Med.Over.Net

Cepljenja

Odgovarjajo: Nina Pirnat, dr.med, specialistka epidemiologije

Premišljujete, če bi se cepili? Ste v dilemi zaradi morebitnih reakcij? Posvetujte se o različnih vrstah cepljenj: obveznih, prostovoljnih, preventivnih in pred potovanji. Preberite in vprašajte, zakaj se je sploh priporočljivo cepiti.

Nina Pirnat , dr.med, specialistka epidemiologije

Nina P

Toksoplazmoza

Default avatar

NewYork

Spoštovani! Veliko sem že prebrala o toksoplazmozi, vendar še vedno nisem našla odgovorov na vsa vprašanja. V zadnjem času naj bi strokovnajki ugotavljali, da ni nevarna samo za plod pred rojstvom, ampak tudi za dojenčke. Zanima me o nevarnosti okužbe novorojenčka oziroma nekaj mesecev starega dojenčka, ki ni dojen. Jaz še nisme prekužena. Ali okužba poteka s simptomi ali brez ter kakšne so posledice v enem ali drugem primeru? Največ je napisanega o tem, da po rojstvu pridobljena toksoplazmoza prizadene vid ter posledično otrok lahko oslepi. Ali so v tem primeru prisotni simptomi ali lahko tudi tiha okužba povzroči tako hude poškodbe vida? Pri nas je babica z rokavicami, s katerimi je odstranjevala mačje iztrebke, prijemala svoje ključe. Te ključe ima pogosto po rokah in zatem prijema različne predmete po hiši. Prijemala je tudi igračke našega skoraj trimesečnega dojenčka, ki jih v tem obdobju veselo raziskuje z usti. Skrbi me, da se je morebiti okužil s toksoplazmozo in bi imel kakšne hujše posledice. Bi nam predlagali, da s krvnimi testi prevrimo protitelesa? Po kolikšnem času bi bilo to smiselno?Bi bilo čakanje na pregled pri šestih mesecih v posvetovalnici predolgo? Kaj storiti v primeru okužbe oziroma ali je možno preprečiti posledice? Proism za nasvet! Lep večer!
Default avatar

Nina P

Spoštovani, sicer razumem vaše strahove, a živimo v nesterilnem okolju. Toksoplazomoza bi pri imunsko manj sposobnem dojenčki sicer lahko potekala s klinični znaki tokoplazmoze, vse ostalo, kar vas muči, pa je vezano na okužbo v nosečnosti. Niste navedli, da bi imel vaš dojenček imunske motnje, zato tudi kakršnokoli testiranje ni smiselno.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

NewYork

Spoštovani!
Naš dojenček nima drugih bolezni ali imunskih motenj. Na spletu je dosegljiv slovenski članek Očesne klinike, v katerem navajajo, da je domnevno več slepote povzročeno s pridobljeno kot prirojeno okužbo. Domnevala sem, da ti okuženi niso imeli simptomov toksoplazmoze. Če pa vas prav razumem, v kolikor je naš dojenček sicer zdrav, bo morebitno okužbo tiho prebolel in ne bo posledic čez nekaj mesecev ali let, čeprav žal od mene ni dobil protiteles? Hvala in lep pozdrav!
Default avatar

Nina P

Spoštovani, predvidevam, da berete članek iz leta 2002, v katerem ugotavljajo, da je pridobljena toksoplazmoza bistveno pogostejši vzrok okvar vida pri mladih, kot so predvidevali. Ugotavljajo pa tudi, da je čas okužbe večinoma nemogoče definirati - v primeru če gre za sicer imunsko sposobno osebo. Okužba pri človeku z normalnim imunskim sistemom je praviloma povsem asimptomatska, kaže se lahko le z nekoliko povišano
telesno temperaturo in povečanimi bezgavkami. Pri imunsko oslabljenih osebah pa se lahko razvije težka očesna ali možganska toksoplazmoza.
Vendar pa to ne pomeni, da v nekaterih primerih tudi pri osebah s tiho obliko (praktično asimptomatsko obliko okužbe) ne more priti do očesne oblike. Če se toksoplazma ob okužbi naseli ravno v očesu v mrežnici, ravno tako lahko povzroči vnetje in kasneje okvare. A rutinskih programov, s katerimi bi iskali morebitne sveže okužbe, ne izvajamo, saj bi teoretično ves čas morali spremljati zdrave osebe.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

NewYork

Spoštovani! Hvala za hiter odgovor. Naš dojenček bi torej moral imeti veliko smolo, da bi mu okužba pustila posledice. Ali je dojenček bolj ogrožen kot starejši otroci? Ali na okužbo vpliva tudi količina zaužitega parazit? Pri nas je šlo za morebitni posredni prenos preko predmeta (rokavice so bile v stiku z mačjim iztrebkom, z rokavicami so se prijemali ključi izd., ne pa za zaužitje zemlje, surovega mesa. Bom skušala na dogodek pozabiti in razmišljati pozitivno, saj niti ne vem, če je bil maček okužen, na vrtu pa imamo večinoma sosedove odrasle mačke, ki naj ne bi bilo zako zelo problematični. Lep pozdrav!
Default avatar

Nina P

Spoštovani, posledice okužbe so odvisne predvsem od značilnosti imunskega sistema posameznika. V vašem primeru je ključno to, da zaužitja morebitne ogrožene zelenjave ali sadja, oz. onesnaženih živil, sploh ni bilo, ker ves čas govorite o posrednem prenosu. Če vas res strašansko skrbi, ali je do okužbe vendarle prišlo, opravite testiranje pri dojenčku, sicer pa na dogodek pozabite.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Breza1985

Spoštovani! Bom res poskusila pozabiti. Sicer pa imamo čez 2 meseca posvetovalnico in odvzem krvi in če me bo še skrbelo, bomo takrat naredili še test na toksoplazmozo. Saj se bo še dalo preveriti okužbo in po potrebi zdraviti? Lp
Default avatar

Nina P

Test se bo vsekakor dalo narediti.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

NewYork

Spoštovani! Katere teste bi bilo potrebno narediti in po kolikšnem času? Ali se v primeru asimptomatske okužbe dojenčka spremlja in/ali zdravi? Lp
Default avatar

Nina P

Spoštovani, o vaših strahovih se pogovorite s pediatrom. Zgolj na osnovi ev, pozitivnega laboratorijskega testiranja, brez težav, se dojenčka prav gotovo ne zdravi.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

NewYork

Spoštovani! Se bomo pogovorili tudi s pediatrom. Saj upamo na negativen rezultat in potem pozabimo, saj bo dojenček star že pol leta in ne bo več tako ranljiv. Sicer pa v primeru pozitivnega rezultats, da se bo stanje vsaj spremljalo. Glede na to, da se spremlja tudi okužene v nosečnosti. Med okuženimi v zadnji tretjini nosečnosti in kmalu po rojstvu verjetno ni tako velike razlike. Prvi dogodek-posreden stik z mačjimi iztrebki , ki me skrbi, je bil kmalu po rojstvu, drugi pred kratkim-ugotovitev, da si starejši otrok že ves čas slabo umite, z zemljo umazane roke, briše v brisačo, ki jo uporabljam, ko dojenčku pripravljam flaško s hrano, dudico, ga prijemam za rokice, igrače, ki jih daje v usta. Dojenčku bi vzeli kri ob že predvidenem odvzemu na sistematiki pri 6 mesecih in ga ne bi dodatno obremenjevali. Test bi plačali sami. Zato me zanima katera protitelesa se testira in obdobje v katerem se zagotovo že zaznajo v krvi. Se bojim, da mi sicet to ne bo dalo miru. Lep dan!
Default avatar

Nina P

Spoštovani, dajte še enkrat razumeti, da živimo v nesterilnem okolju in da se "sterilizacijo" okolja v dojenčkovem obdobju in nesrečevanje (oz. premalo izpostavljanja mikroorganizomom) s številnimi mikroorganizimi povezuje s povečanim nastajanjem alergij pri otrocih.
Sicer pa se za dokazovanje okužbe s Toxoplasmo Gondii pač določa IgG in IgM protitelesa. še enkrat: pogovorite se s pediatrom, razlago izvidov pa prepustite strokovnjakom.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

NewYork

Spoštovani! Hvala za nasvet. S sterilizacijo okolja nikakor ne pretiravam. Ne steriliziram niti stekleničk, niti igrač, ne razkužujemo rok itd. Je pa res, da me toksoplazmoza glede na prebrano zelo skrbi, sploh, ker sem na forumu ginekologija prebrala, da lahko škoduje otrokom do drugega leta, v tuji literaturi pa sem našla podatek, da je nevarna do 6 meseca starosti otroka. Ne vem, zakaj bi tvegala izgubo vida čez nekaj let, če se da kaj ukreniti že sedaj. Sploh ker je prišel v stik z zemljo, v katero kakajo številni sosedovi mački. Mislim, da umazane brisače niso nič bolj varne kot slabo umito sadje ali zelenjavsa. Iz literature pa je razvidno, da ima tudi asimptomatska okužba lahko hude posledice. Po 6 mesecu, ko bo pa že otrok bolj razvit in se bo že plazil, bom pa pač nehala razmišljati o tem. Sedaj pa ne morem. Bo prdiater glede na rezultate in svoje strokovno znanje prevzel odgovornost za (ne)ukrepanje. Lep pozdrav!