Med.Over.Net

Cepljenja

Odgovarjajo: Nina Pirnat, dr.med, specialistka epidemiologije

Premišljujete, če bi se cepili? Ste v dilemi zaradi morebitnih reakcij? Posvetujte se o različnih vrstah cepljenj: obveznih, prostovoljnih, preventivnih in pred potovanji. Preberite in vprašajte, zakaj se je sploh priporočljivo cepiti.

Nina Pirnat , dr.med, specialistka epidemiologije

Nina P

Hepatitis C

Default avatar

toni1964

Pozdravljeni.

Zanima me , kako je z virusom Hepatitisa C, ali je obstojen na zraku, oziroma v morebitni posušeni slini na rokah.
Imam namreč kolega, ki ima virus, kateri je zadnjič, ko smo bili skupaj, božal po roki mojega 9 mesečnega otroka, ta pa je trenutek zatem potisnil roko v usta , saj veste, dojenček. Z ženo se bojiva, saj vema, da je prenos možen tudi preko sline, sinčku tudi rastejo zobki, tako , da morebitne ranice v ustih obstajajo, preko katerih bi se lahko virus prenesel v kri.
Torej zanima me , kako je obstojen virus v posušeni slini, ki bi jo kolega lahko imel na rokah in kaj naj storiva, saj ne spim ne jaz ne žena.
Včasih je bolje nič vedeti :(
Default avatar

Nina P

Spoštovani, vaš strah je odveč. Virus hepatitisa C se po sedaj znanih podatkih prenaša le s krvjo, saj so tudi spolni partnerji (oz. družinski člani) trajni nosilcev virusa hepatisa C večinoma vsi negativni (neokuženi).
LP!
Nina
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

bejba1

a se ne prenasa hepatitis c tudi z spermo? 3 mesece od spolnega odnosa (oralnega), pri katerem sem pogoltnila spermo, sem se testirala na hiv, hepatitis b in c in sifilis samoplacnisko na zavodu rs za transfuzijo v lj. na izvidu pise,da gre sa teste EIA (ne vem,katere generacije), ...torej, nekaj sm ze prebrala o diagnosticnih oknih, torej bi me moral sedaj skrbeti samo se hepatitis c,glede na to,da sm se testirala po 3 mesecih? pri hiv na izvidu pise tudi p24ag. hvala za odgovor, ker cele dneve razmislam o tem, kaj ce kej mam, pa se to po 3 mescih ni pokazalo. lp
Default avatar

Nina P

Spoštovani, hepatitis c se sicer načeloma lahko prenaša tudi s telesnimi izločki, oz. s spolnimi odnosi, vendar je ta način okužbe zelo zelo redek (velika večina družinskih članov, oz. spolnih partnerjev oseb, okuženih s hepatitisom C, je ne glede na stalno izpostavljenost, namreč negativna), tako da je daleč najpomembnejši prenos hepatitisa C s krvjo. Običajno rutinsko testiranje se izvaja s testi 3. generacije. Pri hepatitisu B ste že izven okna, pri hepatitisu C pa se protitetelesa lahko razvijejo tudi še po 6. mesecih. Pri HIV ste z veliko verjetnostjo negativni, saj je bila očitno izvajana kombinacija testov (beljakovine p24 - za ugotavljanje HIV 1, in protiteles za ugotavljanje anti HIV1 in anti HIV2)
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

bejba1

kdaj naj bi se clovek torej "zadnjic"testiral na hepatitis c? ocitno 100% tuki ni nic!? najlepsa hvala za odgovore.
Default avatar

Nina P

Najmanj po 6 mesecih. Prav imate, v biologiji je 100% "relativen pojem".
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

bejba1

kaksno je torej diag. okno za hiv, ce mi naredijo teste EIA in p24? lp
Default avatar

Nina P

Spoštovani, pomembno je, kakšne vrste EIA testov (III. ali IV. generacije) kombinirajo s p24 (in tudi, kakšne vrste kombinacije uporabljajo).
Povprečno diagnostično okno za kombinacijo testov III. generacije s p24 je okoli 3 tedne. (Problem pa nastane v primeru nejasnosnih izvidov, mejnih izvidov; v tem primeru je potrebno teste ponavljate).

