Forum: Bolezni prebavil (gastroenterologija)

FORUM JE ZAPRT ZA POSTAVLJANJE VPRAŠANJ, ODGOVOR NA SVOJE VPRAŠANJE LAHKO POIŠČETE V ŽE POSTAVLJENIH VPRAŠANJIH.
HVALA ZA RAZUMEVANJE.
Gastroskopija, kolonoskopija (brez bolečin z anestezijo), ultrazvok…
Imate težave s prebavili? Med njimi so pogoste gastroezofagealna refluksna bolezen, razjeda želodca ali dvanajstnika, kronična vnetna črevesna bolezen, sindrom razdražljivega črevesa, rak prebavil, žolčni kamni… Vas zanima, kako poteka diagnostika bolezni prebavil - ultrazvočna preiskava trebuha, gastroskopija, kolonoskopija (tudi v anesteziji ali sedaciji), diagnostika okužbe z bakterijo Helicobacter Pylori, laktozna intoleranca, alergije na hrano...?

BOLEČINE V ZGORNJEM DELU TREBUHA

Forum je zaklenjen
Default avatar ariana29 20 Apr 2012 10:54

Pozdravljeni
Že kakšen mesec imam bolečine v prsih(predel srca), bolečino pa občutim kot tiščanje oz. kot bi se mi zrak nekam ujel. Bolečina je prisotna tudi v predelu želodca in pod desnim rebrnim lokom, vendar je ne občutim vedno, par dni nazaj sem tudi bruhala slino in želodčno kislino. Bila sem tudi večkrat pri osebnem zdravniku in tudi pri dežurnem zdravniku zaradi teh težav.
Sprva je rekel zdravnik naj bi bili za to krivi živci, potem naj bi bilo vnetje želodca(dobila contraloc 20mg ki jih jemljem 1x na dan zjutraj), ko so to izključili, naj bi bili žolčni kamni in vnetje žolčnika(dobila spasmex 5mg, ki jih jemljem po potrebi), včeraj pa so mi v bolnišnici naredili UZ abdomna in so tudi žolčne kamne izključili. Med preiskavami, ki so mi jih opravili v bolnišnici je bil tudi RTG abdomna(ni znakov ileusa oz. prostega zraka pod preponami), RTG pljuč in srca, ki je prav tako v redu, EKG tudi ni pokazal nič posebnega(sin. ritem s frek. 66/min, intermediarna elek. srčna os, ni znakov ishemije oz. hipertrofije ventriklov), vzeli so mi tudi kri, ki tudi ni pokazala nič posebnega, razen to, da imam povišano vrednost Gama GT-ja(0.94 ukat/L).

Naj še povem, da sem stara 27let, kadilka(do 5cigaret na dan), alkohola ne pijem. Zaradi teh težav mi je osebni zdravnik priporočal dieto za žolčne bolnike, ki se je tudi držim, ampak so bolečine še vedno prisotne. V zadnih 2letih sem shujšala 23kg, od tega v zadnjih 2tednih 3kg.
Po priporočilu prijateljice sem naredila domači test za odkrivanje prisotnosti kandide(zjutraj na tešče sem pljunila v kozarec vode) in naj povem, da so se takoj začele delati nitke v kozarcu.

Zanima me, kaj bi bilo lahko krivo za moje težave oz. bolečine? Ali lahko vse to povzroča kandida? Kako se kandide rešimo iz svojega telesa?

Za Vaše odgovore se Vam že vnaprej zahvaljujem.

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar nsmrekar 24 Apr 2012 14:50

Pozdravljeni1

kandidiazo zdravijo infektologi, če je to res potrebno. Sicer pa je kandida normalen prdstavnik našega telesa in se le razraste v določenih pogojih-predvsem zdravljenje z antibiotiki. ne vem kako natančen je test, ki ste ga opravili-do sedaj vse kar jih poznam imajo test pozitiven. vsekakor so glive in bakterije normalne predstavnice našega okolja. Glede na to, da po terapiji s Controlocom ni nič boljše, bo potrebno opraviti gastroskopijo in test na H. pylori.


