Med.Over.Net

Rekreacija, oblikovanje telesa in zdrava prehrana

Trebušček po porodu

Default avatar

Mojca

Med nosečnostjo sem se zredila za 25 kg in sem jih v 5 ih mesecih že izgubila. Sicer nimam nobene diete, samo dojim in ponoči še vedno malo spimo.
Sedaj imam celo 2 kg manj kot prej (164cm/48 kg), ampak trebuh (pod popkom) imam še vedno takšen, kot bi bila v 4 mesecu nosečnosti.
Delam sicer trebušnjake (50 kom) in hodim vsak dan cca 1 uro.

Kakšne vaje bi bile potrebne za spodnji del trebuha oz. kaj naj naredim, da bi imela spet raven trebušček in napeto zadnjico???
Default avatar

Joco

Opisuješ tipičen problem mnogih, ki so si postavili napačen cilj, ga dosegli, shujšali, pa s končnim rezultatom niso zadovoljni. Nosečnost je sicer pripeljala do povečane teže. Zadnji 4 meseci pa niso bili nič drugega kot "borba s kilogrami". Torej, dekleta, naučite se kaj iz izkušnje Mojce. Hujšanje s stradanjem, čeprav morda podzavestnim, ne vodi do željene postave!!! Mojci je "uspelo", pa...

Problem:
Ni vse v kilogramih, gre za kompozicijo telesa, gre za % telesne maščobe. Mojca, čeprav si lažja, je tvoje telo bolj "mastno". Maščobe pa, za razliko od mišič, ne moremo oblikovati. Zato tudi takšen trebuh, zadnjica. Premalo si jedla, prehitro shujšala, in zgubila predvsem mišično tkivo. Maščoba pa ti je še vedno ostala.

Rešitev:
Je vse prej kot preprosta!!! Trebuha se boš znebila le, če se znebiš maščobe. Hujšati pa več ne moreš, saj se boš čisto posušila. Torej kako?
1. Najprej ti morajo zrasti nove mišice.
To pa se bo zgodilo le, če boš jedla dovolj prave prehrane in hkrati redno vadila z utežmi (poglavje zase). Hecno, ampak "zrediti" se moraš.
2. Šele potem, po recimo pol leta pridobivanja mi[i;ne mase, pa se še enkrat loti "hujšanja". Tokrat z glavo, tako da počasi zgubljaš čim več maščobe in čim manj mišic. Spet poglavje zase, kako to doseči.

Upam, da ste spoznali, koliko škode povzroči napačen pristop k hujšanju. Punca se bo morala najprej močno truditi, da bo pridobila izgubljeno mišično maso. Potem pa še enkrat "hujšati"...

?!?
Default avatar

helpa

Torej tukaj gre za tipičen primer odgovora "strokovnjaka". Površno prebrano vprašanje, naduto pametovanje, žaljivo naslavljanje - konkreten nasvet z namenom pomagati - ga ni...
Torej učite se iz navedenega - kako pravi strokovnjak ne odgovarja!

Oprostite, nisem si mogla kaj, da ne bi napisala par besed ( sem se pa morala truditi, da ne bi napisala kaj res grdega ....). No obljubim, da odslej postov, kjer piše Joco, ne bom niti odpirala.

Mojca, sedaj ko imaš še ogromno dela z dojenčkom in premalo časa zase, delaj pridno trebušnjake, če ti znese, pa nabavi ab swing in z njim delaj 5 min na dan, rezultat zagotovo bo. V prehodnem času, dokler ne boš imela kaj več časa za kakšno bolj zahtevno in načrtno fizično aktivnost.
Poznam žensko, ki ima še pri 50-ih ( in dveh porodih ) čvrst in raven trebuh.
Nikoli ni hodila v kak fitnes. Edino kar je počela vedno: večkrat na dan nekaj vaj trebuh ven- trebuh not ( saj poznaš to) in vedno je zavestno držala trebuh not ( no od začetka je to bilo zavestno, kasneje pa čisto avtomatično ). Meni je žal, da nisem bila tako disciplinirana, ampak nikoli ni prepozno. Za probat je. Lep pozdrav in srečno.
Default avatar

Joco

1. S svojim odgovorom nisem nobenega žalil. Napisal sem kaj je problem, da je precej razširjen in predlagal, kako ga rešiti. Fitnesa še z besedo nisem omenil.

2. Tvoj predlog glede ab swinga je mimo. S trebušnjaki se maščoba na trebuhu ne bo "stopila".
Default avatar

krpan

morem s eoglasiti.

helpa tako kritiziraš druge potem pa s tako bedarijo prideš z trebušnjaki in abswingom da se more človek smejati in taki potem nekaj kritizirate?? smešno res!!!
Default avatar

helpa

Ja potem se pa smej, smeh je zdrav in boš vsaj nekaj pametnega naredil za svoje zdravje, a ne?
Sem vedela, da še vedno prebiraš vse poste in komaj čakaš, da se boš "moral" spet oglasiti. Mož beseda, ni kaj ;-)

Sicer ne mislim s tabo polemizirat, samo pripomnila bi, da tudi kak življenski nasvet, preizkušen na lastni koži, lahko prav pride. Dober učitelj je tisti, ki vsako stvar sam preizkusi in potem argumentira na podlagi lastnih izkušenj.
Ali lahko to rečeš zase?
Ne vem, zakaj nočeš razumeti, da noben ne kritizira tebe ali tvojega znanja, ampak način kako ga hočeš drugim vsilit - da pri tem ne upoštevaš nobenega drugega mnenja , ali pa kar je najhujše, se posmehuješ in delaš norca iz vseh. Kolikor vem, ta forum, za enkrat še ni moderiran in lahko vsak pač pove svoje mnenje ali izkušnje. Če pa smatraš, da si edini poklican dajati nasvete, pa kaj ukreni v tej smeri.
Saj vem, da je vse to brez haska, saj kot je enkrat že nekdo rekel: kaj 'češ, vsak forum ima svoj'ga krpana..... :-)))))))))
Default avatar

Vrhovnik

Zenske, pa kaj je z vami? Joco je napisal korekten, tocen in koristen odgovor, zdaj je pa vse narobe. Ab swing, ja, to bo to. In mascoba se bo "pretvorila" v misice. Ce vam nekdo napise nekaj, cesar nocete slisati, se ne pomeni, da vas zali in da nima prav. Najbolj vas zalijo tisti, ki vam uspejo prodati ab swinge in podobne neumnosti. Ko pa dobite ustrezen nasvet, pa surla do ekvatorja. My, my... kam gre ta svet.
Default avatar

Lunica

Zdaj moram pa še jaz nekaj napisat.

Po prvem porodu sem bila lena za gibanje, da le kaj, toda EDINA stvar ki sem jo počela, so bile tako imenovane poporodne vaje, ki sem jih delala 2x dnevno. Zajemajo pa od vaj za medenično dno, pa tudi trebušnjake. Rezultat je bil popolnoma raven trebuh.
Pri drugem porodu, sem imela težjo poškodbo medenice in spodnjega dela križa, zato vaj nisem delala in še danes ne zmorem več kot 2x 25 trebušnjakov, ker me potem dobesedno preseka v križu. res, da sem zdaj težja za malo več kot 10kg, pa vendarle imam trebuh, oz. 10cm več čez pas.
Hja, to je to. Nihče mi ne bo rekel, da ti v bolnici pokažejo vaje kar tako in da so totalno zanič. Pa tudi pljuvate čez trebušnjake, zraven pa jih na svojih treningih delate. Zakaj? Zakaj jih potem ne izpustite.

In mislim, da je Mojca lepo napisala, da ni shujšala s pomočjo drastične diete. Poznam kar nekaj primerov žensk, ki so se med nosečnostjo zredile za 20-25kg in so potem kaj kmalu, vsaj v enem letu prišle na staro težo, ker morda moški tega ne veste, toda dojenje samo potrebuje dnevno dodatnih cca. 700kalorij.
Default avatar

Joco

Nič ni narobe s trebušnjaki. Ampak s "trebušnjaki" se ne kuri maščobe.

S trebušnjaki lahko le _stimuliramo_ rast trebušnih mišic.

Za čvrst trebuh, rit, ... pa je potrebno dvoje, mišice in čim manj maščobe. Glede na Mojcino težo sem zato predlagal, da si najprej zgradi mišice, nato pa se znebi odvečne maščobe.

Moji kritiki so med tem ponudili le več ali manj "rekla kazala" populistične "rešitve", ki so rezultat zavajajočega marketinga podjetij, ki na račun neznanja in naivnosti ljudi že desetletja služijo s prodajo naprav, kot je Džirlov "stomak eliminator".

Lunica, ti si pa kar v istem odstavku uspela demantirati sama sebe. Najprej govoriš o tem, kako Mojca ni stradala, takoj za tem, pa pišeš, kako visoko porabo kalorij imajo ženske, ki dojijo in da je logično shujšala. Torej? Očitno je pojedla drastično manj, kot bi morala. Temu mnogi pravimo stradanje. Morda podzavestno in z razlogom (otrok, ...), ampak vseeno je to stradanje.

In kam jo je pripeljalo?

Ne gre za kritiko Mojce. Gre za uporabo njenega primera, za ilustracijo zgrešenih varijant hujšanja s stradanjem, ki se jih poslužuje večina ljudi. Pač, ne vodijo do željenega uspeha. To je sama napisala.
Default avatar

marika

Za moški del populacije: moja sestra se je med nosečnostjo zredila toliko kot Mojca. In verjeli ali ne v še ne dveh mesecih po porodu je težo izgubila v naslednjih treh mesecih pa temu dodala še -2kg teže pred porodom. Za razliko od Mojce ni dojila (zaradi različnih tablet bilo prepovedano). Večina njene pridobljene teže je bila na račun vode, ki ji je zastajala v telesu. Danes je njen sinek prvi letnik srednje šole, trebušček pa je kar ostal, čeprav se je trudila z raznimi vajami in podobno. Le prehrane ni spremenila nikoli, saj se ni ubadala z odvečnimi kilogrami.
V VSAKEM PRETEŽKEM ALI PREDEBELEM ČLOVEKU ŠE VEDNO TIČI VITKO BITJE. LE ZBUDITI GA JE TREBA.
Pozdravček Marika

Default avatar

krpan

če hočem jaz kaj vsilit ti pa naj povedo tisti ki sem jim plane pisal če sem upošteval njihova mnenja. tanayo niti v fitnes nisem silil, občasno je hodila na sprehod s psom, kaj hoče imeti v jedilniku mi je rekla in sem to vključil, ko je šla na morje sem rekel naj uživa in d abo dom agarala, če jaz komu kaj vsiljujem pol pa ne vem.
Default avatar

Marky

joj a res morate vedno začet z tem.... poznam enga ... ko ni nikol.... pa je vsejen.....
če gre za tebe to povej, za druge pa ne govor, ker ziher ne gre samo za to, da ni nikol v fitnes hodla, ampak lahko na to vpliva še 100 drugih stvari
Default avatar

krpan

se strinjam, nikoli ne veš kaj je kdo delaj in kaj jemal, jedel,...

še bolj žalostno pa je ko nekateri kritizirajo sam pa take bedariej pišejo da je groza. NE MISLIM TEBE Marky
Default avatar

helpa

Saj pravim, večina moškega dela populacije na tem forumu je tako naduta in zaverovana sama vase, da še normalno prebrat ne morejo nobenega posta od navadnih smrtnikov - kako je potem lahko odgovor strokoven, če površno prebereš ? Kot vidim, so pa med drugim tudi največji strokovnjaki za nosečnost in poporodne težave, bog nam pomagaj...

Oprosti, krpan, ampak tvoji odgov odgovori pa pe smešni niso in jaz ne morem resno jemat človeka, ki napiše nekaj takega: " Prebral sem eno zelo dobro knjigo, kjer piše, da sploh ni pomembno, če ješ pozno zvečer.....itd .
Ne spomnim se sedaj naslova, ampka je v nemščini " Tako nekako si napisal, na več mojih vprašanj, katera knjiga je to, pa da se poskušaj spomniti avtorja in naslova, ker me zanima, ni bilo nikoli nobenega odgovora. A so bila tudi ta moja vprašanja neumna ali smešna tako kot večina vprašanj na tem forumu?
Ali bo tvoja naslednja tema: Zdaj pa zares ( petič )... GREM!?
Oprosti, ampak tebe jaz ne morem jemati resno.

Joco: kdor piše take poste, si ne zasluži mojega odgovora, kaj šele spoštovanja:


Marky: tebe sem se pa razveselila, ko si se pojavil tukaj, sem mislila, končno eden, ki bo znal povedati kaj uporabnega brez posmehovanja in žalitev - pa sem se uštela. S svojim postom o " IQ 90 " si se razkril, res jih ima večina tukaj hvala bogu 90 in več, toda žal VAS je nekaj tudi z manj in znatno manj... ( saj poznate tisto, da moški najraje debatirajo o tem, kar jim manjka: dobre ženske, avti, IQ.... LOL...)

No, zdaj pa stopte skupaj in se zmente, kdo ma... hočem rečt kdo je večji strokovnjak...
Tale forum, če že ni ravno koristen, postaja pa vedno bolj zabaven....
Lep pozdrav in še veliko smeha.
Default avatar

Joco

Glede na vse tvoje komentarje, ki si jih podala v zadnjih nekaj dneh, je moj "stari" post popolnoma na mestu.

Morda si še resno mlada. Ne vem. Vem pa, da dokler ne boš spoznala, kako malo več o rečeh, ki jih komentiraš oz. svetuješ, ne boš s svojimi nasveti pomagala do željene postave ne sebi ne drugim.
Default avatar

krpan

kako ti naj povem naslov če je bil v reportaži na kratko omenjen? sem šel na stran RTL-a kjer je bil prispevek ni blo tam napisano sem jim email poslal pa nič sem iskal po netu z približnim naslovom kao naj potem povem naslov??

jo je p anapisal en nemški zdravnik v tistem času ko sem napisal pa je izšla!

pa nisem napisal prebral sem eno knjigo to si si zmislila ker knjige nisem prebral, ne obračaj mojih besed ampak me citiraj pravilno!! če me že citiraš!!
Default avatar

krpan

če sem špa slučajno napisal da sem prebral pa sem se zatipkal in se opravičujem daj citiraj prism oz daj link da se prepričam ker ne vem več kje sem to napisal.

ti se ne rabiš na moje poste ozirati, pišem iz lastnih izkušenj in sedaj sem na dobri poti do dosego cilja rezultati so lepi. na koncu vam pa dam sliko da vas zabijem in to bo moje največje zadovoljstvo!!
Default avatar

krpan

no helpa komentar na ta odgovor?
Default avatar

Marky

moj namen tu ni da bi se delal pametnega, ampak da bi z nasveti pomagal tistemu, ki želi. pri vsem, kar napišem gre pa seveda za moje mnenje in nobenega ne prepričujem, da imam samo jaz prav. ponavadi je resnic več in ne samo ena.

in tudi jaz verjamem da ima povprečna oseba tukaj IQ več kot 90. samo ne vem zakaj se potem toliko oseb dela neumne.

glede mojega IQ-ja: obstaja društvo, kjer se lahko prijaviš na test IQ-ja vsakih nekaj mesecev:

poglej na: http://www.mensa-slovenia.org/

test sicer nekaj stane ampak jaz ti ga plačam iz svojega žepa. pa lahko potem naprej razpravljava, ko bova vedela pri čem sva. jaz sem test že enkrat opravil. ko ga boš še ti lahko primerjava rezultate. TO MISLIM ČISTO RESNO!

če se želiš osmešiti povejP.S. (to ti pišem samo zato, ker me napadaš brez razloga. bodi toliko odrasla pa spoštuj tuje odgovore. če se z čim ne strinjaš lahko to poveš v primernem tonu.
priznam pa, da tudi jaz v tej temi nisem najlepše odgovoril. to pa zato, ker ne gre za nobeno svetovanje, ampak je tema o tem, kaj nam na tem forumu ne odgovarja. in ima vsak pravico povedat svoje mnenje. z tistim IQ 90 seveda nisem mislil tebe niti nobene druge določene osebe, ampak sem govoril o povprečju, pa še to bolj iz jeze, ker določenen osebe kažejo nedoraslost normalnemu pogovoru)
Default avatar

nuška

Mojca, jaz sicer še nimam otroka, vendar imam tudi probleme z kg, predvsem na trebuhu, zadnjici in stegnih. Lansko leto sem shujšala 15 kg pod zdravniškim nadzorom pri dr. Sentočnikovi (in še vedno držim težo). Meni je ona glede maščobe povedala isto, kar je napisal Joco, tako da mogoče njegov nasvet le ni tako napačen - mišice se z vajami samo stimulira in oblikuje, ne moreš pa s tem izgubljati maščobe. Povedala mi je še to, da maščobe z aktivnostjo na srednji srčni frekvenci (120-140) kuriš po vsem telesu in ne samo na enem delu (npr. če tečeš izgubljaš maščobe po vsem telesu, ne samo na nogah in zadnjici). Jaz se zdaj veliko gibljem in maščobe gredo počasi dol po vsem telesu - ni pa to proces enega,dveh mesecev. Pozimi sem hodila tudi na fitnes, vendar se je vse skupaj bolj kazalo na oblikovanju telesa, maščobe pa so ostajale, čeprav sem bila ful zadovoljna, da se je začelo oblikovat. Jaz mislim (po mojih izkušnjah), da je najbolje, da kombiniraš trebušnjake in pa kako aktivnost na srčni frekvenci, ki bo kurila maščobe (hitra hoja, lahek tek, kolo). LP