Rekreacija, oblikovanje telesa in zdrava prehrana

Odgovarjajo: Mito Šinkovec, prof. športne vzg. • Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano • Mario dr. FeelgoodMiloš Milošević, dr. med., spec. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Pšenični zdrob

Default avatar

Kresnica

Zanima me, kopliko redilen je pešnični zdrob (gres)?
Je namreč to ena izmed mojih priljubljenih večerij :)

hvala ze vnaprej
Default avatar

andreja

hmm.. vsebuje enostavne OH, torej posebno zdrav ni. kalorij najbrz tudi nima prav malo.. tako da bi jaz rekla slaba izbira. se pa strinjam da je dober:)
in..glej: beseda redilen.. je čudna. od skodelice gresa se se nihce ni zredil. razen čeje prej pojedel ze 10skodelic ali pa 2 milke.. ali pa 10kosov polnozrnatega kruha(pakaj če je zdrav). zredimo se če pojemo preveč kalorij..
Default avatar

Kresnica

Imaš prav andreja... Ker sem ravno včeraj jedla zdrob, sem si danes naredila rajši mešanico ovsenih kosmičev, jogurta, skute, lanenega semena itd... tako da zdrob pride na vrsto spet cez nekaj dni :)
Default avatar

Staša

Pšenični zdrob ima 330 kcal, 11,5 g B, 69 g OH in 1,1 g M, torej približno toliko kot vse zadeve iz žit. Pa to sploh ni pomembno - andreja je zelo dobro razložila ves point.

Kresnica (pa tudi ostali), si že probala prosene kosmiče? Meni imajo noro dober okus, mešam pa jih pol pol z ovsenimi ali pa jih jem same. Ravno včeraj sem jih prvič kupila in sem navdušena. Moj priljubljeni zajtrk je od sedaj naprej mešanica ovsenih in prosenih kosmičev, ki jih zalijem z vodo, dam za 1 minuto v mikrovalovko, nato dodam žličko kakava, kuham še kake pol minute, nato pa zalijem z malo mleka (da malo razredčim) in dodam sladilo. Njamsi :)

LP, Staša
Default avatar

Daša

Kje pa si dobila prosene kosmiče, Staša?
Default avatar

Kresnica

Staša, ali pride zadeva nekoliko "sluzasta"?
Jaz sem bila ravno pred pol ure v neki prodajalni tukaj v bližini in sem spraševala za polnozrnat zdrob. pa mi je prodajalka rejkla, da je to enako kot pirin zdrob, ampak ga trenutno nimajo na zalogi. Potem sem bila še v neki drugi trgovini in videla samo pirino moko. Sedaj pa ne vem - ali ej to isto ali ne?
Ali katera kaj ve? Rada bi ga poizkusila, vendar ne vem, če je to tisti zdrob, katerega mislim (saj veste, tisti, katerega se tako fino je s kakavom :))
Default avatar

krpan

poskusite za večerjo skuta 0.5% maščobe, jogurt 0.1% maščobe 1 banana laneno+sezamovo sem vse skupaj dobro premešajte in to je to.
Default avatar

Staša

Ja, malo sluzasta :)) Odvisno od tega, kako dolgo kuhaš. No, mene v bistvu to sploh ne moti, celo všeč mi je.

Pira je vrsta pšenice. Če je drobljena z ovojnico vred, potej je to najbrž polnozrnat zdrob!? Če je drobljena brez ovojnice (torej kot pšenica za pšenični zdrob), potem ne vidim nobene povezave s tem, da bi bil takšen zdrob polnozrnat. V bistvu še nisem nikjer videla polnozrnatega zdroba - najbrž si gledala v kakšni prodajalni z zdravo prehrano?? Sliši se namreč zanimivo :) Pirina moka pa je čisto nekaj tretjega ;)

LP, Staša
Default avatar

Kresnica

Mhm... ravno to je bilo danes na mojem meniju za večerjo :) Ok, še rozine so bile vmes..pa brez sezamovih semen.
Odlično!
Default avatar

Staša

Take večerje (in malice) imam jaz velikokrat. Jaz ne dam nič jogurta, ampak nekaj žlic odtaljenih malin (zelo sočno), po potrebi pa še malo mleka. Njamsi.
Default avatar

Kresnica

Joj maline... Res sem si včeraj razbijala glavo zakaj jih nisem kupila ko je bila sezona in zamrznila...
Default avatar

Oliver

Ta druga je dosti boljša izbira. Pozabljate tudi na zelo ugoden vpliv visokobeljakovinske hrane na hormone (js tega ne zanemarjam).

Lp oliver
Default avatar

Staša

Zdaj sem komaj videla, da Kresnica govori o VEČERJI :)) Mene je zdrob asociiral na zajtrk ;). No, kosmiče, o katerih sem govorila, jem seveda zjutraj.

LP
Default avatar

Kresnica

A pa so kaj dobre zamrznjene (kušpljene=? Jaz sem jih zamrzovala in potem odtajala, vendar sem jih potem ponavadi uporabila kot sladek preliv.
Domače so se vedno izkazale za dobre... Kaj pa kupljene?
Default avatar

krpan

z kuplenimi nebi smelo biti problema
Default avatar

TamaraMr

Kosmiče imam raje v "nesluzasti" različici v jogurtu, ampak tele prosene pa MORAM probat.

Staša vedno polna idej:))
Default avatar

TamaraMr

Boljše so seveda sveže, toda zdaj jih žal ni. Paziti je treba le, da niso pri prenašanju iz trgovine napol odtaljene, kar pa velja tudi za ostale zamrznjene stvari.

Osemno imam raje "nesluzasto" različico kosmičev, tele, ki jih predlaga Staša pa moram poizkusiti.

Staša polna idej in tudi brska za nas po trgovinah :))
Default avatar

Staša

Meni so kupljene dobre, seveda ne tako kot sveže (kar se tiče izgleda), ampak mi je v bistvu vseeno, ker jih zmešam s skuto... okus pa je tapravi :)

LP, Staša

Moderatorji

Mito Šinkovec , prof. športne vzg.
Mito
Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano
Vesna Feelgood
Mario dr. Feelgood
Mario Feelgood
Miloš Milošević , dr. med., spec. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije
Miloš Milošević