Med.Over.Net

Cepljenja

Odgovarjajo: Nina Pirnat, dr.med, specialistka epidemiologije

Premišljujete, če bi se cepili? Ste v dilemi zaradi morebitnih reakcij? Posvetujte se o različnih vrstah cepljenj: obveznih, prostovoljnih, preventivnih in pred potovanji. Preberite in vprašajte, zakaj se je sploh priporočljivo cepiti.

Nina Pirnat , dr.med, specialistka epidemiologije

Nina P

Hepatitis b

Default avatar

Dolphin

Lepo pozdravljeni! Imam nekaj vprašanj glede hepatitisa b. Skrbi me namreč to, da naj ne bi negativen HBsAg popolnoma izključil okužbe. Obstajala naj bi verjetnost, da je pozitiven samo HBc, kar lahko kaže trenutno ali pa prebolelo okužbo. S katerim testom in koliko časa po okužbi se lahko 100% izključi okužba? Zahvaljujem se vam za pomoč. LP
Default avatar

Nina P

Kombinacija HBs Ag presejalnega testa in celokupnega anti HBc zadošča, vendar najmanj 8 tednov po okužbi.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Dolphin

Spoštovana dr. Pirnat! Veliko sem že prebrala o HBV, pa se mi še vedno zastavlja nekaj vprašanj. Bivši partner me je varal z večjim številom rizičnih žensk, eksperimentiral je tudi z drogami. Zaradi tega sem se na dermatovenerološki kliniki, pred začetkom nove zveze, testirala na SPB, med drugim tudi na HBsAg. Sedaj z možem pričakujeva otroka in bom v okviru nosečniških preiskav kmalu ponovno testirana na HBsAg. Moj mož je krvodajalec in nima HBV. V začetku zveze s sedanjim možem, sva se zaradi potovanja, oba tudi cepila proti HBV. Me pa skrbi, da bi se morda že prej od bivšega partnerja okužila s spremenjenom HBV, ki ga testiranje na HBsAg ne bi zaznalo. Opravila bom še test na anti HBc, da izključim to možnost. Glede na to, da sem zasledila, da cepljenje proti spremenjenemu virusu ni učinkovito, me zanima, kako je v tem primeru z učinkovitostjo profilakse novorojenčka po porodu, če bi bila jaz slučajno okužena? Zanima me tudi, kako pogosta je okužba s spremenjenim (variantni, okultni) virusom v Sloveniji? Lepo popoldne Vam želim!
Default avatar

Nina P

Spoštovani, predvidevam, da ste na hepatiits b že testirali, bili negativni in ste tudi cepljenje že opravili in imate protitelesa. Če ste ob cepljenju razvili protitelesa, bi bilo zelo nenavadno, da jih ob ev. okužbi, pa čeprav z variantno obliko, ne bi.
Sicer pa vam celokupni antiHBv pove, ali ste se z virusom hepatitisa B kdaj srečali, ali ne. Če bi bil celokupni antiHBc pozitiven, vse ostalo pa negativno, bi izvedli test ugotavljanja virusnega genoma. da bi ugotovili, če gre za ev.nosilca. Če bi bila to nosečnica, bi se o nadaljni zaščiti novorojenca (s protitelesi in ev. cepljenjem z variantnim cepivom) dogovarjali z infektologom.
Žal, podatka, o številu okužb z variantnim virusom na nivoju Sloveniji nimam.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Dolphin

Spoštovani! Po razhodu z bivšim partnerjem sem se testirala in bila negativna na HBsAg. Nisem pa se testirala na celokupni anti HBc. Kasneje sem se tudi cepila proti HBV, vendar protiteles, kot odgovora na uspešno/neuspešno na cepljene, nisem preverjala. Če prav razumem se naj bi sedaj testirala na celokupni anti HBv in ne HBc, da bi izključila morebitno okužbo s variantnim HBC. Se opravičujem za toliko vprašanj, ampak sem kot laik popolnoma zmedena med toliko podatki in različnimi testi na HBV, ki ima vsak svojo funkcijo, a je na razumem najbolje. Hvala Vam za pomoč pri razumevanju. Lep pozdrav!
Default avatar

Nina P

No, tole se pa zgodi, če moderator odgovarja s telefona (in sta tipki v in c skupaj). Narobe sem zapisala, za kar se vam opravičujem, testirajte se na anti HBs Ag (protitelesa proti HBs Ag - s čimer preverite uspešnost cepljenja) in anti HBc. Zdajle takoj grem popravit še zgornji odgovor. Hvala za opozorilo.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Okultni

Pozdravljeni, zanima me ali se je smiselno testirati na HBsAG kljub temu da sem bil na to testiran pred kakšnim letom in je bil test negativen, že pred tem sem bil tudi cepljenje, v tem mesecu pa je osmega prišlo do rizičnega kontakta. Skrbi me variantni hepatitis. Ali bi bilo v tem primeru dovolj test na Hbc celokupno? In v kolikšen času se lahko testiram, v primeru da je bil stik 8.1., kdaj bi lahko na ZTM opravil test, ki ima najkrajše okno in kater test bi pokril to možnost variantnega hepatitisa. Mogoče NAT ali bi bil Hbc dovolj? Bi lahko test opravil že v začetku februarja?