Da boste videli, kako komplicirana je pravzaprav diagnostika, in od česa je vse odvisna, vam pripenjam članek.
http://vestnik.szd.si/st5-6/st5-6-365-370.htm
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

cebelcamc

pozdravljeni!!!

mene pa zanima nekaj!!Imam kolega ki je okužen s virusom hepatitisa sam ne vem katerega in ker je bilo novo leto in si vsi čestitamo in poljubljamo na lica,sem čisto pozabila da ima virus sva si izmenjala poljube na lica,problem je pa v tem da imam herpes in me zanima če je možen prenos?? poljubi so bili na lica,pa glede na to da se hepatitis b prenaša tudi z slino, a je možen prenos iz poljuba na lica???

hvala za odgovor
lp
Default avatar

Nina P

Poljuba na lica ne smatramo kot tveganega za prenos hepatitisa B ali C. Lep pozdrav!
Nina
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Ivan K

Pozdravljeni,

imam sledeče vprašanje, ki me malo muči. Pred časom sem v službi imel sodelavca, ki je užival heroin. Nekega dne se je malo porezal, ker sva bila drug ob drugem, je kapljica njegove krvi padla na mojo roko. Ker nismo imelo ne vode, ne nič zraven, sem si kapljico obrisal v hlače.
Jaz ran na roki nisem imel, a sem se vseeno čez nekaj mesecev šel testirat za HIV ter hepatitis B in C. Izvidi so bili v redu, zato sem tudi ta dogodek odmislil.
Pred kratkim pa sem prebral, da je virus hepatitisa zelo vzdržljiv (na zraku naj bi zdržal tudi do 6 dni), zato imam naslednje vprašanje:
takrat sem si kapljico krvi obrisal v hlače, ko sem prišel domov, pa sem pustil hlače po tleh, da jih bo mama oprala. Mama jih je naslednji dan (ali čez par dni, ne spomnim se več dobro, recimo naslednji dan) dala prat.
Ali je možno, da je virus ostal na hlačah, ko pa je mama prijela za hlače, da bi prišel nanjo in se potem s prehrano, umivanjem, itd. možno okužila?

Sicer se mi zdi, da malo preveč negativno razmišljam, ampak vseeno me tole muči, ker tudi mami bi zelo težko obrazložil naj se gre testirat.

V pričakovanju vašega odgovora se vam lepo zahvaljujem.
Default avatar

Nina P

Spoštovani, prenos se mi zdi praktično neverjeten.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Ivan K

Spoštovani,

Zahvaljujem se vam za vaš odgovor – malce pozno sicer, sem imel težave z računalnikom.
V zvezi z vašim odgovorom, pa bi vam postavil še nekaj vprašanj:

1. napisali ste, da se vam zdi prenos praktično neverjeten. To pomeni da je v teoriji tak prenos mogoč? Npr. da ima možni nosilec virusa (hepatitis C, B, HIV) na roki posušene ostanke krvi, ki ni vidna s prostim očesom, obstaja možnost pri rokovanju z njim, da virus preide na tvojo roko in se potem z npr. cigareto, sendvičem, brisanjem nosu, WCju okužiš? Pa v primeru, da imaš na roki ureznino in se dotakneš površine, kjer so nevidni ostanki krvi?

2. ali se virusi, če ostanejo na hlačah (kot v mojem primeru) s pranjem v pralnem stroju uničijo?

3. v službi sicer obstaja majhna možnost, da bi se urezali z istim orodjem, ker uporabljamo vsak svoje, ampak v primeru da se urežeš s predmetom, s katerim se je recimo tri, štiri dni nazaj urezal morebitni nosilec hepatitisa B, C ali HIV, kolikšna je možnost okužbe, glede na to, da so nekateri virusi zelo obstojni na zraku?

Opravičujem se, če mogoče postavljam preveč hipotetična vprašanja, obenem se vam zahvaljujem za vaš čas.
Default avatar

Nina P

1. Prenosa roka na roka ne smatramo kot rizičnega, saj je v navedenem primeru količina krvi premajhna, roko pa ščiti tudi koža. Šele prekinitev integritete kože z vnosom neke količine vidne krvi čez poškodovano kožo smatramo kot rizičen (npr. vbod z odvrženo iglo, kjer je v brizgalki vidna kri).

Glede vašega "hipotetičnega prenosa", opisanega v prejšnjem postu ne morem teoretizirati o verjetnosti prenosa, saj mi tovrsten prenos ni poznan. Ker pa sta biologiji 100% le rojstvo in smrt, govorim o praktično "neverjetnem prenosu".

