Med.Over.Net

Cepljenja

Odgovarjajo: Nina Pirnat, dr.med, specialistka epidemiologije

Premišljujete, če bi se cepili? Ste v dilemi zaradi morebitnih reakcij? Posvetujte se o različnih vrstah cepljenj: obveznih, prostovoljnih, preventivnih in pred potovanji. Preberite in vprašajte, zakaj se je sploh priporočljivo cepiti.

Nina Pirnat , dr.med, specialistka epidemiologije

Nina P

Razmik med cepljenji

Default avatar

manjame

Spoštovani,

prosim za nasvet. Sin je rojen 12.4.2017. Zaradi prehlada je bil proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju in otroški paralizi prvič cepljen pri petih mesecih (21.9.2017), drugič pri sedmih mesecih (10.11.2017) , ter tretjič pri devetih mesecih (19.01.2017). Sedaj je 26.04.2018
naročen za cepljenje proti OMR. Trenutno je star eno leto in enajst dni. Ali je vmes minilo dovolj časa od zadnjega cepljenja (proti davici, tetanusu,...), da ga lahko sedaj cepijo proti OMR? Nenazadnje so njegovi vrstniki zaključili cepljenje proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju in otroški paralizi pri šestih mesecih in je do novega cepljenja pri njih minilo že šest mesecev. Pri našem pa samo tri mesece... Hvala za odgovor.
Default avatar

Nina P

Spoštovani, razmik za navedena cepljenja sploh ni potreben. Če bi bilo potrebno, bi bil lahko proti di-te-per-HiB-IPV in OMR cepljen tudi hkrati (na isti dan, a na dve mesti).
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

manjame

Hvala za odgovor.

S sinom se še precej dojiva, tudi ponoči.

Prosim še za vaš komentar na spodaj navedeno:

Stroka trdi: Če otrok prejme prvo cepljenje OMR do 14. meseca se lahko zgodi, da zaradi pasivne zaščite materinega mleka, ne razvije adekvatne imunosti. Šele če otrok prejme cepivo po 15. mesecu starosti, ko dojenje že izvenjuje, naj bi cepivo delovalo kot mora.
Default avatar

Nina P

Spoštovani, tale "vir" bi pa rada videla. Cepljenje proti ošpicam ima lahko manjši učinek le v primeru, če proti ošpicam cepimo dojenčke med 6. in 9. mesecem starosti - zaradi prisotnosti materinih protiteles, (ki jih plod prejel v obdobju nosečnosti), pa še to prvenstveno pri materah, ki so ošpice prebolele.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.