Forum: Intimna nega in zdravljenje vaginalnih okužb

Intimni deli človeškega telesa zahtevajo posebno in prilagojeno nego. Včasih ko se ravnovesje poruši, je potrebna toliko večja skrb in tudi nasvet strokovnjaka.

izcedek ter boleč spolni odnos

Odgovori Nova tema
Default avatar sara20 29 Apr 2010 17:09

Pozdravljeni,

Na vas se obračam, ker imam problem.

Torej, že dva mesca približno se mi na vsaka 2 tedna nožnica zelo osuši, ter dobi tudi izcedek, ki je čudne barve ( rjav-zelen). Ko želim seksat je ta zelo ozka in suha ter po seksu boli vsaj še 24 ur, srbi in imam tudi prekoče uriniranje. Zadnjić je celo mojega partnerja 2 dni še peklo.

Redno se tuširam, ne uporabljam tamponov in me zanima kaj se dogaja?

Hvala že vnaprej za odgovor.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar vesnazunter 29 Apr 2010 22:25

Spoštovani,

spolni odnosi ob suhi nožnici lahko povzročijo poškodbe oz. odrgnine sluznice, posledica tega so lahko bolečine in pekoč občutek, tako pri vas kot pri partnerju. Rjavkasta barva izcedka lahko pomeni ostanke krvavitve (po poškodbi ob spolnih odnosih?), v kombinaciji z zelenkasto barvo se lahko pojavlja tudi ob mešanem glivično-bakterijskem vnetju. Za začetek si poskušajte pomagati z vaginalnimi globulami za urejanje nožnične flore, ki jih dobite brez recepta v lekarni (npr. Floragyn, Vitagyn-C, Vagisan, 20 % boraks glicerin ipd.). Ob spolnih odnosih uporabljajte lubrikant, partner naj bo obziren. Če ne bo pomagalo, obiščite ginekologa.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med.,
zdravnica specialistka dermatovenerologije

Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana
Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/
Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar sara20 6 Maj 2010 15:15

Hvala vam za odgovor.

Zanima me še kaj bolj priporočate za vlaženje nožnice Multi Gyn gel ali Floragyn vaginalni gel ?

Hvala že vnaprej.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar vesnazunter 6 Maj 2010 23:16

Spoštovani,

oba omenjena pripravka sta v redu in enako dobro služita svojemu namenu. Preizkusite lahko oba, najprej enega in ko ga porabite, še drugega, potem pa se držite tistega, ki vam bo bolj všeč. Če mi ne zamerite nekoliko poenostavljene primerjave - to je tako, kot bi se človek odločal, ali naj za v solato izbere motovilec ali rukolo: oboje je v redu in služi istemu namenu, razlika je minimalna in še najbolj stvar okusa. Kaj nam bo bolj všeč, pa ne moremo vedeti vnaprej, dokler ne preizkusimo.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med.,
zdravnica specialistka dermatovenerologije

Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana
Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/
Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar sara20 7 Maj 2010 13:42

hvala vam za odgovor.
Upamo da bo delovalo.:)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Pika982 4 Jun 2010 10:43

Pozdravljeni,

nisem želela odpirati nove teme, ker imam dosti podobno težavo. Mogoče se vam bo na začetku mojega pisanja zdelo, da zadeva ravno ne sodi v to rubriko intimne nege, vendar bi rada opisala celotno zadevo od začetka do konca.

Dne 14. maja sem imela kontrolo pri gin. zaradi nepojasnjenih vmesnih krvavitev, ki so bile od 4. pa do 11. maja; moje stanje na pregledu je bil BP, ginekologinja je naredila klasični pregled s tipanjem in ultrazvok. Pri meni gre za sum na sindrom PCO, čakam na december, ko imam pregled pri endokrinologu, ampak tole niti ni pomembno.

Nekaj dni po ginekološkem pregledu, 18. maja se je začel srbeč občutek v nožnici ter obilen izcedek. Takoj sem pomislila na glivice, predvsem ker sem res v tistem tednu pojedla res veliko sladkega…

Najprej sem zaradi srbenja mazala spolovilo z Daktarin kremo, ki je samo trenutno hladila, stanje pa po 2 dneh ni bilo nič boljše.
Začela sem s kuro 5 globul Gyno-Daktarin (20. maja), katere mi je gin. predpisala za primer glivic (1-2 na leto imam težave zaradi bazenov). V tem času sva s partnerjem bila vzdržna da se glivice ne bi prenašale…Dne 23. maja so se ponovno pojavili rjavi fleki na vložku, ker je bilo drugače kot prejšnje vmesne krvavitve sem povezovala da globule mogoče spirajo oz. znak da bo nastopila menstruacija. Po 2 dneh »krvavitve« ni bilo več, sočasno sovpada z prenehanjem vstavljanja globul. S parterjem sva nato imela odnos (s kondomom), ki je bil tako boleč, da sva ga morala nemudoma prekiniti. Po nekaj dneh sva ponovno poskusila, bolečine so bile samo blage in samo na začetku, je pa bil rahlo pekoči občutek, predvidevam da zaradi kondoma.

Tako, sedaj pa šele pridemo do vprašanja, ki me muči sedaj. Srbenje in pekoč občutek nožnice (čez dan) je tako minil po terapiji z Gyno-Daktarinom.
S partnerjem sva tako nadaljevala odnose brez zaščite, ker bi rada zanosila. Vse je bilo OK, dokler me ni po nekaj minutah po izlivu začelo peči v nožnici (kot bi me žgalo). Šla sem takoj sprat in nato je bilo boljše.
Predvidevam, da zaradi sperme? Naj omenim, da me prej ni nikoli sperma pekla. Je to zaradi porušenega pH nožnice (zaradi glivic oz. nato še zaradi globul, ki so glivice pobile)?
Partnerja v vsem tem času sicer nisem z ničemer mazala, mogoče bi morala tudi njega, čeprav ni imel nobenih znamenj (glivične okužbe)?
Spraševala sva se, če sva drastično spremenila prehrano, da bi bila sperma zdaj tako drugačna, pa sva prišla do zaključka samo, da je nisva; sva pa imela redkejše odnose, kar pomeni da je bila sperma »starejša«.
Takoj sem za oba šla iskati druga intimna mila, zase Hygieio (ph 4.0) ter za partnerja Chilly Natro, da bi čimprej vrnila porušeno pH ravnotežje, če gre seveda sploh za to težavo.
V vmesnem času sem v lekarni kupila vaginalne kapsule GynOphilus, predvsem z namenom da jih bom jemala na morju kot preventivo.

Prosim vas za nasvet ali naj začnem že takoj zdaj z GynOphilus-om?
Priporočate tudi Lactogyn? Terapijo s tamponom, pomočenim v jogurt?

Če se vam zdi, da bi to vprašanje bolj sodilo v kakšno drugo rubriko, prosim samo sporočite, kam jo pošljem.

Hvala vam že vnaprej za odgovor,
Pika

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar vesnazunter 6 Jun 2010 23:13

Spoštovani,

kot si verjetno mislite, na daljavo in retrogradno verjetno ne bova uspeli pojasniti in rešiti vseh težav. Kaj se vam je hudega po odnosu zgodilo, da je tako peklo, ne vem. "Stara" sperma ni vzrok za pečenje, saj se semenska tekočina v modih obnavlja - tekočina se iz nje resorbira in tvori se nova. Kar je tudi logično, sicer si lahko predstavljamo, kakšna bi bila vsebina mod pri moških, ki živijo v celibatu ... Pri vas je verjetneje, da je bilo v nožnici še prisotno vnetje ali kakšna manjša poškodba, ki je bila vzrok pečenju. Pacienti velikokrat doživijo kakšen podoben, nenaden dogodek, ki se jim zdi zelo dramatičen, in ki si ga želijo pojasniti. Če se kaj takega zgodi le enkrat, večinoma nikoli ne ugotovimo, za kaj je šlo, in se tudi posebej ne vznemirjamo. Le če se tovrstni dogodki začnejo ponavljati, začnemo iskati vzrok.

Glivice so prisotne na sluznici spolovil pri večini ljudi, le da običajno ne delajo težav. Z nobenim ukrepom se jih ne moremo povsem znebiti, zdraviti pa začnemo šele v primeru, če pride do težav (izcedka, vnetja). Zdravljenje partnerja pri prvi epizodi glivičnega vnetja nožnice niti ni potrebno, če bi se težave ponavljale, pa se bo zdravnik tudi pri vas morda odločil za zdravljenje obeh.

Globule GynOphilus in v probiotični jogurt namočen tampon služita istemu cilju: v nožnico vnesti laktobacile, ki pomagajo krotiti glivice, da se te ne bi pretirano namnožile in povzročile vnetja. Zato hkratna uporaba obojega ni potrebna. Kar pa se tiče jemanja laktobacilov v obliki kapsul, je treba vedeti, da se laktobacili iz prebavil ne morejo naseliti v nožnico kar skozi trebuh. Da bi lahko iz prebavil (po jemanju kapsul Lactogyn) prišli v nožnico, bi morali najprej priti skozi cel prebavni trakt, naseliti področje okrog anusa in od tam nekako potem počasi v nožnico - hudo zapletena pot, skratka, in ni mi čisto jasno, kako so proizvajalci sploh dokazali njihovo učinkovitost. Tudi če do tega dejansko pride, logika govori, da bo izkoristek boljši, če kupimo vaginalne svečke z laktobacili (Gynophylus) in jih vstavimo neposredno v nožnico, ali če pač uporabimo stari trik s tamponom in jogurtom.

Skratka, če povzamem: po enkratni epizodi težav, kot je bila pri vas in ki ste jo očitno razrešili z lokalnim antimikotikom, se je očitno pojavilo še nekaj težav(ic), ki so bile kratkotrajne, neznačilne in verjetno nimajo nikakršnega posebnega pomena. Dodajanje laktobacilov v nožnico po zaključenem zdravljenju z antimikotikom je povsem OK. Če bodo težave vztrajale ali se zapletale, pa svetujem pregled oz. posvet z ginekologom.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med.,
zdravnica specialistka dermatovenerologije

Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana
Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/
Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar bolečina 20 Jan 2015 16:48

Pozdravljeni.
Dve leti spolnih odnosov nisem imela. Sedaj pa sem imela spolne odnose. Sam spolni odnos ni bil boleč. Bila pa je bolečina naslednje jutro in tako zdaj že cel teden. Včeraj pa me je bolelo tudi med spolnim odnosom v spodnjem delu trebuha, kot da bi me nekaj zbadalo. Boli me spodnji del trebuha in jajčniki. Je možno, da je bolečina ker spolnih odnosov dolgo nisem imela?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar urska_ogrinc 21 Jan 2015 19:11

Pozdravljeni,

lahko je bolečina zaradi nesproščenosti med spolnimi odnosi in podzavestnega strahu. Ko se boste znova navadili, bo gotovo bolje.

***
Lep pozdrav,
Urška Bizjak Ogrinc

Juna d.o.o.
http://www.juna.si

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh