Med.Over.Net

Cepljenja

Odgovarjajo: Nina Pirnat, dr.med, specialistka epidemiologije

Premišljujete, če bi se cepili? Ste v dilemi zaradi morebitnih reakcij? Posvetujte se o različnih vrstah cepljenj: obveznih, prostovoljnih, preventivnih in pred potovanji. Preberite in vprašajte, zakaj se je sploh priporočljivo cepiti.

Nina Pirnat , dr.med, specialistka epidemiologije

Nina P

prvo cepljenje in izolirane bakterije

Default avatar

marko1977

Pozdravljeni.
Sinu so iz nosu izolirali Stenotrophomonas. Nima nikakršnih težav; nima vročine, nima izcedka iz nosu, je dobro razpoložen. Prosim vas za mnenje. Ali lahko vseeno dobi prvo dozo cepiva (proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, H.influenzae tipa b ...)? Ali bi bilo cepljenje boljše odložiti? Kaj lahko pomeni prisotnost te bakterije? Je potrebno zdravljenje z antibiotiki? V primeru cepljenja so lahko kakšne posledice?
Najlepša hvala za vaš odgovor.
Default avatar

Nina P

Spoštovani, samo nosilstvo bakterije mi ne pove prav nič - le sprašujem se, zakaj je bil bris nosu in ugotavljanje bakterije sploh opravljeno, Bakterija je precej neobičajna, pri imunsko oslabljenih povzuroča težke okužbe, ki se jih zaradi večkratne odpornosti na antibiotike bakterije težko zdravi, pri imunsko zdravih osebah ne povzroča nikakoršnih težav in okužbe tudi ne zdravimo. Če gre za zdravega otroka, pri katerem so bakterijo našli naključno, ta najdba nima nobene zveze s cepljenjem in presojo, ali otroka cepiti ali ne. Če pa gre za otroka z imunsko oslabljenostjo, mora najdbe in vse laboratorijske preiskave presojati tisti zdravnik, ki jih je z namenom tudi naročil.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.