Forum: Cepljenja

Premišljujete, če bi se cepili? Ste v dilemi zaradi morebitnih reakcij? Posvetujte se o različnih vrstah cepljenj: obveznih, prostovoljnih, preventivnih in pred potovanji. Preberite in vprašajte, zakaj se je sploh priporočljivo cepiti.

Cepljenje KME, OMR, dojenček

Odgovori Nova tema
Default avatar Anika80 3 Jun 2017 12:35

Pozdravljeni,
Imam sinka starega 1,5 let, ki ni prejel se OMR cepiva. 10.5. je bil cepljen proti KME, 2.odmerek ima sedaj v sredini tega meseca. Ker bi ga rada cim prej cepila tudi proti OMR, me zanima koliko casa mora miniti po 2.odmerku KME?
Poleg tega imamo doma tudi 3 mesečnega dojenčka. Ali ga lahko izpuscaj pri vecjem otroku (ki bi nastal po OMR) kakorkoli ogrozi?

Tudi sama bi zelela obnoviti OMR, saj imam mejno negativne titre protiteles proti ospicam, proti rdeckam pa sem bila le 1x cepljena, a sem trenutno v dilemi zaradi dojenja. Zdravnica na NIJZ mi je namreč cepljenje proti KME odsvetovala dokler se dojim, OMR pa je celo živo cepivo.

Hvala za vas nasvet - odgovor.

Lp

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Nina P 3 Jun 2017 15:38

Spoštovani, cepljenje proti KME in OMR bi lahko izvedli celo skupaj, posebni razmiki niso predvideni. Razmiki bi obstajali le v primeru, če bi cepili z dvema živima cepivoma. Izkušenj s cepivom PRIORIX med obdobjem dojenja je malo. Študije so pokazale, da se lahko pri doje
čih ženskah, po porodu cepljenih z živimi oslabljenimi cepivi proti rdečkam, virus izloča v mleku in se prenaša na dojenega otroka, a ugotovili niso nobenih znakov simptomatske bolezni. Samo v primeru, da ima otrok ugotovljeno imunsko pomanjkljivost ali da obstaja
sum nanjo, je treba pretehtati koristi in tveganja cepljenja matere za ceplejenje proti OMR-
Za cepljenje sorojenca dojenčka proti OMR pa ni zadržkov.
Cepivo proti KME na doječih materah sicer ni preskušano, glede na to, da gre za mrtvo cepivo, ob tveganju matere za okužbo /npr. pogosta hoja po gozdu, podrasti,.../, ne vidim nekega pametnega razloga za necepljenje.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Anika80 3 Jun 2017 21:35

Hvala za odgovor.

Torej v primeru da 1.5 letni otrok razvije izpuščaj po cepljenu OMR, le - ta gotovo ne ogroža dojenčka? Na spletu namreč kroži literatura o kužnosti izpuščaja po cepljenju.

Hvala se enkrat.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Nina P 4 Jun 2017 00:46

Tako je, izpuščaj prav gotovo ne ogroža dojenčka.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Maja B 13 Jun 2017 12:16

Kot visoko medicinsko izobražena strokovnjakinja in babica 5 letne vnukinje zelo skrbno prebiram medicinsko literaturo in sledim informacijam za in proti cepljenju. Novejši strokovni argumenti (2014-2015) in reference znanstvenikov, ki so za njimi, so me pretresle:

pismo iz leta 2014
In 2013, biologist Dr. Brian Hooker received a call from a Senior Scientist at the U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) who led the agency’s 2004 study on the Measles-Mumps-Rubella (MMR) vaccine and its link to autism. The scientist, Dr. William Thompson, confessed that the CDC had omitted crucial data in their final report that revealed a causal relationship between the MMR vaccine and autism. Over several months, Dr. Hooker records the phone calls made to him by Dr. Thompson who provides the confidential data destroyed by his colleagues at the CDC.
http://vaxxedthemovie.com/official-comp ... 4-2014.pdf

in pismo iz leta 2015
The second Official Complaint letter was filed in February 2015 requesting supplemental clarification on the alleged misconduct that the CDC deliberately and willfully concealed a significantly increased autism risk associated with receipt of MMR vaccine according to the CDC’s recommended schedule (by 18 months) in vulnerable subgroups of children i.e. African American boys and children with “isolated” autism who were essentially previously developmentally normal. As a consequence, millions of American children have been put in harm’s way.
http://vaxxedthemovie.com/official-comp ... 2-2015.pdf

Če ne drugega, za pomiritev zelo vznemirjenih staršev in starih staršev bi bilo potrebno izvest ali poiskat polulacijske študije v EU (če mogoče obstojajo), kakšna je incidenca avtizma pri MMR cepljenih otrokih v primerjavi z necepljenjimi ter incidenca avtizma cepljenih po različnih starostnih skupinah. Že to, da naj bi bila pri cepljenju določene starostne skupine otrok kar 7x večja incidenca avtizma kot pri starostni skupini nad 3 leta je dovolj velik znak za alarm in spremembo prakse - pri nas se cepi za MMR ravno v tem obdobju.
Prosim za komentar in lep pozdrav, Maja

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Nina P 13 Jun 2017 14:45

Spoštovani!
Kljub temu, da je bilo objavljenih veliko število študij, ki znova in znova dokazujejo, da ni najdenih povezav med avtizmom in cepljenjem proti MMR, se vprašanja in dvomi pojavljajo znova in znova. Če v PubMed vpišete Autism in MMR najdete vse "sveže" študije na različnih populacijskih skupinah.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar am95 19 Jun 2017 18:47

Pozdravljeni.

Prilagam anketni vprašalnik, kjer lahkostarši izrazijo mnenjao programu cepljenja otrok.

URL: https://www.1ka.si/a/132070

LP

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar TinaL11 23 Nov 2017 21:32

Prinlizno se najdem v zgornjem vprasanju, ampak bi vseeno rada preverila se svojo situcijo:
Hcerka bo pri 4.letih prvic cepljena OMR, pod nadzorom na alergoloski. Istocasno imam doma 5-mesecnega dojencka.
Je ali ni bojazni, da bi na kakrsenkoli nacin okuzila dojencka. Ce je potrebno, se bi lahko tudi odselila za par dni.

A je kaj drugace, ce je cepljena sele pri 4-ih in ne pri enem letu, kot so obicajno. A je moznost negativnih ucinkov vecja, manjsa, enaka?

Hvala in lp,
Tina

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Nina P 23 Nov 2017 22:27

Spoštovani, nikakor ni bojazni, da bi 4-letnica zaradi cepljenja proti OMR okužila dojenčka. Nikakor ni potrebna osamitev 4-letnice, Starost pri cepljenju proti OMR ni napovednik večjih ali manjših pričakovanih stranskih učinkov.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh