sluznico sp. organov) - strah me je, da nisva s tem nanesla kakšno okuženo kri ali spermo na svojo sluznico in se okužila s hiv. Zadeva se res zdi banalna in zdravnikom se verjetno takoj zdi, da je to nemogoče, mene pa je res strah, da bi nevede kakšne kaplje okužene tekočine imel človek na roki in bi potem to zanesel na sluznico. Zato razmišljam tudi o testiranju, vendar mi je na inf. kliniko neprijetno iti.
Default avatar
Spoštovana Lara, način prenosa, ki ga opisujete, je res neverjeten in objektivnega tveganja ni. Če se želite testirate, se lahko testirate kjerkoli (tudi na področnem Zavodu za zdravstveno varstvo), saj so leto dni po "dogodku", primerni katerikoli protitelesni testi. Kombinacije protitelesnih testov z beljakovino p24 uporabljamo predvsem za skrajševanje okna, v prvem mesecu po možni okužbi. Lep pozdrav!
Nina
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
zanima me, če se na faksu pri sistematskih pregledih tudi testirajo takšne bolezni.

Hvala za odg.
Default avatar
Če z boleznimi mislite "nalezljive bolezni", ne testirajo. Na nekaterih fakultetah pa proti nalezljivim boleznim, pred začetkom specifičnih obveznih vaj, cepijo: recimo veterinarje proti steklini, medicince proti hepatitisu B, gozdarje proti klopnemu meningoencefalitisu. Lep pozdrav!
Nina
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
Spoštovani,
tudi mene zanima sam potek testiranja (sama diagnostika), in sicer razlika med presejalnim testiranjem in potrditvenim. Ali je možno, da bi bili potrditveni testi (Imunoblot..) pozitivni (v primeru seveda, če bi jih izvajali brez presejalnega testiranja), osnovni presejalni testi pa nereaktivni. Ali je pri vseh teh testih pomemben le algoritem na podlagi katerega se odloča o morebitni okužbi. Zanima me še, ali je test EIA anti hiv 1,2,0 in anti hiv Ag (p24) en test, ali pa beljakovino p24 ugotavljajo posebej. In najnazadnje, ali je možno, da omenjeni test okužbe ne bi zaznal, nek drug test (npr. drugega proizvajalca) pa bi v istem vzorcu krvi bil pozitiven.
Najlepša hvala za odgovor.

Lep pozdrav
Default avatar
Osnove si preberite tule:
http://virus.dsms.net/index.php/spolnos ... stika.html

Pri presejalnem testiranju uporabljamo teste, ki so dosti bolj občutljivi, a manj specifični. To pomeni, da je več "lažno pozitivnih" testov. Potrditveni pa so bolj specifični, a če bi testirali le z njimi, bi bilo več "lažno negativnih" rezultatov.
Praktično ni možno, da bi bili potrditveni pozitivni, presejalni pa negativni.
Pri anti HIV1/2/O gre za EIA teste, kjer se ugotavlja protitelesa, pri p24 pa beljakovino virusa HIV1. Ne razumem, kaj sprašuete, saj se vsako komponento testira posebej?,, saj ugotavljamo različne komponente.
Vsi testi imajo določeno diagnostično občutljivost in če gremo v čisti limit gledanja in smo na robu okna, oz. v mejnem območju, bi se lahko zgodilo, da bi bil test določenega proizvajalca že pozitiven, drugi pa še ne Vsak test ima svoje omejitve in verjetnost lazno negativnih izvidov, vendar s ponavljanjem preiskav in kombinacijami verjetnost lazno negativnih izvidom zmanjsamo na minimum.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
Spoštovani!

Zanima me ali so testi HIV (EIA anti-HIV 1/2/0 in HIVp24Ag) opravljeni po 8 mesecih od "rizičnega" dogodka že zanesljivi ali je potrebno testiranje ponoviti. Prav tako bi vprašala kako je s testiranjem za hepatitis (EIA HBsAg in EIA anti-HCV). Ali je dovolj če je od dogodka minilo 8 mesecev ali je potrebno še eno testiranje?

Zahvaljujem se za odgovor.

Lep pozdrav!
Default avatar
Vsi navedeni testi so zanesljivi, pri vseh povzročiteljih ste že presegli čas diagnostičnega okna; preisav ni potrebno ponavljati. Lp!
Nina
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
Oj,

Zanima me pa sledeče, ali je res test anti-Hiv 1/2/0, ki ga opravlajo na Zavodu za transfuzijo, dokaj zanesljiv že 21 dan po kritičnem kontaktu. Hkrati me pa zanima verjetnost okužbe, če pride s semensko tekočino, ki pride v stik z kožo (brez kakih ran..).
Hvala.
M
Default avatar
Ad1)Da, vendar v kombinaciji s testom na beljakovino p24.

Ad2) Možnost prenosa HIV ob dotiku sperme z nepoškodovano kože je izjemno majhna in je skorajda ni mogoče podati v %. Če že, <0,1%.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
o fino hvala za res hiter odgovor, samo še to.
Ali je test na beljakovino že zraven pri standardnemu testiranju. Ali testirajo oboje? Ali je smislemo it na testiranje 24 dan? Hvala
Default avatar
No pa še to že 14 dni mi teče iz nosa kot pri norcih, pa grlo me boli da ne govorim o zelo mokrem kašlju z velko izločki, vročine pa nimam bi lahko to bilo kaj podobenga prvim simptomom?
Default avatar
Tole so klasični znaki okužbe zgornjih dihal z nekim respiratornim virusom. Pa tudi, če gledamo na morebitno dobo inkubacije, je za akutni retroviralni sindrom prezgodaj. Zanj je inkucacija 2-6 tednov, vi pa ste prehlajeni že 14 dni (če prav računam dober teden po rizične, stiku9.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
Tega pa ne vem, ker bi moralo testiranje vedno potekati v dogovoru z zdravnikom, ki tudi ve, kakšen test naroči. Vprašajte!
Prvo testiranje (kombinacijo protitelesnih testov z beljakovino p24) se mi zdi smiselno opraviti 1 mesec po rizičnem stiku.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
Kull, kaj pa testiranje 24 dan po rizičnem kontaktu? Smiselno ali ne? Ali vedno testirajo tudi imenovano beljakovino?
Default avatar
Saj pravim, da je odvisno od tega, kateri test zdravnik odredi. Ob iskanju zgodnje okuženosti (če boste prišli 24. dan) pa bo res odredil kombinacijo testov tretje generacije z beljakovino p24.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
Hmm,

Stvar je takšna, da sem se testiral HIV in tudi beljakovino p24 natančno 4 tedne po rizičnem kontaktu ( u bistvu sem na del nepoškodovane kože dobil spermo na nekem wc). Izvid je bil negativen. Sedaj je 7 tednov po tem, pa sem opazil da na vsake toliko časa malo zašvicam, predvsem takrat ko pomislim na to da kaj pa če sem okužen, sicer pa ne prav tako nimam nobenih drugih znakov. Ali mislite da bi to lahko bil znak okužbe ali bolj strahu.

Hvala,
Default avatar
Spoštovani, če tu in ta "zašvicate", še zlasti, kadar pomislite na možnost okužbe, je to skoraj prav gotovo povezano z zunanjimi razmerami ali pa z nervoznostjo (strah pred okužbo). Akutni retrovirani sindrom tako prav gotovo ne bi potekal.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Moderatorji

Nina Pirnat , dr.med, specialistka epidemiologije
Nina P