Rekreacija, oblikovanje telesa in zdrava prehrana

Odgovarjajo: Mito Šinkovec, prof. športne vzg. • Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano • Mario dr. FeelgoodMiloš Milošević, dr. med., spec. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

proteini za mladoletnike

Default avatar

krentmlol

Lep pozdrav !
Star sem 16 let in redno treniram, to se na mojem telesu že občutno pozna. Kaj menite glede proteinov pri teh letih, npr. nekaj od OLIMP-a, kjer piše da so proteini v tem izdelku pridobljeni iz jajc in iz skute ( je to vseeno umetno, ima kak slab učinek na telo ? ). Bi bilo slabo, da bi po treningu pojedel nekaj tega praška ali pa da bi pojedel kako proteinsko čokolado npr. herbalife, twister ? Res hvala za vaše mnenje, če boste uporabo proteinov odsvetovali, se bom tega veselo držal in lepo jedel šnicle pa pire :).
Default avatar

Mito

Nekje pol ure po treningu je čas, ki mu pravimo okno priložnosti. To je čas, ko bi bilo najbolje da bi v telo vnesel potrebne nutriente. Po treningu je potreba po ogljikovih hidratih in beljakovinah. Če treniraš v garaži in nato prideš po stopnicah, kjer te za mizo čaka obrok, potem tega ne potrebuješ. Ponavadi pa je problem, da se moraš po zaključeni športni aktivnosti, stuširat preoblečt, se pripeljati domov, skuhat, pojest... Zato je ponavadi premalo pol ure in športniki si tako pomagajo z različnimi preparati. Če že misliš to uporabljati si kupi kvalitetnega. Te proteinske čokoladice pa so ponavadi bolj đank.
Mito Šinkovec
http://www.telodrom.com Center Telodrom
http://www.mito.si Mito stran
https://www.facebook.com/Telodrom/ Faceebok
Default avatar

krentmlol

Pa to nima nobenih stranskih učinkov ? Kaj mi pa priporočaš oz. kaj veš da je kakovostno, pa čim bol naravno, steroidi pa to niso zame...
Default avatar

krentmlol

Kaj mislš, da bl rabm ... gainer al proteine ? sm bl suh pa bi se blo dobr mau zredit :), sam nočm pa sladkorne fasat, če je to ubistvu en sam cukr ( gainer mislm ) . Proteine sm gledu pa OLIMP WHEY PROTEIN COMPLEX maš kake izkušnje z nimi ?
Default avatar

Mito

Govorim iz svojih izkušenj. Nekaj časa sem bil navdušen nad vsem kar je bilo ameriško... (10 let nazaj) Potem pa sem enkrat bral članek o tem kako je v ameriki dovoljeno kravam dajati Bowine growth hormone. To je hormon, zaradi katerega potem krave dajo več mleka. Itak, da del tega potem preide v meso in mleko. Članek je celo omenjal, da prav zaradi tega večino najstnic dozori veliko prej kot sicer. To pomeni da so 12 letne punčke danes približno tako razvite, kot so bile včasih 18 letne. OK Ameriških sirotkinih proteinov nočem! Potem sem se pa začel ozirat po evropski produkciji, pa sem ugotovil, da jih večinoma pakirajo na nizozemskem, surovina je pa pogosto kar s kitajske. Hm... To mi pa tudi ni všeč. Zato sem po potrebi vzel preparate iz Anglije, ki zagotavljajo da je surovina njihova. (reflex)

Jaz bi na tvojem mestu vzel gainer in ga uporabljal res samo po težjem treningu. Mogoče vzameš še kakšne BCAA-jke.
Mito Šinkovec
http://www.telodrom.com Center Telodrom
http://www.mito.si Mito stran
https://www.facebook.com/Telodrom/ Faceebok
Default avatar

krentmlol

res hvala za odgovor! Kje bi se dalo dobiti te reflex gainerje ? katerega mi priporočaš da vzamem, pa še katere BCAA-jke pa če še razložiš kaj je to, pa zakaj potrebujem oboje (gainer + BCAA )
RES HVALA ŽE VNAPREJ !! :)
Default avatar

mrga

Ja mene tut to zanima...
Default avatar

veno9

imam 14 let in hodim v fitnes 4x na teden in po vsakem treningu (30min) spijem proteine(olimp whey protein). So lahko kakšni stranski učinki glede na to, da imam 14 let?

hvala za odgovor...
lp
Default avatar

hud0m1r

pozdravljeni:) tudi jaz sem star 14 let in uživam proteine pred in po treningu. Ampak pred kratkim mi je nek sorodnik, povedal da bom ˝kripa˝ čes par let, ker sem premlad za proteine. Je to res? Hvala vam za odgovor.
Default avatar

Mito

Proteini so po sestavi beljakovine. Beljakovine pa tako ali tako že ješ. S proteini jih dobiš le na drugačen način. Je pa res, da če to v telo vnašaš preveč s tem obremenjuješ telo. Komentar se mi zdi takšen, kot če bi ga izrekel nekdo, ki ne loči med proteinskim preparatom in steroidi.
Mito Šinkovec
http://www.telodrom.com Center Telodrom
http://www.mito.si Mito stran
https://www.facebook.com/Telodrom/ Faceebok
Default avatar

Lilka

Če smo natančni je beseda proteini samo tujka za besedo beljakovine. Se pravi, da sta besedi sopomenki in sta popolnoma ena in ista zadeva. Me prav pogreje, ko ljudje, ki nimajo pojma o prehrani, pametujejo in govorijo neumnosti. Če boš ti kripa, bo tudi tvoj sorodnik kripa, saj vsak dan je te slavne proteine v mesu, siru... Beljakovinski napitki so veliko bolj zdrav vir proteinov kot kakšna klobasa, ki jih ponavadi pametnjakoviči na veliko konzumriajo. Beljakovine v prahu nikakor niso neka umetna kemija, ampak so narejeni iz "prave hrane", npr. sirotke, mleka, jajc... Samo v posušeni obliki so. Tako, da se beljkovine ne delijo na škodljive in ne škodljive. Že dojenčkova prva hrana so beljakovine (materino mleko), tako da nikakor ne morejo biti škodljive.
Default avatar

josee

imajo proteini stranske učinke na moškem spolnem organu?
Default avatar

Mito

A se hoče josee mal pošalit? A samo jaz ne razumem tega sarkazma? No, kljub temu če bom izpadel bedak bom napisal še enkrat. Proteini oziroma bolj prav po slovensko beljakovine, je nutrient, ki je za človeka zelo pomemben. Dobimo ga lahko v mesu, ribah, mlečnih izdelkih, stročnicah, algah... A si že slišal, da bi zaradi tega ker ješ preveč rib kaj zgodilo s tvojim bingeljnom?
Tisti preparati pa je beljakovina v prahu. Tako kot je lahko v prahu kvas, moka ali pa pecilni prašek.
Je pa res, da ima soja učinek na hormone v telesu. V soji so namreč fitoestrogeni, ki delajo v organizmu motnje. Preparati iz soje tako niso priporočljivi.
Mito Šinkovec
http://www.telodrom.com Center Telodrom
http://www.mito.si Mito stran
https://www.facebook.com/Telodrom/ Faceebok
Default avatar

kevin1997

Dober večer!

Star sem 16let in rad bi predvsem dobil na mišični masi. Velik sem 187cm in imam 72kg. Zanima me kaj mi najbol priporočate da začnem uporabljat. Zanimam se za kreatin ali proteine(beljakovine) in seveda kateri produkt je najbolši za začetnika. Doma imam tudi fitnes opremo če vam kaj to pomaga glede svetovanja treningov in tole.

Že vnaprej se zahvaljujem za odgovor.
Default avatar

ronaldinho

lp,

redno treniram ngomet. treninge imam usak dan in sam mislim da imam premalo telesno kilazo. kaj mislite, bi bilo mi skodilo ce bi pri teh letih jemal proteine oz. gainerje?

hvala za odgovor.
Default avatar

fitnessinkošarka

Pozdravljeni
Star sem 13 let in imam 4krat tedensko košarkarske treninge (nedelje tekme) hodim v fitness 4 krat tedensko... Ali bi jih pri teh letih lahko užival v mali količini po treningu?
Default avatar

tutor

Živjo! Star sem 16 let. Nimam veliko časa za redne ( vsakodnevne) treninge in ne treniram nobenega športa. Treniram doma bol s svojo težo pr. 3x na teden po 20 min. Rad bi prišel do vidnejših rezultatov na telesu (six pack...) Zanima me če obstaja kakšna stvar npr. proteini ali kaj podobnega (na te stvari se ne spoznam) s katero bi glede na moj trening hitreje prišel do rezultatov in pridobivanja mišic. (bil bi rad fit, samo ne v skiny obliki če veš kaj mislim)

Lep pozdrav in hvala za odgovor! :))
Default avatar

Mito

Za vse vas najstnike, ki bi radi imeli mišično maso
Najprej je potrebno trenirat! Ni važno ali z lastno telesno težo, na štadionu ali z utežmi. Par trebušnjakov pa sklec na dan bo premalo. Prav tako posedanje in afnanje po fitnes centrih.
Šele potem, ko imaš napredek se je pametno vprašati kaj bi še lahko naredil. Takrat potem pridejo na vrsto proteini.
Mito Šinkovec
http://www.telodrom.com Center Telodrom
http://www.mito.si Mito stran
https://www.facebook.com/Telodrom/ Faceebok

Moderatorji

Mito Šinkovec , prof. športne vzg.
Mito
Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano
Vesna Feelgood
Mario dr. Feelgood
Mario Feelgood
Miloš Milošević , dr. med., spec. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije
Miloš Milošević