Med.Over.Net

Cepljenja

Odgovarjajo: Nina Pirnat, dr.med, specialistka epidemiologije

Premišljujete, če bi se cepili? Ste v dilemi zaradi morebitnih reakcij? Posvetujte se o različnih vrstah cepljenj: obveznih, prostovoljnih, preventivnih in pred potovanji. Preberite in vprašajte, zakaj se je sploh priporočljivo cepiti.

Nina Pirnat , dr.med, specialistka epidemiologije

Nina P

Klopni meningitis

Default avatar

Daniel321

Pozdrav!
2. maja me je ugriznil klop, katerega sem po nekaj urah odstranil. 16. maja sem se prehladil (prepihalo me, saj nisem bil dovolj oblecen), 18. maja pa sem se začel še slabše počutiti, imam glavobol (v čelnem delu, ko se vstanem ali pa ko se napenjam), rahlo me boli vrat, imam vnete mandlje (tudi bele fleke na njih, in težje, oz boleče požiram) in tudi utrujen sem bolj. Bolečin v mišicah nimam, prav tako mi ni slabo in ne bruham in nisem občutljiv na svetlobo. Cepljen nisem. Mislite, da gre lahko za prvo fazo KME, ali je lahko tudi kakšna druga viroza?
Lp, Daniel
Default avatar

Nina P

Spoštovani, diagnostika akutnih bolezenskih stanj vsekakor sodi k izbranemu zdravniku in ne na forum. Tole, kar opisujete, je z veliko verjetnostjo akutna okužba zgornjih dihal, izključiti je treba streptokoka, opraviti laboratorijsko diagnostiko, zelo verjetna je enteroviroza.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.