Med.Over.Net

Cepljenja

Odgovarjajo: Nina Pirnat, dr.med, specialistka epidemiologije

Premišljujete, če bi se cepili? Ste v dilemi zaradi morebitnih reakcij? Posvetujte se o različnih vrstah cepljenj: obveznih, prostovoljnih, preventivnih in pred potovanji. Preberite in vprašajte, zakaj se je sploh priporočljivo cepiti.

Nina Pirnat , dr.med, specialistka epidemiologije

Nina P

VABE ZA LISICE

Default avatar

Toko

hvala. Nekaj pa mi ni popolnoma jasno, kako lahko definiraš virus razvoj? piše da se razvija lahko nekaj mesecev lahko tudi nekaj let. S čim se to definira? Ter ali so kje podatki o človeku ki bi imel v sebi virus več kot leto dni? lp
Default avatar

Nina P

Če sprašujete o trajanju inkubacije? Ki je pri steklini lahko tudi zelo dolga, je mišljen čas od ugriza - do izbruha klasičnih znakov stekline. Ob ugrizu se virus prične razmoževati na lokalnih živčnih končičih (do katerih pride ob ugrizu), ob "potovanju" po živčnih vlaknih po nekaj tednih/ mesecih ali celo letu virus doseže centralni živčni sistem.
Seveda so podatki o ljudeh, kjer je bila inkubacija tako dolga. Ob pojavu kliničnih znakov stekline so potem "za nazaj" anamnestično iskali podatke o ugrizih, oz. stikih s steklo živaljo.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Toko

Lep pozdrav
Ja inkubacijo sem mislil. A te podatke okoli dolžin inkubacije pri človekih s smrtnim izidom so na raspolago samo stroki ali so kje zapisani tudi na spletu?
Default avatar

Nina P

O konkretnih osebah, z imeni in priimki, seveda, na spletu ni in ne more biti podatkov (saj gre za osebne podatke). Opisi primerov pa so, seveda, objavljeni - najprej v člankih, nato v učbenikih. Kako pa mislite, da podatki o inkubaciji sploh nastanejo????? Na podlagi opazovanja, zapisov, dokumentiranja?'
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Toko

Konkretno z imeni to mi je jasno da nemore biti. Primere sem mislil. Ali kakšna literatura na spletu
Default avatar

Nina P

Spoštovani, na spletu je ogromnoooooooo literature.
Eden največjih brskalnikov po izvlečkih medicinskih članskov je tule.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed
Vpišite rabies case
in boste našli ogromno.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Toko

Spoštovani
Zanima me samo še nekaj; vaše strokovno mišlenje glede tega prenosa virusa na človeka. A virus se vsakič prenese če je potencijalno žival stekla ali lahko tudi ne?
Ali v primeru, da bi potencijalno prijel slino na tleh ali na listu in bi imel manjše odrgnine ali rane bi se lahko okužil? ter bi bila možnost če bi slino prenesel naprej da bi bila še vedno kužna ali zgubi na učineku?( prenos iz sline živali na tla, na list iz lista na roko)
Default avatar

Nina P

Do prenosa ne pride vedno. Poleg tega zgolj stik s slino praktično ne pomeni tveganja. Še enkrat - virus mora priti do izpostavljenih živčnih končičev.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.