Med.Over.Net

Cepljenja

Odgovarjajo: Nina Pirnat, dr.med, specialistka epidemiologije

Premišljujete, če bi se cepili? Ste v dilemi zaradi morebitnih reakcij? Posvetujte se o različnih vrstah cepljenj: obveznih, prostovoljnih, preventivnih in pred potovanji. Preberite in vprašajte, zakaj se je sploh priporočljivo cepiti.

Nina Pirnat , dr.med, specialistka epidemiologije

Nina P

Cepljenje kme, okužba z kme

Default avatar

strokovno vprašanje

Pozdravljeni, postavljam naslednje strokovno vprašanje.načeloma velja, da si po prvem cepljenju zaščiten 50 procent, po drugem 90 po tretjem 100, kar sicer drži ali ne drži, ampak pustimo to ob strani. Recimo da drži, kaj to pomeni, če te klop piči po prvem cepljenju ko imaš 50 procent zaščito in je recimo okužen ali bo zaradi tega bolezen kaj šibkejša, tako simptomi kot morebitne posledice, ali velja načelo, ali si zaščiten ali nisi in ali zboliš zboliš enako ali pa ne zboliš, ker si pač 100 procent zaščiten. In drugo vprašanje, če je klop okužen, pa ga recimo vzameš dol iz psa in ga, sajveste ,kak naredimo, z nohtom preščipneš, da ga uničišš, in gre morebitna kri od njega na tvoj noht in morebiti na tkivo v okolici nohta, ki je ranjeno, imaš kakšno prasko ali kaj na prstih in tako lahko pride do prenosa kri kri, ali se tako lahko okužiš ali so okužene zgolj žleze slinavke pri vpiku klopa. Po mojem mnenju je to prenos, saj kaj pa je drugega okuženo kot kri, tam so vsi virusi.Hvala.
Default avatar

Nina P

Spoštovani, pri odstranjevanju klopa s psa se na navedeni način ne morete okužiti, saj je za prenos okužbe potrebno aktivno sesanje krvi, oz. "bljuvanje" klopa v človeka (kar se zgodi, če klopa neprimerno odstranjujemo že prisesanega s človeka, ko ga vrtimo, dušimo in tako ali drugače maltretiramo in potem klop bljuva v prisesano mesto).
Znotraj 50% zaščite lahko pomeni oboje, kar ste vprašali:
1. pri določenem ljudi se je že razvila popolna zaščita - in le ti ob stiku ne bodo zboleli;
2. pri določenem deležu pa so že prisotna protitelesa, oz. zaščita, ki pa še ni popolna, tako da bolezni preprečiti še ni mogoče, lahko pa poteka v blažjo obliki, kot bi sicer
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

strokovno vprašanje

Hvala za odgovor, razumem napisano. Ob tem pa se mi poraja vprašanje, oz. takole bom napisal, tisto sekundo ko te klop piči in če je okužen k kme, si takoj okužen. Kar za borelijo ne velja, saj traja cca 12 do 24 ur da pride do okužbe. Zato kljub razumevanju odgovora kot takega, ne razumem napisanega o bljuvanju klopa med maltretiranjem in takratnem prenosu virusa. Hvala.lp
Default avatar

Nina P

Neeeee, tisto sekundo, ko vas klop vbode, se ne okužite. Za prenos KME velja povsem enako kot za prenos Borelije, Dlje, kot je prisesan, večja je verjetnost, da pride do prenosa.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

strokovno vprašanje

Prepričan sem, da sem na pop tv že lani videl prispevek o klopih z g Dtrletom ali mogoče g Tomijem Trilarjem, kjer je bilo rečeno, da se okužba zgodi takoj po vpiku, tega prispevka, ki ga je islim imela g Kobe Eva zdej ne najdem na spletu, najdem pa tole g.mag Branko Šibanc inf klinika Kakšna je razlika med klopnim meningitisom (KME) in boreliozo?

Povzročitelj je v prvem primeru virus, v drugem bakterija. KME ne zdravimo z antibiotiki, zato priporočamo cepljenje, medtem ko za boreliozo cepiva nimamo, bakterijo pa lahko uničimo z antibiotikom. Čas prisesanja klopa na verjetnost okužbe z virusom KME ni pomemben, pri boreliozi pa se verjetnost bakterijske okužbe močno poveča za vsakih 24 ur prisesanja. KME je lahko smrten, neposredne smrti zaradi borelioze pa v Sloveniji še nismo zabeležili.Link http://vizita.si/clanek/infekcijske_bol ... -klop.html