Forum: Knjižni molji

Za vse ljubitelje dobre knjige. Posebna stran, ki vam ponuja veliko koristnih nasvetov in informacij iz knjižnega sveta.

Varuhi skrivnosti

Odgovori Nova tema
Default avatar kknjiga 11 Maj 2012 21:23

Malo razmišljam kaj dati za brati najstniku. Imate kakšne izkušnje s trilogijo Varuhi skrivnosti slovenske avtorice s psevdonimom Marget Belani in, če jih imate, kakšna se vam je zdela.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Bojan Ekselenski 29 Maj 2012 17:41

Varuhi skrivnosti so žal razočaranje. Prebral sem obe knjigi in jih premeril z vatli primerljive konkurence, ki je silno bogata. Kot prvo, sta obe knjigi polni klišejev, da kar boli. Liki so generični, a vodenje zgodbe je nespretno in polno že videnega v boljši obliki. A to ni najhuje. Pravzaprav to sploh ne bi motilo, če bi bil jezik iskriv, na ravni dvanajstletnikov (še en kliše)- Žal pa se otroci pogovarjajo s cankarjanskim jezikom, kar je kot hladna prha, ko stojiš na snegu. Edino, kar je odlično, je naslovnica (samo prve knjige, kajti pri drugi je šlo marsikaj narobe). Edina svetla točka je nezapleten potek zgodbe, ki se kar tekoče bere. A to je vse, kar je dobro. Žal. Tudi sam sem upal, da bo knjiga boljša. Uspeh enega avtorja (-ice) pomeni uspeh za vse. Danes namreč vsi berejo samo še angleško ali pa prevode.
Varuhi skrivnosti v nas butajo iz vsake knjižne police zato, ker je Marget Belani, sicer Mateja Blažič avtorica Mladinske knjige in ni nepomembno, da je hči dr. Milene Mileve Blažič, precej znane profesorice in avtorice nekaj priročnik kreativnega pisanja. Ker je naslovnica privlačna, je povsod in še kot žepnica poceni, pač starši nič hudega sluteč to kupujejo. To je zato, ker ostali domači avtorji sploh ne morejo do knjigarn.
Za otroke med 7 - 12 let je recimo odlično branje Čudovita potovanja zajca Rona (Andrej Ivanuša), a za mladino, vsem je Harry Potter, starejšo od 15 let so Vitezi in Čarovniki (v zadnjem Jokerju je izvrstna recenzija), Njegova temna tvar,, Gospodar prstanov ipd.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar insajder 30 Maj 2012 07:22

Spoštovani g. Ekscelenski, legitimnost vaše kritike spodkopava navajanje napačnih podatkov (močno dvomim, da je Marget Belani hčerka dr. MM Blažič, njeni hčerki se pišeta Kovačič, kar ni brez povezave z nekim slovenskim pisateljem, če smo že na rumenih straneh ;-) in zlasti navajanje hvale za lastno knjigo, čemur se na tem forumu trudimo izogibati, še zlasti, če vzorec vašega pisanja v bližnji vampirski temi te hvale ne upravičuje. (Mimogrede, kvalifikacija "zatava v prenasičenost z informacijami in davi potek zgodbe" se v izvrstnih recenzijah običajno ne znajde ;-). Tudi v fantaziji je treba obdržati zunajbesedilno objektivnost.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Tish 30 Maj 2012 13:47

Varuhi skrivnosti so tudi po mojem mnenju precejšnje razočaranje, Vitezi in Čarovniki pa tudi, Njegova temna tvar in Gospodar prstanov pa sta super.
Za lažje svetovanje bi bilo dobro vedeti, kaj je vašem najstniku všeč, je pa v zadnjem času izšlo kar nekaj res dobrih knjig, npr.:
Brian Selznik - Hugo Cabret in najnovejša Dežela čudes - obe knjiga sta romana v besedi in sliki
Johan Unenge - Moje vzporedno življenje - spet roman, ki pa je kombiniran s stripom
Shane Peacock - V vranjem očesu in Smrt v zraku - zgodbe maldega Sherlocka Holmesa
Shaun Tan - Zgodbe iz oddaljenega predmesta - super ilustracije ob zanimivih, nenavadnih zgodbah
Večkrat omenjena serija Gospoda Gnilca - če se ne motim, je izdanih že šest knjig
Tadej Golob - Zlati zob - pustolovsko-kriminalni roman s super Horjakovimi ilustraciji - na moljih že mnogokrat pohvaljena knjiga. Zame letos najboljša slovenska knjiga za najstnike.
Takole za začetek ...

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Bojan Ekselenski 1 Jun 2012 14:09

Sicer ni pomembno, vendar MB JE hči Mileve Blažič (sem videl fotografije predstavitve prvih Varuhov skrivnosti). Za svojo knjigo navajam, kje je recenzija in za koga je primerna. res ne vem, čemu ne bi slovenski avtorji smeli ljudem, ki sprašujejo za bralni nasvet, predlagati svojih knjig? Tudi sam sem pri Varuhih skrivnosti upal na dobro. Knjiga se samo zaradi moči MK sorazmerno dobro prodaja. Priporočil bo jo začetnikom branja fnatazije med 10 - 12 let starosti. Starejši in bralno izkušenejši bodo večinoma razočarani. Še enkrat se je pokazalo, da ne more biti vsak književno izobražen človek, ki je dober urednik in lektor, tudi dober avtor. Kolikor vem, je Mateja Blažič precej sposobna lektorica in urednica.
Zgornji seznam, ki ga je dala Tish, je kar dober, a vprašanje, če zadovoljijo 15+ stare najstnike (gotovo pa 15- najstnike, o tem ni dvoma). Za 15- navijam za Zajca Rona.
No, to ni licitacija. Varuhe skrivnosti lahko priporočim samo, če greste po njih v knjižnico in naj se maldič sam prepriča.
Za 15+ bi lahko omenil še štiridelni paket Tanje Mencin z naslovom Varuhi. Ne gre za žanrske presežnike, a gre za spodobno branje, ki je vsaj mene bistveno bolj zabavalo, kot Varuhi skrivnosti.
Sem pač takšen, da vedno najprej navijam za domače avtorje.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar asdf98765 17 Jul 2017 23:19

Ta knjiga je zelo primerna za 12 letnika☺😊😀.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh