bio ili ne bio je napisal/a: ↑
Pet prijateljev je napisal/a: ↑
Ta je pa hudo bosa. Imam znanca, vse življenje športnik, zdrava hrana, nikoli kadil ali pil alkohola.......rak. Sorodnica, ni prižgala cigareta v življenju, niti nihče pri njej doma, niti delala ni v okolju, kjer bi bila cigaretom izpostavljena, niti kakim drugim dejavnikom tveganja.....rak na pljučih. Sodelavka, vse bio, vse zdravo, vse domače, nič cukra, nič bele moke, vegetarijanka......rak. Na žalost je v našem okolju preveč dejavnikov tveganja, ki smo jim vsak trenutek izpostavljeni in se jim ne moremo izogniti. Tega z nobeno bio prehrano ne boš preprečila.
Moj mož ima tako službo, da se ukvarja s temi stvarmi in da je stvar res bio, je potrebnih veliko izpolnjenih pogojev, ki jih je izjemno težko doseči. Lahko ti garantiram, da več kot polovica tvojih bio stvari niti slučajno ni res bio. Tisto, kar ti pridelaš doma na vrtu, zagotovo ni. Pridi k meni v sadovnjak pogledat, kako izgleda bio. Kar sploh ostane, ker če ni špricano, je napadeno od vseh mogočih živalic. Ti pa kupiš v trgovini lepa, velika, sijoča bio jabolka? Res? Daj no daj. Pojdi v goriška brda in vprašaj kakega domačina, kako so briške češnje in grozdje res bio. Se ti bodo smejali. Škropijo čez in čez, tako da v zraku vohaš škropivo, brez pretiravanja. Res misliš, da masovno pridelovanje hrane, ki naj bi bila bio, res uspe brez škropljenja proti zajedalcem in boleznim? Da na roke pobirajo hroščke in črvičke z rastlin? Polovica pridelka bi šla v nič. Najdeš junaka, ki bi se mu to splačalo? Ne posmehujem se bio hrani. Smešni so mi ljudje, ki tako lahko nasedejo.
Vse to je res, ampak se po novem vsaj vedno bolj zavedamo in trudimo, da bi bio res bilo bio, pa tudi glede ozaveščanja glede toksinov v okolju, npr. azbesta (zdaj že dosti saniranega), plastike (velik problem), škodljivih WiFi/mobilnih signalov (vse večji problem), visokonapetostnih daljnovodov itd itn ...
Mi nekatero našo zelenjavo škropimo z glino in zaenkrat kar pomaga.
Glina pomaga, a če v krogu toliko in toliko km okrog tvoje zelenjave kdorkoli uporablja škropiva, tvoja zelenjava ni bio. No, vseeno pa iz okolja pride manj, kot če bi sama špricala naravnost na gredo. :-) Ko mi nekdo reče, da bom zato, ker ne jem vse bio in dam v usta tudi kaj prepovedanega, pokasirala raka, mi res dvigne pritisk. Pametuje naj mi tisti, ki je naredil vse, da se je izognil vsemu tveganju, pa vem da ni junaka, ker če ne drugo, ima vsak doma elektronske naprave in polno hišo plastike, ki bo nekoč pristala v naravi kot odpadek.
Ampak lej, da se dotaknem še malo teme o knjigi in tej hčerki, pa o raku..... Veliko zdravnikov ti bo povedalo, da je rak psihofizična bolezen. Torej ima psiha - stres veliko vpliva. Gotovo je pametno malo pretehtati, kaj in koliko nečesa damo v usta, ampak taka obsedenost, kot jo prikazuje uvodni post, halo? A ne bi bilo za vse manj škodljivo, če bi hčerki ocvrla tisto jajce, kot vsa ta panika, paranoja in živciranje? Kaj ti pomaga tako stroga preventiva na enem področju, če totalno zariješ na drugem? Tista hčerka gotovo ne bo jedla tako, kot mora pri starših jesti, ko bo enkrat na svojem. Kvečjemu še kakšno motnjo hranjenja si bo nakopala ali kako hudo alergijo, ker je telo navajeno na "sterilno" hrano.