Med.Over.Net

Rekreacija, oblikovanje telesa in zdrava prehrana

Odgovarjajo: Mito Šinkovec, prof. športne vzg. • Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano • Mario dr. Feelgood

S preudarno prehrano in pravilno vadbo do zdravja, dobrega počutja in osebnega telesnega zadovoljstva. Forum za vse, ki se radi razgibavate, sproščate, ukvarjate s športom in imate kakšen konjiček.

Mito Šinkovec , prof. športne vzg.

Mito

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

Mario dr. Feelgood

Mario Feelgood

Mario Sambolec je specializiran strokovnjak za prehrano in predavatelj Fitnes Zveze Slovenije. S svojo unikatno filozofijo Feelgood ruši stereotip klasičnega pristopa »fitnesa in diet« in utira nove smernice zdravemu odnosu do lastnega telesa ter uči o pomenu primerne vadbe ter prehrane za posameznika in njegov specifičen cilj. Kot trener za osnovno/specifično pripravo in svetovalec za športno prehrano ter uporabo prehranskih dopolnil vam svetuje na forumu Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa.

šport in slabo prehranjevanje

Default avatar

vanja1307

Pozdravljeni

Pišem v imenu moža, saj mi kot družinski člani smatrano, da se prehranjuje čisto premalo glede na športni slog ki ga ima. ( mi je dovolil, da povprašam še strokovnjaka )
Torej na hitro se prhranjuje med tednom takole;

zajtrk - 2 kosa kruha z marmelado.
kosilo - nič ( čeprav ima možnost toplega obroka v službi)
dopoldanska malica - kava
ko pride iz službe ob 16:00 uri - poje eno jabolko ali dva. če gre teč ali na kolo eno banano.
ko pride s teka jogurt. - + mogoče 3 jajca. ne pa vedno
če tisti dan ne teče je za večarjo solato z rio mare + še malo koruze....
če imamo toplo večerjo potem to on tudi je. ne pa veliko.

čez vikend je normalen obrok za kosilo. za večerjo nič. oz sadje.

šel bo pa tudi na ljubjanski maraton na 21 km. Pravi, da ima energijo in, da se počuti v svojji koži kot že dolgo ne. ( včasih je bil malo buckast) tehta se skoraj vsak, da ne bi pridobil kakšen kg....

kakorkoli on pravi, da če bi šel v službi na kosilo ne bi mogel popoldne teč ali na kolo. Mi pravimo, da to ni ok, in samo upamo, da ga telo ne bo izdalo.....

Prosim za vaše mnenje, ali se prehranjuje dovolj za športnika ali bi moral jest še kakšne dodatke. Koliko časa lahko takole nadaljuje na dolgi rok.

hvala lp vanja
Default avatar

Mario Feelgood

Pozdravljeni,

nekdo, ki ima več, kot 10 odvečnih kilogramov, si lahko privošči večji energijski deficit. Telo bo večji del energijskega primanjkljaja v takšnem primeru pokrilo iz maščobnih zalog, saj ima teh več na voljo.

Po domače: oseba se lahko počuti povsem ok in ne čuti pretirane lakote, kljub telesni aktivnosti, saj telo pridobi potrebe po energiji iz maščobnih zalog (če je teh izrazit višek).

Težava nastopi, če nas to zavede in vztrajamo predolgo - treniramo (vedno) več in jemo kronično premalo (predvsem beljakovin). Tak scenarij vodi v drastične prilagoditve telesa, ki vključujejo negativne hormonske spremembe (padec testosterona, povišan kortizol, ...), izgubo mišične mase, slabšo regeneracijo ter odpornost, porušen ritem spanca, idr. ...

Moje mnenje se potemtakem glasi, da je tak pristop lahko kratkoročno učinkovit, če je cilj izgubiti težo, tudi na račun mišic (saj je v opisanem jedilniku neverjetno malo beljakovin), vendar dolgoročno povsem nevzdržen in bi stavil na pojav vsaj katerega, če ne vseh izpostavljenih prilagoditev (simptomov).

Dodatno branje: Prehrana tekača (http://www.drfeelgood.si/blog/2017/05/1 ... za-tekaca/)

Lp, Mario Sambolec,
www.drfeelgood.si
cron