Lp,Nataša Smrekar

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar ariana29 8 Maj 2012 11:12

Pozdravljeni še enkrat...

Ponovno bi vas prosila za nasvet.
Težave z žolčnikom so minile. Kakšna dva tedna nazaj mi je zdravnik zamenjal tablete in tudi povečal dozo(namesto Controloc 20mg jemljem sedaj Pantoprazol 20mg 2x zjutra). Občutek tiščanja in bolečine, ki sem vam ga že opisala, se zdaj pojavlja preko celega dne in mislim da je to tiščanje nekako locirano na požiralnik, imam pa tudi občutek cmoka v grlu. Pojavljati se je začela tudi bolečina v hrbtenici, natančneje med lopaticami(enkrat je ta bolečina špikajoča, drugič pekoča) in to me zbuja tudi ponoči. Naj še povem, da sem v soboto opazila kri v slini(ob riganju se mi je slina vzdignila in vmes je bila kri, svetla in na videz sveža). Čutim tudi izredno napetost in napihnjenost po črevesju in večkrat me tudi boli trebuh(najbrž zaradi napihnjenosti), zvečer ko se umirim in ponoči pa se sliši nekakšno pretakanje in ropotanje po črevesju. Včeraj sem bila zaradi vseh teh težav spet pri osebnem zdravniku in mi je dal tablete Reglan 10mg. Za vse ostale bolečine pa še sam ne ve kaj bi lahko bilo. Naročena sem tudi na gastroskopijo.
Vse to me zelo moti pri vsakodnevnih opravilih in tudi v službi, sploh ne morem normalno funkcionirati.
Zanima me, če lahko iz mojih bolečin vi kaj razberete za kaj bi lahko šlo in če so te bolečine kakorkoli povezane.

Za kakršenkoli odgovor vam bom zelo hvaležna.
Lep pozdrav.

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar nsmrekar 15 Maj 2012 12:41

Pozdravljeni!

Če ste mlada ženska, ne hujšate in ponoči težav ni, potem imate najverjetneje iritabilni kolon. Meteorizem in pretakanje gre lahko s sklop iritabilnega kolona, lahko je stranski učinek zdravljenja z zaviralci protonske črpalke, lahko pa je posledica prevelikega uživanja netopnih vlaknin in fruktoze. Zaradi meteorizma imate lahko tudi ta neprijetni občutek v prsnem košu. Reglan je zdravilo, ki pospeši peristaltiko, zato se zna zgoditi, da bo pretakanja še več.

Lp,Nataša Smrekar

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar ariana29 16 Maj 2012 09:03

Zopet hvala za vaš nasvet...
naj povem, da je pretakanja po reglanu res več. Na teden lahko kakih 4-5 dni dobro spim ponoči, ostale dneve pa se prebujam zaradih čudnih občutkov v prsih in požiralniku(stiskanje, rahlo oteženo dihanje, slabost). Shujšala sem 4-5kg v zadnjem mesecu. Gastroskopija ni uspela, ker sem si endoskop potegnila sama ven zaradi močnega refluksa, slabosti in skorajšnje nezavesti. Včeraj zvečer se mi je v slini spet pojavila kri(ni iz dlesni in ne iz nosu). Zdravnik pravi da to ni nič kaj takega, da je to normalno. Bila sem tudi v laboratoriju da mi pregledajo kri zaradi ščitnice(zaradi bolečin in stiskanja v predelu adamovega jabolka, glavobolov, neredne menstruacije in hujšanja).
Kakšno preiskavo lahko še opravim oz. zahtevam od svojega zdravnika da me pošlje naprej? Ker gastro ni uspela, je rekel da je to edina preiskava ki bi kaj pokazala. Kaj pa RTG požiralnika in želodca s kontrastom ali magnetna?
Hvala in lep pozdrav.

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Default avatar nsmrekar 17 Maj 2012 07:35

Pozdravljeni!

Kri v slini nima izvora v prebavilih. Rtg slikanje požiralnika in želodca je opcija, vendar ima preiskava veliko sevanja. MRI v teh primerih ni indicirana preiskava, poleg tega za to področje premalo občutljiva metoda.


Lp,Nataša Smrekar

Zaklenjeno Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh