Med.Over.Net

Cepljenja

Odgovarjajo: Nina Pirnat, dr.med, specialistka epidemiologije

Premišljujete, če bi se cepili? Ste v dilemi zaradi morebitnih reakcij? Posvetujte se o različnih vrstah cepljenj: obveznih, prostovoljnih, preventivnih in pred potovanji. Preberite in vprašajte, zakaj se je sploh priporočljivo cepiti.

Nina Pirnat , dr.med, specialistka epidemiologije

Nina P

HIV-1

Default avatar

R

Tole se mogoče zdelo neumno vprašanje, pa tudi v vaš forum ravno ne spada, ampak vseeno. Ali je okužba s HIV-om možna preko spolnega odnosa samo z okuženim partnerjem? Če oba partnerja nista okužena, verjetno ni možno, da se okužita (razen če si nista zvesta, če uživata droge ...)?
Prebral sem, da je možnost okužbe s HIV-1 pri enem nezaščitenem vaginalnem spolnem stiku 0,0005 do 0,002. Kakšne vrednosti so to? Procenti? Pri analnem spolnem stiku naj bi bila možnost večja? Mogoče veste koliko večja?
Slučajno veste kolikšna je verjetno okužbe pri oralnem spolnem odnosu?

Že v naprej hvala za odgovore!
Default avatar

Nina P

Okužba preko spolnega odnosa je možna le, če imate spolni odnos z okuženim partnerjem. Če sta si partnerja zvesta, ni možno, da bi okužila drug drugega, razen seveda, če do okužbe enega (ali obeh) ne bi prišlo po drugi poti (nezvestoba, vbrizgavanje z okuženo iglo, naključni vbod z iglo bolnika, politje s krvjo okužene osebe- npr. ob prometni ali drugi nesreči, v zdravstveno ustanovi).
5 od 10.000-ih oseb do 2 od 1000-ih oseb, ki ima en sam nezaščiten vaginalni spolni odnos s HIV pozitivno osebo, se okuži z virusom HIV.
Procentov (oz.verjetnosti) na pamet ne vem, velja pa, da je pri analnem odnosu možnost prenosa večja (vsaj 10 krat do ???), saj je tudi možnost poškodbe tako črevesne sluznice, kot sluznice penisa večja, ob tem pa lahko nastopajo tudi manjše krvavitve. Vedno pa, kadar nastajajo krvavitve, se možnost prenosa virusa povečuje.
Možnost prenosa virusa z oralnim spolnim odnosom je bistveno manjša kot z vaginalnim odnosom, še zlasti, če ne uporabljate agresivnih tehnik sesanja in ne dovolite izliva sperme neposredno v usta. Oralni spolni odnos velja za relativno varnejšo spolno tehniko glede prenosa virusa HIV, seveda pa je spet odvisno, kako ga izvajamo. Ob agresivnejših tehnikah sesanja spolnega uda z grizenjem namreč prav tako prihaja do manjših krvavitev, poškodb sluznice, zato se možnost prenosa poveča. V spermi je količina virusa HIV manjša v primerjavi s krvjo, je pa spet odvisno od tega, v kakšni fazi je bolnik. Bolnik z AIDS-om in ne le HIV pozitivna oseba ima v telesnih tekočinah bistveno večje količine virusa kot le HIV pozitivna oseba brez razvite klinične slike AIDS-a.
Nina
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

R

Mogoče veste kaj o domačih testih za HIV. Le-te prodajajo v ZDA in proizvajalci zagotavljajo, da so 99,5% zanesljivi. Tu je opis kakšna metoda se uporablja pri enem izmed teh testov: "The One-step Anti-HIV(1+2) Tests are qualitative immunoassays for detecting the Anti-HIV(1+2) antigens in serum." Ali je ta metoda drugačna od ELISA testa?

