Med.Over.Net

Cepljenja

Odgovarjajo: Nina Pirnat, dr.med, specialistka epidemiologije

Premišljujete, če bi se cepili? Ste v dilemi zaradi morebitnih reakcij? Posvetujte se o različnih vrstah cepljenj: obveznih, prostovoljnih, preventivnih in pred potovanji. Preberite in vprašajte, zakaj se je sploh priporočljivo cepiti.

Nina Pirnat , dr.med, specialistka epidemiologije

Nina P

OMR, KME, Varicella

Default avatar

Savinca

Pozdravljeni.

Zanima me, ce je mozno istočasno cepljenje OMR (2.odmerek) in KME (1.odmerek) oz. Ali je v tem primeru pričakovati vec stranskih učinkov? Sprasujem zase, saj sem bila nepopolno cepljenja v otroštvu in so titri protiteles proti ospicam negativni.
Koliko časa po cepljenju je potreben odlog zanositve ( zanima me za oboje cepljenj- omr, kme) ?

Hčerko bom cepila tudi za varicello. Od katerega leta dalje je cepljenje mozno, koliko odmerkov?

Zanima me se cepljenje proti meningok.meningitisu - koliko odmerkov, od katerega leta dalje je možno cepiti?

Iskrena hvala za odgovor.

Lep pozdrav.
Default avatar

Nina P

Spoštovani, cepljenje proti KME in OMR se lahko opravi simultano - hkrati, vendar na dve različni cepilni mesti. Stranski učinki so primerljivi, kot po cepljenju s posameznim cepivom. Cepljenje proti noricam se izvaja po dopolnjenem enem letu starosti, za trajno zaščito sta potrebna 2 odmerka cepiva. Odlaganje nosečnosti po cepljenju proti KME ni potrebno, po cepljenju proti OMR pa je potreben zamik nosečnosti za 1 mesec.
Proti meningokoknemu meningitisu je na voljo več cepiv. S konjugiranim cepivom, ki vsebuje več sevov, čahko cepimo dojenke od 2. meseca starosti (potrebni so trije odmerki); če začnemo cepiti po dopolnjenem 1. letu, je potreben eden (ali v določenih primerih 2 odmerka).
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
cron