Rekreacija, oblikovanje telesa in zdrava prehrana

Odgovarjajo: Mito Šinkovec, prof. športne vzg. • Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano • Mario dr. FeelgoodMiloš Milošević, dr. med., spec. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

boleče koleno

Default avatar
Pozdravljeni!

Pred 6 leti sem si poškodovala koleno na smučanju, kjer mi je desno koleno potegnilo na stran (blokiral ga je pancer). Po vrnitvi kljub ledu bolečina ni prenehala, osebna zdravnica je izrazila sum poškodbe meniskusa, svetovala je počitek in hlajenjem z ledom. Ob upoštevanju navodil so bolečine izginile. Lansko leto sem povečala športno aktivnost. Spomladi sem igrala badminton, celo zimo sem tekla, poleti sem začela še kolesariti, gorništvo... (vsak dan prehodim minim. 6 km s psom).

Bolečine v desnem kolenu so se počasi začele pojavljati na začetku poletja in so se povečevale sorazmerno s naporom športne aktivnosti (bolečine pod desno pogačico ter na notranji strani levega kolena). Seveda sem najprej zamenjala vso obutev, preverila nastavitve kolesa, skratka upoštevala vse laične nasvete o možnih vzrokih... Ker bolečina ni ponehala sem opravila pregled v diagnostičnem centru Izomed pri dr. Veselku (MRI, RTG). Izvidi so pokazali: ni tipičnih znakov za poškodbo meniskusov in začetno degeneracijo patelarnega hrustanca. Ob tem pa je vidna 5 mm velika degenerativna pseudocista na narastišču sprednje križne vezi, pri čem je ligamentni aparat normalen. RTG slike: so v normali in brez patoloških sprememb. Diagnoza:levo koleno- začetna okvara hrustanca. Desno koleno - predlog za diagnostično operacijo, ker na podlagi izvidov diagnoze ni bilo mogoče postaviti (Dg. Hondromalatia pattele genus utrique, Cistis ligamenti cruciaci anterior genus dex). Za operacijo se nisem odločila.
V jeseni se opravila 10 obiskov pri fizioterapevtu. Izvide in bolečine ob pregledu je komentiral kot značilne pri poškodbi notranje kolenske vezi, na RTG naj bi bil viden začetek obrabe hrustanca. Po terapijah je otečenost kolena splahnela, bolečina se je zmanjšala, vendar ni prenehala. Po 1/2 leta počitka sem začela kolesariti (sprehodov nisem opustila). Sedaj so bolečine stalne, predvsem ob kakršni koli rotaciji kolena, vendar se ne povečajo ob športu, res pa je da pazim (ogrevanje, raztezanje, led). Koleno je precej občutljivo ob/po hoji navzdol. Poudarila bi, da imam relativno visok prag bolečine in da niti ne bi komplicirala, če bi vedela, da si ne delam škode za naprej (stara sem 33 let).

In zdaj moje vprašanje (po daljšem uvodu):
Prosila bi vas za vaše mnenje, nasvet oz. napotitev! Ali naj se glede na napisano z bolečim kolenom sprijaznim oz. kam naj se obrnem za dodatno mnenje? Šport je postal del vsakdana in težko bi se sprijaznila z napotilom, da naj ga za vedno opustim.

Na tujih tekaških forumih sem prebrala, da v primeru obrabe hrustanca pri mlajših rekreativcih ponavadi vzrok tiči v nepravilnostih v gibalnem aparatu (staro poškodbo telo kompenzira s prilagojenim gibanjem, posledično je na sklepe "drugačen" pritisk, kar ob povečani aktivnosti lahko povzroči obrabo). Za odpravo je potrebno sanirati vzrok, torej prvotno poškodbo. Ko sem klicala ortopedske ordinacije, so mi rekli, da takih pregledov pri nas ne izvajajo.

Za odgovor oz. nasvet se vam v naprej zahvaljujem!
Default avatar
Jst imam obrabljen in "cuden" hrustanec. Pomagam si z domaco lekarno, ker mi ni pomagala nobena operacija. Tako si dajem vsak vecer palacinko gline cca 2-3 cm na bolece mesto. pustim cez noc. zjutraj seveda glino vrzem stran. in to ponavljam cim dlje, najboljs 3 mesece. Ne morm prehvalit kolk men pomaga. Glino pa lahko kupis v Komendi v TERA RD podjetju in je 20kg gline manj kot 10eu. (aja pa 20kg ni veliko gline, cist info)

Glina ima ucinek da vlece ven vse slabo, tako da ko das enkrat glino gor in cez 1 uro dol, moras glino vrzt stran , ne glede na to da je se "dobra"

Srecno
Default avatar
Sashy hvala za nasvet...

Če prav razumem, si mela operacije na kolenu?

Kaj pa je z rekreacijo med 3 meseci terapije z glino? Jo opustiš, zmanjšaš? Nadaljuješ?

Lep vikend!
Default avatar
Ne vem če boš zadovoljna z mojim nasvetom, pa vendar.
Veliko se govori med tekači in na sploh med športniki, da se da hrustanec obnoviti. Dobijo se (kapsule?) glukozamina, kreme na tej osnovi. Potreben je počitek, pa se zadeva sanira. KOliko uspešno je pa odvisno od posameznika seveda.
Vendar osebno poznam kolegico, ki mi je ob bolečini v kolenu to predlagala(sama je to probala cca 1leto, bivša aktivna športnica). Verjetno pa sem imel, samo neko vnetje ali slabo mazanje, ker je bolečina sama izginila!
Jemal sem kapsule ribjega olja( nasvet kiropraktika) S športom se nisem nehal ukvarjati. Pozimi je bilo več teka na smučeh, nato kolesarjenje, šele nato tek, badminton...
Mogoče pa je za probat??
Uspešno rehabilitacijo ti želim!
Default avatar
Zvezdica oprosti za pozen odg.

Rekreacija je lahko skoz, ni problema. Lahko ti pa mogoce svetujem da le poci kak dan vec, ce te tako boli.

Glede Laik tvojega posta pa tole. Ja hrustanec se da obnovit in je zeloooooooooooo dolg postopek. Obstajajo inekcije - rabis vsaj 6, dobis vsak mesec 1, ali tablete - kapsule, katere jes vsak ljubi dan. Imela oboje, po operaciji in lahk recem da mam obcutek da mi je en del pomagalo, ampak cez glino mi ni pomagalo nic. In ce primerja stroske glina - 2000 sit in tableti 50.000 sit in inekcije - 60.000 sit. Glede krem za obnovitev bom pa rajs brez komentarja.... skoda dnarja :-)
Default avatar
Pozdravljeni,
dolgo sem premišljeval ali opisati svoj primer, vendar sem se odločil, kar je pomagalo meni lahko pomaga še komu drugemu.
Pred dvema letoma in pol sem si poškodoval meniskus leve noge, diagnoza po slikanju MR,"obsežna raztrganina ročaja košarice notranjega meniskusa leve noge". en teden po poškodbi sem po nasvetu znanca začel na obolelo mesto nameščati obloge iz gline, vsak dan tri ure. Stanje se je rahlo izboljšalo že po enem tednu - ob zmanjšani bolečini sem lahko relativno normalno hodil, namesto "krevsal". Z nameščanjem oblog iz gline sem tako nadaljeval iz meseca v mesec in vsak mesec opazil napredek. Ob tem moram povedati, da sem se pred poškodbo rekreativno ukvarjal z gorskim tekom in da sem si resnično zelo želel ozdravitve, ob tem da nekako nisem zaupal artroskopiji.
Vzporedno z nameščanjem gline sem počasi spet začel trenirati, najprej sobno kolo, daljši sprehodi, potem tek in nazadnje kratki treningi gorskega teka.
Obloge iz gline sem nameščal eno leto in pol, vsak dan tri ure, v tem času sem opravil tudi nekaj kur pitja gline in tri magnetno resonančne terapije. Imel sem veliko zaupanje v zdravilno moč gline in danes po dveh letih in pol, in po udeležbi na kar nekaj gorskih tekih in triatlonu lahko rečem, da je moje koleno relativno pozdravljeno - ne čutim bolečin in ga normalno obremenjujem. Sem nekoliko bolj previden pri prenašanju težjih bremen, več kolesarim, po občutku izvajam tudi vaje razgibavanja kolena in to je to.
Kar želim povedati je, meni je pomagalo. Najprej sem nameraval terapijo izvajati max. dva do tri mesece, vendar, ker sem ves čas občutil napredek sem si rekel sam pri sebi, še ta mesec nadaljujem in potem prekinem če ne bom opazil napredka. Tako je potem trajalo leto in pol. Prav tako sem bil previden pri ponovnih treningih, ravnal sem se predvsem po svojih občutkih, s prvimi treningi sem začel ralativno zgodaj po poškodbi po cca treh tednih, vendar nisem pretiraval, držal sem se načela več je manj in misli, da se mi je obrestovalo.
Moj nasvet, poskusite in če bo bolje vzrajajte.
LP,Aleš
Default avatar
LEP POZDRAV
Prosim za obrazložitev diagnoze:
M23.20 laesio men.med.et lat.gen.sin gonarthrosis s.,resectio partialis men.med et.lat.gen.sin,chondroplastica condyli med.fem.gen

Pred 10dnevi sem imela operativni poseg kolena astroskopije levega kolena,parcialno resekcijo medialnega lateralnega miniska, pri čemer ugotavljajo obrambne spremembe 2-3 stopnje v medialnem kompertmentu ter do 4 stopnje v laterralnem kompartmentu, začetne patelofemoralno.
Prosim vas, če mi to obrazložite z bolj razumljivim jezikom.
hvala za pomoč in lep pozdrav
Default avatar
Anatomija kolena je zelo dobro razložena na temu videu:

tebi so pač odrezali del notranjega dela miniskusa na levi nogi. Pomembno je da posledice čim prej saniraš. Primankjaj lahko saniraš le z večjo močjo in stabilnostjo kolena. Še prej pa je potrebno ugotoviti vzrok, ki ti je povzročil težave s kolenom. Ponavadi so to težave v kolku ali stopalu.
Mito Šinkovec
http://www.telodrom.com Center Telodrom
http://www.mito.si Mito stran
https://www.facebook.com/Telodrom/ Faceebok

Moderatorji

Mito Šinkovec , prof. športne vzg.
Mito
Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano
Vesna Feelgood
Mario dr. Feelgood
Mario Feelgood
Miloš Milošević , dr. med., spec. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije
Miloš Milošević