Med.Over.Net

Cepljenja

Odgovarjajo: Nina Pirnat, dr.med, specialistka epidemiologije

Premišljujete, če bi se cepili? Ste v dilemi zaradi morebitnih reakcij? Posvetujte se o različnih vrstah cepljenj: obveznih, prostovoljnih, preventivnih in pred potovanji. Preberite in vprašajte, zakaj se je sploh priporočljivo cepiti.

Nina Pirnat , dr.med, specialistka epidemiologije

Nina P

HIV

Default avatar

Nina P

Spoštovani, to, ali je prišlo do izliva ali ne, je nepomembno, ker se virus nahaja v izločkih žlez. Ali vas mora skrbeti ali ne, boste morali presoditi sami; tveganje pa je najbrž res zelo zelo majhno.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

prestrasen29

Nina hvala vam za odgovor, ste me kar dosti pomirili.
Lp
Default avatar

binabina654

Pozdravljeni,

konec novembra je prišlo do spolnega odnosa s kondomom, vendar se je kondom med samim odnosom snel, do izliva ni prišlo. Začetek marca (torej tri mesece kasneje) so me na infekcijski kliniki testirali na vse spolne bolezni, izvidi so bili negativni. Ker velikokrat zasledim, da je hiv včasih viden šele 6 mesecev po okužbi, sem septembra ponovno odšla na test, vendar mi je svetovalka test odsvetovala, saj naj bi bil po metodah uporabljenih na infekcijski, hepatitis c gotovo viden 40 dni po okužbi, hiv pa že po 3 tednih, tako naj bi bil ponoven test zame nepotreben. Kaj menite vi, sem lahko pomirjena? Naj omenim, da znakov okužbe za katerokoli bolezen ne kažem.

Hvala za odgovor.
Default avatar

Nina P

Spoštovani, glede na tveganje, ki ste ga imeli, se s svetovalko strinjam, saj je bilo tveganje zelo nizko.
Kakšne teste trenutno uporabljajo na Infekcisjki kliniki za ugotavljanje okužbe z virusom hepatitisa C, ne vem, okno za protitelesne teste je 6 mesecev, saj je inkubacijska doba zelo dolga.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Prestrasen1

Spoštovani.

Včeraj me je ob dnevnem proslavljanju rojstnega dne prevzela misel, da si omislim eroticno masazo, ki naj bi bila rocna. In res je bila, ko kar naenkrat ponudnica storitve pricne z oralo. Za trenutek mi je pasalo( moski pac) potem pa sem jo prekinil, zaradi skrbi o spolno prenosljivi bolezni. Kakšna je možnost da sem karkoli dobil. Ponavljam, da je bil oralni stik res zgolj kratek nekajkratni stik.
Default avatar

Nina P

Spoštovani, s slino se ne prenaša virus HIV, se pa prenaša hepatitis B, tudi gonoreja. Pri kratkotrajnem stiku je tveganje, seveda, manjše, še zlasti, če stik ni bil intenziven.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

zaskrbljen79

Spoštovani!

Pred dnevi sem imel nezaščiten oralni spolni odnos (69) z neznanko. Ker se sam drugače ne vedem rizično, me je začelo skrbet, ali je možno da bi se okužil s katero od HPV bolezni. Zaenkrat 100% zdrav, saj sem reden krvodajalec.
Najlepša hvala za odgovor,

Lp
Default avatar

Nina P

Odvisno, kdo je komu izvajal oralo. Če je ona vam izvajala orala, se s slino virus HIV ne prenaša, prenaša pa se virus hepatitisa B, herpes virus, tudi gonoreja in sifilis (če bi neznanka, seveda, imela sveže bolezenske spremembe v ustni votlini.
V kolikor bi oralo vi izvajali njej, se v vaginalnih izločkih lahko nahaja virus HIV, lahko se oku
ite s hepatitis B, HPV okužbo, pa tudi sifilisom in gonorejo (v primeru svežih bolezenskih sprememb).
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.