2. Virusi se vsaj izperejo, odstranijo ali pa uničijo.
3. O prenosu bi se lahko pogovarjali le, če bi na orodju obstajala vidna, neposušena kri (pa še to le o prenosu hepatitisa B)
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

ksenija88

pozdrav!

mene pa zdaj res nekaj zanima...pred kratkim časom se mi je pripetila ena čudna zadeva, s pričakovanjem, da dobim hiter odgovor brez da grem k doktorju sem se obrnila sem.torej..s fantom sva skupaj že 4 leta...imava redne spolne odnose.pred dvema dnevoma sva imela spolni odnos (naj omenim še da je imel na penisu majhno ranico)in sem med njim dobila menstruacijo.ko sva opazila je fant začel bit paničen da se ne sme najina kri združit, ker to vodi do hepatitisa C.sicer sem poučena o teh stvareh ampak si o tem nisem razbijala glave, da se kri ne sme združit...je to res? mislim obstaja možnost da..? ne razumem res...prosim za odgovor...

hvala
Default avatar

Nina P

Hepatitis C je virusna okužba jeter, ki se prenaša prvenstveno s krvjo, morda pa tudi z drugimi telesnimi tekočinami.
Če ne vi, ne vaš fant nista okužena z virusom hepatitisa C, tudi ob "stiku vajine krvi" nikakor ne more priti do okužbe z virusom hepatitisa C.
LP!
Nina
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

TT_super

Pozdravljeni!

Imam sledeče vprašanje: pred dnevi sem (po nesreči) pila iz kozarca prijatelja, ki mu je tik pred tem precej tekla kri iz ust (močno se je ugriznil v ustnico) -gotovo je bilo več sledi krvi v kozarcu oz. pijači. Za prijatelja vem, da je imel pred časom nezaščiten spolni odnos s punco, ki je bila okužena s hepatitisom C (vendar je bila že pred tem odnosom zdravljena) in rizičen oralni odnos s prostitutko (on ga je izvajal), vendar se ni nikoli testiral.

Kakšna je torej možnost okužbe na mene na ta način? Je možen prenos tudi kake druge bolezni? Kdaj se naj grem testirat?

Hvala za odgovor. S spoštovanjem,

Tyashy
Default avatar

Nina P

Vaše vprašanje je teoretične narave. Preko kozarcev in vratov steklenic se prenašajo predvsem kapljične nalezljive bolezni, če osebi neposredno druga za drugo obližeta površini.
V vašem primeru bi morala kri vašega prijatelja priti preko vaše POŠKODOVANE kože ali sluznice do vašega krvotoka, da bi sploh lahko presojali kakršnokoli okužbo (npr. če bi se on pitju urezali, oz. poškodovali tudi vi).
Hepatitis C, recimo, se prenaša predvsem pri transfuziji okužene krvi, oz. ob souporabi igel za iniciranje droge, že prenos s spolnimi odnosi je zelo zelo redek, saj partnerji s hepatitis C okuženih oseb večinoma sploh niso okuženi. Torej, če vse tole povzameva, je tudi verjetnost, da bi se vaš prijatelj sploh okužil s hepatitisom C, zelo zelo majhna (razen če bi si z rizično osebo vbrizgaval drogo z isto iglo).

Bolj kužen je hepatitis B, ki se lahko prenaša tudi s spolnimi odnosi, ampak tudi o tem lahko le hipotetično razmišljamo.
Po moje je najbolje, da na dogodek pozabite.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

balka

Pozdravljeni
Ob porodu so mi odvzeli vzorec krvi za analizo-hramba matičnih celic. Ob prvi analizi so ugotovili: Hepatitis C: HCV(presejalni test): REAKTIVEN/NEREAKTIVEN. Ponovno so mi odvzeli kri in opravili testiranje na prisotnost HCV RNA. Izvid je sledeč: HCV (presejalni test): REAKTIVEN/NEREAKTIVEN; kvalitativni HCV RNA PCR: NEGATIVEN.
Dopisali so, da je test za dokazovanje protiteles proti virusu hepatitisa C neopredeljiv.
Mi lahko obrazložite izvid? Osebni zdravnik mi je rekel, da sem najbrž prebolela hepatitisC, glede na to da cepljena proti hepatitisu nisem bila.
So potrebni pregledi, testiranja, ...? Kaj pa otrok?
Najlepša hvala in lp