Forum: Cepljenja

Premišljujete, če bi se cepili? Ste v dilemi zaradi morebitnih reakcij? Posvetujte se o različnih vrstah cepljenj: obveznih, prostovoljnih, preventivnih in pred potovanji. Preberite in vprašajte, zakaj se je sploh priporočljivo cepiti.

Stik z brezdomcem

Odgovori Nova tema
Default avatar Uradnica 3 Jan 2018 11:37

Spoštovani! Na svojem delovnem mestu pogosto prihajam v stik z ljudmi iz socialnega dna. Pri tem se mi je sedaj pripetilo, da me je neki brezdomec z nohtom popraskal po koži. Glede na to, da se že dolgo ni umil in je imel za nohti in na njih veliko umazanije, brez dvoma tudi telesnih tekočin, me skrbi, da me je pri tem okužil s sifilisom, hiv ali hepatitisi. Moja koža ob tem ni zakrvavela, samo rahla opraskanina se je poznala. Poleg tega sem še noseča in me še posebej skrbi glede okužbe. Menite, da bi me moral v zvezi s tem dogodkom skrbeti? Lahko sploh kaj storim v zvezi s tem?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Nina P 3 Jan 2018 16:07

Spoštovani, neverjetno. kaj vas vse skrbi. Na navedeni način - se nikakor ne morete okužiti z virusom HIV, hepatitism B, oz. spolno prenosljivimi okužbami, zaradi opraskanja z umazanim nohtom se lahko okužite kvečjemu s kakšno kožno ali podobno bakterijo. Storiti nimate ničesar. Ključno je dobro umivanje rok.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Uradnica 4 Jan 2018 12:05

Spoštovani, hvala za vaše mnenje. Vem, da se z umazanijo ne morem okužiti s tovrstnimi boleznimi, vendar pa me je skrbelo zaradi tega, ker so ti ljudje pogosto tudi kaj krvavi, včasih celo celi polulani in podobno, in se hitro kakšna telesna tekočina znajde tudi na rokah oziroma nohtih.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Nina P 4 Jan 2018 12:25

Saj vse razumem. Ampak to so običajni/ socialni kontakti. Lahko prispevajo k prenosu kašljičnih in črevesnih okužb, v kolikor ne pazimo na higieno rok, k ostalim prenosom pa ne. Lep dan, Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh