Med.Over.Net

Cepljenja

Odgovarjajo: Nina Pirnat, dr.med, specialistka epidemiologije

Premišljujete, če bi se cepili? Ste v dilemi zaradi morebitnih reakcij? Posvetujte se o različnih vrstah cepljenj: obveznih, prostovoljnih, preventivnih in pred potovanji. Preberite in vprašajte, zakaj se je sploh priporočljivo cepiti.

Nina Pirnat , dr.med, specialistka epidemiologije

Nina P

cepljenje KME in gripa

Default avatar

nina2017

Pozdravljeni,

v sredini januarja ima skoraj 3 letna hčerka termin za cepljenje za 3 dozo cepiva KME. Zanima me, če jo lahko istočasno cepijo tudi za gripo, ali je bolje, da je vmes premor.

Hvala za vaš trud,

nina
Default avatar

Nina P

Spoštovani, cepljenji je vsekakor mogoče (in smiselno) izvesti sočasno. Lep pozdrav, Nina
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

nina2017

Najlepša hvala za odgovor.
Še nekaj bi vas vprašala. Glede na že drugi primer oščic v letošnjem letu, resno razmišljam, da bi hčerko dala samoplačniško cepiti na 2. dozo cepiva proti ošpicam, mumpsu in rdečkam. Kakšno je vaše mnenje o tem - glede na trenutno situacijo? Vem, da gre lahko za osamljene primere in da po vsej verjetnosti ne bo prišlo do epidemije, ampak glede na padanje deleža cepljenih, pa najbrž epidemija ni več tako zelo nemogoča kot je bila še par let nazaj ...
Hvala za vaše mnenje in lp,

nina
Default avatar

Nina P

V dogovoru s pediatrom (recimo, če velko potujete), in to navedete, se po moje lahko zmenite za drugi odmerek OMR tudi prej (pred vstopom v šolo).
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.