Med.Over.Net

Cepljenja

Odgovarjajo: Nina Pirnat, dr.med, specialistka epidemiologije

Premišljujete, če bi se cepili? Ste v dilemi zaradi morebitnih reakcij? Posvetujte se o različnih vrstah cepljenj: obveznih, prostovoljnih, preventivnih in pred potovanji. Preberite in vprašajte, zakaj se je sploh priporočljivo cepiti.

Nina Pirnat , dr.med, specialistka epidemiologije

Nina P

Toksoplazmoza

Default avatar

NewYork

Spoštovani! Veliko sem že prebrala o toksoplazmozi, vendar še vedno nisem našla odgovorov na vsa vprašanja. V zadnjem času naj bi strokovnajki ugotavljali, da ni nevarna samo za plod pred rojstvom, ampak tudi za dojenčke. Zanima me o nevarnosti okužbe novorojenčka oziroma nekaj mesecev starega dojenčka, ki ni dojen. Jaz še nisme prekužena. Ali okužba poteka s simptomi ali brez ter kakšne so posledice v enem ali drugem primeru? Največ je napisanega o tem, da po rojstvu pridobljena toksoplazmoza prizadene vid ter posledično otrok lahko oslepi. Ali so v tem primeru prisotni simptomi ali lahko tudi tiha okužba povzroči tako hude poškodbe vida? Pri nas je babica z rokavicami, s katerimi je odstranjevala mačje iztrebke, prijemala svoje ključe. Te ključe ima pogosto po rokah in zatem prijema različne predmete po hiši. Prijemala je tudi igračke našega skoraj trimesečnega dojenčka, ki jih v tem obdobju veselo raziskuje z usti. Skrbi me, da se je morebiti okužil s toksoplazmozo in bi imel kakšne hujše posledice. Bi nam predlagali, da s krvnimi testi prevrimo protitelesa? Po kolikšnem času bi bilo to smiselno?Bi bilo čakanje na pregled pri šestih mesecih v posvetovalnici predolgo? Kaj storiti v primeru okužbe oziroma ali je možno preprečiti posledice? Proism za nasvet! Lep večer!
Default avatar

Nina P

Spoštovani, sicer razumem vaše strahove, a živimo v nesterilnem okolju. Toksoplazomoza bi pri imunsko manj sposobnem dojenčki sicer lahko potekala s klinični znaki tokoplazmoze, vse ostalo, kar vas muči, pa je vezano na okužbo v nosečnosti. Niste navedli, da bi imel vaš dojenček imunske motnje, zato tudi kakršnokoli testiranje ni smiselno.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

NewYork

Spoštovani!
Naš dojenček nima drugih bolezni ali imunskih motenj. Na spletu je dosegljiv slovenski članek Očesne klinike, v katerem navajajo, da je domnevno več slepote povzročeno s pridobljeno kot prirojeno okužbo. Domnevala sem, da ti okuženi niso imeli simptomov toksoplazmoze. Če pa vas prav razumem, v kolikor je naš dojenček sicer zdrav, bo morebitno okužbo tiho prebolel in ne bo posledic čez nekaj mesecev ali let, čeprav žal od mene ni dobil protiteles? Hvala in lep pozdrav!
Default avatar

Nina P

Spoštovani, predvidevam, da berete članek iz leta 2002, v katerem ugotavljajo, da je pridobljena toksoplazmoza bistveno pogostejši vzrok okvar vida pri mladih, kot so predvidevali. Ugotavljajo pa tudi, da je čas okužbe večinoma nemogoče definirati - v primeru če gre za sicer imunsko sposobno osebo. Okužba pri človeku z normalnim imunskim sistemom je praviloma povsem asimptomatska, kaže se lahko le z nekoliko povišano
telesno temperaturo in povečanimi bezgavkami. Pri imunsko oslabljenih osebah pa se lahko razvije težka očesna ali možganska toksoplazmoza.
Vendar pa to ne pomeni, da v nekaterih primerih tudi pri osebah s tiho obliko (praktično asimptomatsko obliko okužbe) ne more priti do očesne oblike. Če se toksoplazma ob okužbi naseli ravno v očesu v mrežnici, ravno tako lahko povzroči vnetje in kasneje okvare. A rutinskih programov, s katerimi bi iskali morebitne sveže okužbe, ne izvajamo, saj bi teoretično ves čas morali spremljati zdrave osebe.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.