Hvala za vaš odgovor.
Default avatar

Dolphin

Spoštovani, hvala za vse odgovore, s katerimi ste mi zelo pomagali. Radi bi vam zastavila še zadnje vprašanje. Ker se bom samoplačniško testirala v ZD (ne vem kam pošiljajo kri, ali ZTM ali IMI), bi bila rada prepričana, da bom izbrala pravi test. Iz navedenih testov na njihovi spletni strani sem izbrala 1) Hep. B Anti-HBs protitelesa kvantitativno EIA v I.E. oziroma Anti HBs kvantitativno ter 2) Hep. B Anti - HBc protitelesa (celokupna) oziroma Anti HBc celotni (ne pa Anti HBc IgM). Prosim vas, če mi lahko samo potrdite, če sem izbrala ustrezne preiskave? Lep dan Vam želim!
Default avatar

Nina P

Spoštovani, izbrali ste prave preiskave, (Ig M Anti HBc bi izbrali le v primeru, če bi ugotavljali svežo okužbo). Lep pozdrav, Nina
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Nina P

Spoštovani, okužbe z variantinim hepatitisob B so redke. Za presejanje krvodajalcev se izpolnjuje posebne vprašalnike, kjer jamčite za resničnost odgovorov, rizični spolni odnos vsekakor sodi v tvegano vedenje. Krvodajalce se testira drugače, in z drugimi metodami. Tudi pri metodi NAT je diagnostično okno 35 dni.
Za iskanje okužbe s hepatitisom B se presejalno testiranje opravi 59 dni po rizičnem stiku, izvede se protitelesno testiranje, smiselno je iskati HBs Ag, celokupni antiHBc in v primeru iskanja sveže okužbe IgM anti HBc.
To pomeni, da sta med rizičnim stikom in testiranjem potrebna 2 mesceca.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Dolphin

Lepo podravljeni!

Nedavno ste mi že pomagali pri izbiri primernih testiranj na okužbo s HBV. Sedaj sem prejela sledeče rezultate testiranja, vendar ni podanih obrazložitev, zato bi vas prosila za pomoč še pri interpretaciji le-teh.
anti HBs kvantitativno: 20 IU/l
anti HBc celotni: negativen

Hvala. Lep večer!
Default avatar

Nina P

Spoštovani, v stiku z virusom hepatitisa B niste bili, ste pa proti hepatitisu B uspešno cepljeni
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Prenos

Zivjo, zanima me, ce je mozen prenos okuzbe, ce dve osebi pijeta iz iste flase? Hvala za odgovor
Default avatar

Nina P

Če dve osebi pijeta iz iste steklenice, se ne moreta okužiti z virusom HIV, lahko pa se ob visoki kužnosti s hepatitisom B, Ebstein Bar virusom (infekcijska mononukleoza), številnimi povzročitelji kapljičnih okužb
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Prenos

Pa je dejansko ze obstajal kak prenos preko pitja iz iste plastenke za hepatitis b? Se mi zdi, da je to precej razsirjena praksa, in da bi bil posledicno hep b precej bolj razsirjen?
Mene skrbi, ker sem se lani cepila za hep b (pred cepljenjem sem se sla testirat, je bil test negativen). Prejela sem dva odmerka cepiva, pred tretjim odmerkom pa sem imela zasciten spolni odnos (oralni del je bil nezasciten). Zdaj me pa zelo skrbi, ce sem se morda okuzila s tem spolnim odnosom ter posledicno ozje druzinske clane preko pitja iz iste plastenke? A bi me moralo zelo skrbeti?
Default avatar

Nina P

Pitje iz iste steklenice, kjer je visoko kužna oseba, je tvegano, ti opisi izhajajo iz ugotavljanja prenosov med družinskimi člani, ki živijo z visoko kužno osebo. Takole, kot vi opisujete, prav gotovo ni tvegano.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Prenos

Torej so vse skrbi odvec v mojem primeru?
Default avatar

Nina P

Takole, kot opisujete, da.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Prenos

Kljub nezascitenem oralnem spolnem odnosu ter samo dveh odmerkih cepiva?
Default avatar

Nina P

Tole morate razumeti v kontekstu. Prejeli ste 2 odmerka cepiva, kar pomeni, da je zaščita že v nastajanju, oz. je nastala. Hkrati ste še zdravi. Khrati - je verjetnost, da boste srečali visoko kužnega nosilca virusa hepatitisa B, relativno nizka, v našem okolju. Zato je predvidevanje, da bi se okužili v takih okoliščinah in hkrati tiho prebolevali hepatitis B in še okuževali zraven, malo verjetno
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.