V knjigi Infekcijske bolezni sem našel tole: V BELI KRVNI SLIKI OPAZUJEMO NAJPREJ LIMFOPENIJO, TEJ PA DO 2 DO 3 TEDNIH SLEDI LIMFOCITOZA Z ATIPIČNIMI LIMFOCITI. POGOSTA JE TROMBOCITOPENIJA. SEDIMENTACIJA ERITROCITOV JE POSPEŠENA, ZVIŠANE SO ZREDNOSTI C-REAKTIVNEGA PROTEINA. ZVIŠANO AKTIVNOST AMINOTRANSFERAZ IN ALKALNE FOSFATAZE V SERUMU ZASLEDUJEMO LAHKO ŠE VEČ TEDNOV PO AKUTNEM HIV SINDROMU. ... DVANAJSTI DAN PO OKUŽBI UGOTOVIMO V KRVI RNA HIV, 12. DO 16. DAN p24 ANTIGEN, PRVA PROTITELESA PA NAJPREJ 21. DAN.

Mi lahko prosim razložite vse te pojme: BELA KRVNA SLIKA, LIMFOPENIJA, LIMFOCITOZA, TROMBOCITOPENIJA.
Kaj od vsega tega si dam lahko testirati na krvi (šel bom namreč v samoplačniški laboratorij)? Za CRP in a. fosfatazo vem? Kaj pa ostalo, kar je zgoraj opisano? Mogoče veste kdaj se pojavijo te povišane vrednosti? V tej knjigi tega ne piše?

LP & najlepša hvala za odgovore!
Default avatar

jaz

Ali je možno, da se že PREJ kot po 1 TEDNU po morebitni okužbi, pojavi makulopapulozen izpuščaj, ki spada tudi med simptome HIV-a?
Default avatar

Nina P

Spoštovani!
Tudi v Sloveniji uporabljamo za določitev protiteles proti virusu HIV1/2 encimsko-imunske teste z visoko občutljivostjo. Metoda je drugače znana tudi kot ELISA.
Za encimsko imunske teste je značilna visoka občutljivost, kar pomeni, da je t.i. lažno negativnih rezulatov izjemno malo. V primeru, da encimsko-imunski test pokaže pozitivno vrednost, izvedemo še t.i. potrditveni test z Western blot metodo. S vsemi temi testi dokazujemo prisotnost protiteles proti virusu HIV1/HIV2, nič pa še ne vemo o razširjenosti samega virusa v človekovi krvi. Za določitev virusa samega (virusno breme) v krvi pa se izvajajo RNA-PCR preiskave, ko so izjemno drage.
Bela krvna slika pomeni določitev števila, vrste in razmerja belih krvnih telesc (levkocitov) v periferni krvi. Bela krvna telesca skrbijo za obrambo človekovega telesa pred škodljivimi agensi (prepoznavanje povzročiteljev, čiščenje, ubijanje povzročiteljev, začetek in izpeljava vnetja oz. imunskega odgovora, izdelava protiteteles, imunski spomin, ...), hkrati pa tudi skrbijo za to, da človek ne izvaja imunskega odgovora proti svojim lastnim celicam. Prepoznavajo in odstranjujejo tudi nenormalne človekove celice in imajo torej pomembno nalogo v sistemu prilagoditve in preživetju človeka v okolju.
Levkocite delimo v več skupin:
granulocite (nevtrofilni, bazofilni, eozinofilni),
limfocite - limfopenija pomeni, da je limfocitov manj, kot je to običajno
- limfocitoza pa pomeni, da je število limfocitov povišano nad normalne vrednosti,
monocite

Trombociti so krvne ploščice in skrbijo za normalno strjevanje krvi. Tromcitopenija pomeni, da je število trombocitov v periferni krvi znižano.

Če vas skrbi glede okužbe z virusom HIV, si dajte določiti protitelesa in sicer najprej 1 mesec po možni izpostavitvi, po treh in po 6 mesecih. Samo s testiranjem na prisotnost protiteles boste dobili odgovor, ki ga iščete.
Vse ostale preiskave: bela krvna slika, določitev trombocitov, C-reaktivni protein,..., spadajajo med osnovne orientacijske preiskave nekega imuskega dogajanja v človekovem telesu, so zelo nespecifične in lahko služijo le kot pomoč pri opredeljanju dogajanja, nikakor pa na njihovi osnovi (prisotnosti/odsotnosti) ne moremo postavljati diagnoze okužbe s HIV1/HIV2. Spremembe v beli krvni sliki lahko opazujemo že khrati z akutnim retroviralnim sindromom, lahko se pojavijo v času njegovega poteka. Morate pa vedeti, da se bela krvna slika spremeni praktično ob vsaki bakterijski okužbi, da se razmerja med posameznimi levkocitnimi vrstami podirajo in spreminjajo praktično ob vsaki virusni okužbi, pa ob stresu, poškodbah, ......
Pozdrav!
Nina
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Nina P

Po do sedaj znanih podatkih - ne.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Nina P

Pri pošiljanju zgornjega sporočila mi je par stavkov ušlo, zato pošiljam dopolnilo. ELISA spada med imnusko -encimske teste.
Ko se oseba gre testirati za HIV, je ELISA(EIA) prvi test, ki se opravi. Če je ta test negativen, se to vzame kot negativen rezultat. To pomeni, da protitelesa niso bila najdena in potrdilni testi niso potrebni.
Če je ELISA test ponavljajoče se pozitiven, mora biti potrjen z potrdilnim testom (ponavadi Western Blot ali IFA test). Če sta oba, tako ELISA kot potrdilni test pozitivna, to pomeni da je oseba okužena z virusom HIV. Če pa je ELISA test pozitiven, potrdilni test pa je negativen, se to smatra kot negativen rezultat.
ELISA test je dober za odkrivanje okužb, vendar včasih da napačne pozitivne rezultate. Zato se vedno opravi potrdilni test, če je ELISA test pozitiven.
ELISA testi so najpogosteje uporabljeni testi za odkrivanje okuženosti z virusom HIV, saj so dokaj preprosti in primerni za testiranje večjega števila ljudi.

Za nekoliko zahtevnejšo razlago pa se je na forumu Projekt VIRUS potrudil kolega Sergej in nekoliko podrobnejše opisal diagnostiko virusa HIV, zato prilagam povezavo.
http://forum.slomsic.org/viewtopic.php?t=24
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

jaz

Meni sta se 4. dan po rizičnem spolnem pojavila dva makulopapulozna izpuščaja na roki (nad komolcem) - en je okrogel (premer malo manj kot 1 cm) en je pa čudne podolgovate oblike (dolžina cca. 2 cm). Oba sta rdeče barve in malce dvignjena nad kožo.
Isti dan sem bil cepljen proti KME (vendar ne v to isto roko), pa en dan prej sem začel jemati tablete za okrepitev imunskega sistema Herbion. V navodil le-teh piše, da so lahko stranski učinki tudi izpuščaji na koži. Tablete sem sedaj nehal jemati.
Kaj je sedaj bolj verjetno - da gre HIV ali za kakšno alergijsko reakcijo? Ali se makulopapulozen izpuščaj sploh lahko pojavi kot alergijska reackija? Sem namazal s Fenistilom in se barva spremenila iz rdeče na roza, vendar je sedaj zopet rdeča. Danes (potem ko sem nazal s Fenistilom in vzel Flonidan) sta izpuščaja začela tudi srbeti.

Najlepša hvala za hitre odgovore! Ta forum "rules"!!!
Default avatar

Nina P

Akutni retroviralni sindrom se pojavi od minimalno 2 (raje 3 tedne) do 8 tednov po okužbi z virosom HIV. 4 dni po rizičnem spolnem odnosu je za retroviralni sindrom definitivno prezgodaj.
Makulopapulozni izpuščaj se lahko pojavi v sklopu alergijske reakcije. Lahko pa nastane tudi v sklopu različnih nalezljivih bolezni (okužbe z enterovirusi, adenovirusi. ipd....)
Pri vseh izpuščajih pa je tako, da jih je nujno videti, saj jih je preko neta nemogoče ocenjevati (in tolmačiti). Večji izpuščaji so lahko tudi glivične narave, ....
Pozdrav!
Nina
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

jaz

Ali naj grem izpuščaja pokazati zdravnici?
Default avatar

Nina P

Da.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

jaz

Zdravnica mi je predpisla Elocom. Izpuščaja le počasi izginjata.

Še eno vprašanje imam? Če bi teoretično bila ta 2 izpuščaja simptoma akutnega HIV sindroma, ali bi bil potem tudi ELISA test na HIV pozitiven?
Default avatar

Nina P

Če je od rizičnega spolnega odnosa minil šele teden dni, tudi če bi do okužbe z virusom HIV prišlo; ELISA test na HIV še ne bi bil pozitiven. Test postane pozitiven šele po 1 do 3 mesecih.
Nina
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

jaz

Mi lahko prosim svetujete. S kremo Elocom že par dni mažem izpuščaja. Zanima me koliko dni naj to mažem (niti zdravnica niti farmacevtka nista nič rekli). Izpuščaja sta se sedaj na "ravni" kože, barva pa je svetlo rdeča.
Default avatar

Nina P

Odvisno, za kakšne izpuščaje gre, večina težav pa izzveni v tednu ali dveh.
Predvidevam, da vas je na kontrolo naročila tudi vaša splošna zdravnica.
Pozdrav!
Nina
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

jaz

Ni me naročila na kontrolo? Bi me morala? Rekla je samo, naj si mažem in da mi bo izginilo.
Default avatar

Nina P

Očitno je predvidevala, da bo izpuščaj izzvenel v tednu do dveh in se zato za kontrolo ni odločila. Kot rečeno, pa se je o izpuščajih (vrsti, obliki), še posebej pa o zdravljenju - preko neta nemogoče pogovarjati, saj jih je vedno potrebno VIDETI.
Pozdrav!
Nina
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Klamidij

Spoštovani!

Najprej bi rad pohvalil vaš forum, predvsem hitri čas odgovora!

Zanima pa me naslednje ...
Januarja sem bil testiran na kar nekaj spolno prenosljivi bolezni - klamidija, gonoreja, opravili so urinokulturo po Sanfordu ... Imel sem simptome: pekoče mikcije, pogosto uriniranje; izcedka nikdar ni bilo. Vsi testi so bili negativni. Kljub temu sem prejel 1 g Sumameda. Po tej terapiji so se težave prenehale.
Danes ko sem šel na "veliko potrebo" pa se mi je kar iznenada pojavil nekakšen izcedek - bledo rumen, sluzast - popolnoma identičen semenski tekočini, pa še količina je bila primerna (tega je bilo kar nekaj).
Zanima me ali lahko še kakšna bolezen (poleg klamidije in gonoreje) povzroča tak izcedek (v takšni količini). Da bi šlo za klamidijo ali gonorejo dvomim, saj sem 2 tedna nazaj prejel 2 g Sumameda. Je možno, da je šlo dejansko za semensko tekočino? Kolikor vem sta orgazem in izliv 2 ločena procesa, čeprav ob pojavu tega nisem bil nič vzburjen. Je slučajno možno, da bi kaj takega povzročila glivična infekcija ali pa mogoče herpes?

Hvala za odgovore!
Default avatar

Nina P

Spoštovani!
Da bi imeli izliv brez kakršnegakoli spolnega vzburjena, je praktično nemogoče. Kot ste pravilno ugotovili, je vzrok za izcedek ponavadi okužba in posledično vnetje. Povzročiteljev je možnih več vrst; glede na to, da ste pred 2 tednoma opravili antibiotično zdravljenje, bi bilo daleč najpametneje, da se oglasite v ambulanti za spolno prenosljive bolezni na Infekcijski kliniki ali v Dermatovenerološki ambulanti na Polikliniki, kjer vam bodo odvzeli bris sečnice, povzročitelja ugotavljali mikrobiološko in vas v skladu z ugotovitvami tudi pravilno zdravili.
Lep pozdrav!
Nina
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

zenica

Pozdravljeni!

Zanima me, kaksna je moznost za okuzbo z virusom HIV pri zascitenem spolnem odnosu(kondom), ce je partner okuzen?

Lp