Med.Over.Net

Cepljenja

Odgovarjajo: Nina Pirnat, dr.med, specialistka epidemiologije

Premišljujete, če bi se cepili? Ste v dilemi zaradi morebitnih reakcij? Posvetujte se o različnih vrstah cepljenj: obveznih, prostovoljnih, preventivnih in pred potovanji. Preberite in vprašajte, zakaj se je sploh priporočljivo cepiti.

Nina Pirnat , dr.med, specialistka epidemiologije

Nina P

Klopni meningoencefalitis

Default avatar

jabk

Pozdravljeni,
imam vprašanje glede cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu.

Imam dva sinova, ki sta dobila prva dva odmerka cepiva, tretjega bi morala dobiti aprila oziroma maja 2016 (LANI). Vmes so bile norice, bolezni, pomanjkanje klopov (in s tem smo posledično malo pozabili na to) in zdaj gledam v knjižici, da tretjega odmerka seveda še nista dobila. Ker želim, da sta ustrezno zaščitena, seveda pa, da se jih ne cepi prevečkrat, me zanima ali lahko zdaj dobita samo tretji odmerek ali je treba štartati znova? Oziroma ali je v ta namen potrebno dati kaj še preveriti?

Hvala za odgovor.
Default avatar

Nina P

Spoštovani, cepljenja nikakor ni potrebno pričenjati znova, prav tako ni potrebno preverjati titra. Samo čim prej dopolnite cepljenje s tetjim odmerkom. Lepo vas pozdravljam, Nina
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

answer86

Pozdravljeni.

Tudi jaz imam eno vprašanje glede cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu. V preteklosti sem že bil cepljen (3 odmerki cepiva), zadnji (tretji) odmerek cepiva pa sem dobil približno 8-9 let nazaj.

Ali je dovolj, če sedaj dobim samo en poživitveni odmerek cepiva ali je potrebno ponovno začeti od začetka (torej 3 odmerke v "predpisnih" intervalih)?

Hvala in lp
Default avatar

Nina P

Spoštovani, cepljenja ni potrebno pričenjati znova. 1 poživitveni odmerek zadošča.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Meta8

Pozdravljeni,
imam podobno situacijo, kot predhodnik, s tem da nisem povsem prepričana, če sem tretji odmerek cepiva proti klopnemu meningoencefalitisu sploh dobila.
Če sem tretji odmerek dobila pred približno 9 leti, moram torej sedaj dobit samo en poživitveni odmerek. Kaj pa če sem dobila samo 2 odmerka cepiva pred 9-10 leti?
Se podatki o ceplenju morda vnašajo tudi na kartico zdravstvenega zavarovanja oz. kako naj natančno izvem, kdaj in koliko odmerkov cepiva sem že prejela? Žal se natančno ne spominjam.

Hvala in lep pozdrav!
Default avatar

Nina P

Spostovani, tako je, prejmete 3. Odmerek brez ponavljanja, revakcinacija sledi po treh letih. Ce ste bili popolnoma cepljeni, se revakcinirate z enim odmerkom, naslednji sledi cez 5 let.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

jabe

Bom nadaljevala v tej temi, ki sem jo odprla, čeprav zdaj z malo drugačnim (sicer povezanim) problemom.

Oba sinova sta bila s tretjim odmerkom cepljena prejšnji teden, zdaj pa je starejši dobil vabilo na sistematski pregled pri 5 letih, kjer ga cepijo še proti hepatitisu B in ošpicam/mumpsu/rdečkam, in sicer naslednji teden (dobra 2 tedna razmika). Je ok, da se vse to precepi v tako kratkem času ali naj raje prosim za odlog.
Default avatar

Nina P

Spoštovani, predpisanih odmikov med navedenimi cepljenji ni. Cepljenje pred vstopom v šolo se lahko izvede v predvideni obliki, (otrokovo trenutno zdravstveno stanje pa bo tako in tako preveril zdravnik).
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

dittt

Pozdravljeni, si bom izposodila to temo. Rada bi vprašala kako je s cepljenjem v primeru, da nisi zdrav, v smislu kake bakterijske okužbe. Če bi teoretično imel boreliozo, klamidijo ali kaj podobnega in imel zmerne težave, ali bi bilo cepljenje proti kme v takem stanju ok? Najlepša hvala za odgovor.
Default avatar

Nina P

Spoštovani, v primeru kakterijske okužbe , ki bi potekala kot akutno obolenj z vročino, splošno prizadetostjo, bi cepljenje preložili. v primeru tihe, oz. kronične okužbe z kakterijami, kot so borelija, klamidija, ipd.. pa zadržkov za izvedbo cepljenja ni.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Klopi

Spoštovani!

Prvi odmerek cepiva proti KME je sin dobil septembra, v začetku januarja pa drugega. Junija bi moral dobiti še tretjega. Danes je imel kljub vsej zaščiti prisesanih 5 klopov. Zanima me kolikšna je zaščita po dveh odmerkih?
Kako naj ukrepamo, mora takoj dobiti še tretji odmerek ali sedaj čakamo?

Najlepša hvala in lep pozdrav.
Default avatar

Nina P

Spoštovani, vaše sporočilo je nekje tavalo. Število prisesanih klopov ni pomembno, zaščita po dveh odmerkih še ni popolna, je pa visoka. Običajno dajemo tretji odmerek 9 do 12 mesecev po drugem,
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.