Toksoplazmoza
Lepo pozdravljeni! Nenačrtovano sem zanosila. Ker nisem vedela za nosečnost, sem dvakrat jedla srednje pečen burger in školjke? Ali je veliko verjetnosti za okužbo s takšno hrano? Veliko sem tudi plela na vrtu, jedla korenček z vrta, ki sem ga samo umila, na pa olupila. Pri prvem otroku bolezni še nisem prebolela. Ali obstaja veliko tveganje?
Pozdravljeni! Zahvaljujem se vam za odgovor. Kako pa je z okužbo z listerio in drugimi za plod pomembnimi infekcijami v primeru burgerjev z rožnato sredico, feto, rikoto in n gorgonzolo iz trgovine, trdemu siru sem obrezala plesnivo skorjo in ga nato zaužila, slabše umito zelenjavo iz domačega vrta, pletjem, suhimimi mesninami nekega ceteringa? Spila sem tudi požirek pokvarjenega pomarančnega soka in zaužila celo sladico iz skute in smetane, ki je imela drugi dan rahli priokus. Sicer ne kompliciram pri hrani, včasih zaužijem tudi kaj na meji, pa še nisem imela posledic. Sedaj pa me zelo skrbi,ko vem, da sem noseča in sem v prvih tednih, ko se nosečnosti še nisem zavedala, počela res precejšnje neunosti, ki lahko pustile posledice na zarodku.
Spoštovani, za okužbo z Listerio so problematična predvsem neprekuhana (surova živila), nepasterizirani siri (mehki, iz surovega – neprekuhanega mleka; pa gotova živila, ki jih hranimo več kot 4 dni (pa četudi v hladilniku). Kaj naj rečem, živil s pretečenim rokom, spremenjeno organoleptiko, se je potrebno izogibati, še zlasti v nosečnosti. Zdaj je, kar je, v bodoče, pa – z razmislekom. Od vsega, kar ste našteli, se mi zdi za okužbo najbolj problematična slabo oprana zelenjava.
Spoštovani!
Tik pred odhodom na dopust mi je test nosečnosti pokazal plus. Ker smo dopustovali z avtodomov v kempu, sem zaradi nosečnosti precej pazila na neoporečnost hrane in pijače. Vso pokvarljivo hrano smo imeli v hladilniku, pila sem samo ustekleničeno vodo, za pranje posede, sadja in zelenjave ter umivanje zob pa smo uporabljali vodo iz kempa, saj jo drugi tudi pijejo in ni nobenih opozoril, da ne bi bila pitna.
V avtodomu pa je tudi rezervoar z vodo. V njem voda stoji tudi več tednov brez dodanih kemijskih sredstev. Ta voda pa me skrbi zato, ker nisem predvidela, da so predhodniki, ki so uporabljali avtodom, posodo, ki jo je za njimi uporabljala tudi naša družina, prali kar z vodo iz tega rezervoarja. Zaradi zgodnje nosečnosti me skrbi, da bi z uporabo pribora in posode, umite s to vodo, na plod prenesla kakšno okužbo z bakterijami ali paraziti, ki bi se utegnili razmnožiti v vodi. Še posebej me skrbi, ker navadno takšne infekcije ne povzročajo nikakršnih simptomov, na koncu pa se rodi hudo prizadet otrok. Srbi me tudi njihova navada, da nož umijejo šele konec dneva, sicer pa ga po uporabi kar uporabljenega vložijo v lesen tok, ki ni pralen. Čeprav potem zvečer nož umijejo, ga vseeno vložijo v ta isti neumiti tok. Skrbi me, da se lahko iz toka na umiti nož prenese dovolj bakterij ali parazitov, da bi povzročili okužbo npr. s toksoplazmozo, listerijo, salmonelo, ecoli ipd., saj na dopustu pogosto kupujejo salame in sire na manjših kmetijah.
Upam, da mi boste lahko svetovali glede mojih skrbi.
Lepo pozdravljeni!
Spoštovani, ste povsem na začetku nosečnosti, ko gredo stvari po principu “vse ali nič”. V fazi zarodka se poškodbe le tega običajno končajo s splavom. Glede na to, da je z vami vse v redu in da sploh niste zboleli z nobeno hudo nalezljivo boleznijo, se takoj nehajte sekirati, pozabite na vse skupaj in uživajte v nosečnosti.