Forum.Over.Net

Knjižni molji in pravopis

Varuhi skrivnosti

Default avatar

kknjiga

Malo razmišljam kaj dati za brati najstniku. Imate kakšne izkušnje s trilogijo Varuhi skrivnosti slovenske avtorice s psevdonimom Marget Belani in, če jih imate, kakšna se vam je zdela.
Default avatar

Bojan Ekselenski

Varuhi skrivnosti so žal razočaranje. Prebral sem obe knjigi in jih premeril z vatli primerljive konkurence, ki je silno bogata. Kot prvo, sta obe knjigi polni klišejev, da kar boli. Liki so generični, a vodenje zgodbe je nespretno in polno že videnega v boljši obliki. A to ni najhuje. Pravzaprav to sploh ne bi motilo, če bi bil jezik iskriv, na ravni dvanajstletnikov (še en kliše)- Žal pa se otroci pogovarjajo s cankarjanskim jezikom, kar je kot hladna prha, ko stojiš na snegu. Edino, kar je odlično, je naslovnica (samo prve knjige, kajti pri drugi je šlo marsikaj narobe). Edina svetla točka je nezapleten potek zgodbe, ki se kar tekoče bere. A to je vse, kar je dobro. Žal. Tudi sam sem upal, da bo knjiga boljša. Uspeh enega avtorja (-ice) pomeni uspeh za vse. Danes namreč vsi berejo samo še angleško ali pa prevode.
Varuhi skrivnosti v nas butajo iz vsake knjižne police zato, ker je Marget Belani, sicer Mateja Blažič avtorica Mladinske knjige in ni nepomembno, da je hči dr. Milene Mileve Blažič, precej znane profesorice in avtorice nekaj priročnik kreativnega pisanja. Ker je naslovnica privlačna, je povsod in še kot žepnica poceni, pač starši nič hudega sluteč to kupujejo. To je zato, ker ostali domači avtorji sploh ne morejo do knjigarn.
Za otroke med 7 - 12 let je recimo odlično branje Čudovita potovanja zajca Rona (Andrej Ivanuša), a za mladino, vsem je Harry Potter, starejšo od 15 let so Vitezi in Čarovniki (v zadnjem Jokerju je izvrstna recenzija), Njegova temna tvar,, Gospodar prstanov ipd.
Default avatar

insajder

Spoštovani g. Ekscelenski, legitimnost vaše kritike spodkopava navajanje napačnih podatkov (močno dvomim, da je Marget Belani hčerka dr. MM Blažič, njeni hčerki se pišeta Kovačič, kar ni brez povezave z nekim slovenskim pisateljem, če smo že na rumenih straneh ;-) in zlasti navajanje hvale za lastno knjigo, čemur se na tem forumu trudimo izogibati, še zlasti, če vzorec vašega pisanja v bližnji vampirski temi te hvale ne upravičuje. (Mimogrede, kvalifikacija "zatava v prenasičenost z informacijami in davi potek zgodbe" se v izvrstnih recenzijah običajno ne znajde ;-). Tudi v fantaziji je treba obdržati zunajbesedilno objektivnost.
Default avatar

Tish

Varuhi skrivnosti so tudi po mojem mnenju precejšnje razočaranje, Vitezi in Čarovniki pa tudi, Njegova temna tvar in Gospodar prstanov pa sta super.
Za lažje svetovanje bi bilo dobro vedeti, kaj je vašem najstniku všeč, je pa v zadnjem času izšlo kar nekaj res dobrih knjig, npr.:
Brian Selznik - Hugo Cabret in najnovejša Dežela čudes - obe knjiga sta romana v besedi in sliki
Johan Unenge - Moje vzporedno življenje - spet roman, ki pa je kombiniran s stripom
Shane Peacock - V vranjem očesu in Smrt v zraku - zgodbe maldega Sherlocka Holmesa
Shaun Tan - Zgodbe iz oddaljenega predmesta - super ilustracije ob zanimivih, nenavadnih zgodbah
Večkrat omenjena serija Gospoda Gnilca - če se ne motim, je izdanih že šest knjig
Tadej Golob - Zlati zob - pustolovsko-kriminalni roman s super Horjakovimi ilustraciji - na moljih že mnogokrat pohvaljena knjiga. Zame letos najboljša slovenska knjiga za najstnike.
Takole za začetek ...
Default avatar

Bojan Ekselenski

Sicer ni pomembno, vendar MB JE hči Mileve Blažič (sem videl fotografije predstavitve prvih Varuhov skrivnosti). Za svojo knjigo navajam, kje je recenzija in za koga je primerna. res ne vem, čemu ne bi slovenski avtorji smeli ljudem, ki sprašujejo za bralni nasvet, predlagati svojih knjig? Tudi sam sem pri Varuhih skrivnosti upal na dobro. Knjiga se samo zaradi moči MK sorazmerno dobro prodaja. Priporočil bo jo začetnikom branja fnatazije med 10 - 12 let starosti. Starejši in bralno izkušenejši bodo večinoma razočarani. Še enkrat se je pokazalo, da ne more biti vsak književno izobražen človek, ki je dober urednik in lektor, tudi dober avtor. Kolikor vem, je Mateja Blažič precej sposobna lektorica in urednica.
Zgornji seznam, ki ga je dala Tish, je kar dober, a vprašanje, če zadovoljijo 15+ stare najstnike (gotovo pa 15- najstnike, o tem ni dvoma). Za 15- navijam za Zajca Rona.
No, to ni licitacija. Varuhe skrivnosti lahko priporočim samo, če greste po njih v knjižnico in naj se maldič sam prepriča.
Za 15+ bi lahko omenil še štiridelni paket Tanje Mencin z naslovom Varuhi. Ne gre za žanrske presežnike, a gre za spodobno branje, ki je vsaj mene bistveno bolj zabavalo, kot Varuhi skrivnosti.
Sem pač takšen, da vedno najprej navijam za domače avtorje.
Default avatar

asdf98765

Ta knjiga je zelo primerna za 12 letnika☺😊😀.
Default avatar

1234568

hej!
sama mislim da je zelo dobra knjiga in mislim da se lahko moj glas nekaj šteje gleda nato da sem stara 14 let. Knjiga je zelo napeta in vredna branja
Default avatar

1234678

Se popolnoma strinjam, saj sem jo tudi sama prebrala ( stara sem 13 let in pol) in mi je bila zelo zelo všeč !!! Nekaterim se očitno sanja ne kaj je dobro in kaj ni !!!
Default avatar

Bralec1234

Jaz sem knjigi prebral 4,pa so mi bile cisto vsec
Default avatar

Bralec1234

Meni je knjiga vseč pa čeprav sem jo prebral že več kot petkrat.Zelo priporočam!
Default avatar

bool shiit

Knjga je berljiva (hitro) ne zahtevna in sevede nezahtavnemu bralcu cool. To pa je tudi vse. Ni da bi hvalil jezik, ni da bi hvalil vsebino. Pač na nivoju povprečne zabvljaške literature. Veliko užitkov dargi bralci. Prihranite le denar z nakupom in si jo izposodite. Na tretji del pa počakajmo, če sploh bo ustvarjen!