Med.Over.Net

Cepljenja

Odgovarjajo: Nina Pirnat, dr.med, specialistka epidemiologije

Premišljujete, če bi se cepili? Ste v dilemi zaradi morebitnih reakcij? Posvetujte se o različnih vrstah cepljenj: obveznih, prostovoljnih, preventivnih in pred potovanji. Preberite in vprašajte, zakaj se je sploh priporočljivo cepiti.

Nina Pirnat , dr.med, specialistka epidemiologije

Nina P

Okužba s HIV

Default avatar

Uporabniskoime123456

Spoštovana Nina,

najprej hvala za prenašanje naših vprašanj, ki so večinoma posledica strahu...Ewo jaz sem danes dobil izvid in sicer sem se testiral točno 18 dni po rizičnem odnosu (orala brez kondoma s strani deklice iz nočnega kluba in sex s kondomom). Odnos je bil 24.8.2017..test pa je sledeč:CLIA anti-HIV1/2/0 in HIVp24:NEREAKTIVEN.

Lahko ta rezultat jemljem kot verodostojen zaradi obdobja okna ali kot nezanesljivega in je potrebno testiranje ponoviti?

Hvala za vse in lp
Default avatar

Orvpr

Torej to ni dodaten razlog za skrb? Torej ne glede na afto in vse, se oralni spolni odnos oznacuje kot nizko tveganje?
Default avatar

Nina P

Spoštovani, kaj naj rečem, test postaja pozitiven od cca 16. dne dalje, je v povprečju pozitiven po 21 dneh... sami veste, da ste testiranje opravili zelo zgodaj.
veste pa tudi, da tveganja praktično ni...., In s tega vidika lahko vzamete rezultat kot verodostojen.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Nina P

tveganje je, a je nizko, afta pa za opredeljevanje tveganja ni bistvena.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Uporabniskoime123456

Spoštovana gospodična,

ce vas zelo skrbi vam svetujem da naj vas sex partner opravi test.Ze isti dan lahko dobi izvid...v vasem primeru bo treba cakati mesec dni da se boste testirala vi...

lp
Default avatar

Uporabniskoime123456

Spoštovana Nina,

po čelu sem dobil cel kup nekih mozoljckov kot pubertetnik in jih imam cca. 4 dni, imam tudi nekaj dni pordelo zrelo ki je bolece ob poziranju, vrpcine ni..je to lahko ars in kdaj mi svetujete ponoven test da bo zanesljiv? Je po 21 oz. 28 dneh test zanesljiv?

Ne spomnim se kdaj sem bil nazadnje tko paničen.

Hvala in lp
Default avatar

Nina P

Spoštovani, vse bolj in bolj zapletate. Vaš odnos ni bil tvegan za prenos virusa HIV. Simptomi ARS so zelo različni, med njimi so tudi izpuščaji, boleče žrelo, povišana temperatura, povečane bezgavke, slabo počutje. Vendar na osnovi par simptomov nikakor ne moremo sklepati na ARS. Če se boste šli res še enkrat testirat, (čeprav res ni potrebe), počakajte 2 tedna.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Uporabniskoime1234567

Spoštovani, najlepša hvala.

Lep pozdrav
Default avatar

Uporabniskoime1234567

Spoštovana Nina,

Morda za HIV res ni bilo tveganja.Kako pa je s hepatitisom pri nezascitenem oralnem odnosu?

Hvala in lp
Default avatar

Nina P

Spostovani, tveganje za prenos virusa hepatitisa B pri oralnem odnosu obstaja.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Uporabniskoime1234567Spos

Spoštovani,

kdaj je priporočljiv test? Je po mesecu dni zanesljiv?So kakšni simptomi?

Hvala in lp
Default avatar

Nina P

Testiranje morebitne okuzbe z virusom heo B se izvede najmanj 8 tednov po rizicnem stiku. 90 proc okuzenih se prekuzi tiho, 10 proc pa z znaki alutnega hepatitisa.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Uporabniskoime1234567

Spoštovani,

je v mojem primeru testiranje sploh smiselno? Še nekaj...kaj pomeni da se jih 90 procent prekuži tiho, da virus prebolijo kot ga nikoli ne bi imeli?

Hvala in lp
Default avatar

Nina P

Prekužiti "tiho" pomeni, da nimajo izraženih kliničnih znakov. Od tega eni vzpostavijo imunost; drugi pa postanejo trajni nosilci.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Uporabniskoime1234567

Naj se grem testirat?

Hvala in lp
Default avatar

Nina P

Glede na to, v kakšnem strahu živite, se boste tako in tako šli. Ja, pojdite se testirat, ampak še ne sedaj - ampak najmanj 56 dni (8 tednov) po stik.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Uporabniskoime1234567

Spoštovani,

bral sem po spletu in kolikor sem zaznal pasivni oralni odnos ne predstavlja tveganja, vsaj tako sem razumel.

Hvala in lp
Default avatar

Nina P

Spoštovani, virus hepatitisa B se za razliko od virusa HIV v zadostno konc za okužbo nahaja tudi v slini. Če je slina prišla v stik s sluznico penisa, tveganje obstaja (če bi vam kužna oseba le pljunila na s kožo zaščiteni rob, pa ne bi).
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Uporabniskoime1234567

najlepša hvala.
Default avatar

Alen12

Spoštovani,

zanima me, ali se virus hiv vedno prisoten v krvi (po 1 mesecu, 6 mesecih, 2 letih)?
2 leti je minilo od rizičnega odnosa. V kolikor bi se zdaj testiral, bi zagotovo imel protitelesa v krvi?
Lp