Med.Over.Net

Cepljenja

Odgovarjajo: Nina Pirnat, dr.med, specialistka epidemiologije

Premišljujete, če bi se cepili? Ste v dilemi zaradi morebitnih reakcij? Posvetujte se o različnih vrstah cepljenj: obveznih, prostovoljnih, preventivnih in pred potovanji. Preberite in vprašajte, zakaj se je sploh priporočljivo cepiti.

Nina Pirnat , dr.med, specialistka epidemiologije

Nina P

Tetanus

Default avatar

Tiki33

Spoštovani! O tetanusu ne vem prav veliko, zato Vam bi zastavila nekaj vprašanj. Ali se tetanus prenaša zgolj preko rane ali lahko tudi drugače? Čistila sem nek zarjavel predmet in me je umazana voda med čiščenjem poškropila v očesno in ustno sluznico, se lahko tako okužim s tetanusom? Stara sem več kot 30 let in bi potrbovala osvežitveno cepljenje, zato me zanima, če se lahko brezplačno cepim na NIJZ in kako se naročim? Za tetanus maj bi bila mevarna okužena zemlja, kako pa je z rjo in drugim? Ali ob okužbi vedno hudo zbolimo in imamo simptome? Lp
Default avatar

Nina P

Spoštovani, pogoji za razmnoževanje bacila tetanusa so vzpostavljeni v primeru, da je bacil vnešen v tkivo, kamor ne dostopa kisik. Bacil se namreć razmnožuje v t.i. anaerobnih pogojih (to pomeni - pogojih brez kisika), ob razmnoževanju pa tvori strup - toksin, ki povzroča simptome tetanusa. Pogoji vnosa v tkivo brez kisika nastanejo v primeru zaprtih umazanih ran z veliko mrtvine (vbodnine, globoke opraskanine, ki se zaprejo; opraskanine s trnjem, ki se površinsko zaprejo; okužbe popka novorenčka, ipd.
Osvežitveno (po 10 letih od zadnjega cepljenja proti tetanusu) se v breme ZZZS cepite pri izbranem zdravniku.
Na način, kot ste navedli, do tetanusa nikakor ne more priti, saj ni prišlo do vnosa v neko zaprto rano/trivo, kjer bi se povzročitelj lahko neovirano množil.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.