Knjižni molji in pravopis

Odgovarjajo: Nataša Purkat, univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture • mag. Gordana Rodinger, prof. slov. j. in zgodovine

Eros:Psi

Default avatar
Also, pozabila sem komentirati enega od prejšnjih postov, ki se je tikal slovenskih pisateljev, ki menda sploh ne bodo prodrli v tujino, to namreč lahko uspe samo Erosu. Avtor(ica) tega komentarja očitno ni prebral niti dveh kompleksnejših slovenskih sodobnih romanov, ker drugače ne bi bil tega mnenja :) Preden se spravi kritizirati slovensko literarno produkcijo (govorim o kvalitetnih avtorjih, da se razume), ne bi škodilo, če bi bil o tem tudi vsaj malo poučen, kajti v nasprotnem primeru komentar sploh ni relevanten.
Default avatar
Naj še jaz pristavim skodelico čaja v to bralno čajanko. Sama sem bila že skoraj na tem, da bi knjigo kar kupila, saj me je strašno matral firbec. V knjižnici je bila izjemno dolga čakalna vrsta, ko sem knjigo rezervirala, sem bila skoraj na 70. mestu v čakalni vrsti. Po nekaj mesecih čakanja sem jo le dočakala. Ko sem v knjigi prebrala, da se je Eros sam s sabo ljubil 7x, sem umrla od smeha in knjige enostavno nisem mogla več jemati resno. Malce sem jo še prebirala, mislim, da sem prišla do konca zgodbe o deklici s hišo, prebrala sem še zadnje poglavje, potem pa sem enostavno nehala.

Meni osebno se teorija o 12 osebnostih ne zdi nič nenavadnega. V kitajskem horoskopu je 12 živali, v klasični astrologiji je zodiakalnih 12 znakov. Torej ni novosti. Tudi o tem, da obstajajo trije svetovi, kjer je morda eden bolj vpliven kot drugi, se mi ne zdi nič posebnega. Morda zato, ker sem prebrala že veliko duhovnih knjig in je teorij zelo veliko. Ja, ljudje se zapletamo v različne zgodbe ampak to je le rast. Mogoče bi lahko kdo v knjigi našel rešitev za svoj problem, ampak jaz je preprosto nisem.
Default avatar
Kot veste, je avtor knjige pred nekaj dnevi umrl. Hitro in ne preveč boleče potovanje domov mu želim. Zapustil je knjigo, ki je burila duhove. Jaz je nisem prebral. Vseeno pa mu hvala za njegov prispevek.
Default avatar
Pametno polde ;)
Default avatar
Prebral sem vse na tej strani.
O ljubezni in smislu življenja radi razpravljamo in pišemo, zoperstavljamo mnenja, predlagamo rešitve problemov...
Temeljni problem, s katerim smo pri tem motivirani, je nezadovoljstvo s tistim, kar smo v medosebnih odnosih doživeli.
Zlepa ali zgrda sprejeta (samo)omejitev velike večine ljubezni že(l)jnih je število dva.
Predvidevam, da bodo "marketingarji" prisiljeni za preživetje poprijeti za katero od proizvodnih orodij kmalu potem, ko se bomo naučili šteti dalje.
Dva partnerja NISTA naravna družina.
Spoštovanje vsem!
Vsega dobrega!
Default avatar
Zanimivo se mi zdi, da sem sam "naletel" (slišal) o tejj knjigi v povezavi s to knjigo http://www.bukla.si/?action=books&book_id=25724 , ki sem jo sam tudi napisal, vendar si očitno (vsaj zaenkrat še ne) nisem uspel "zgraditi" dosledne promocije. Omenjene knjige (Psi), kakorkoli, nisem prebral, se mi pa zdi naslov (psi - kot, v slovenščini, pes - ne maček) zdi navdihujoč, saj se mi zdi, da predstavlja (kot pes - ne maček) sodobno (potrošniško?) družbo, v kateri se več "nikomur" ne da imeti otrok, ker so (kao?) predragi?, za psa pa se mimogrede potroši 10 k letno, ki poleg vsega ne moreš niti pričakovati (kot recimo od otroka), da boš (nekoč v življenju) imel od njega kakšno korist (seveda jo najbrž še vedno lahko imaš, ta možnost ni izključena) - kakorkoli pogledam se mi pes zdi dovršen luksuz, ki si ga generacije pred nami (pes v smislu psa, ki ga imam v mislih, ne nemškega ovčarja, ki čuva drobnico) niso mogle privoščiti, razen če gremo res daleč v zgodovino - v mislih imam perzijske kralje.
Default avatar
Ψ - zastarel znak za kontrakcijo (preoblikovanje) sedaj se označuje z »Z«
Default avatar
Ne ni zaracunal 77€ je pa biblija bila tako draga da so jo lahko ljudje vidli samo v cerkvah...placat so mogli svoje grehe z denarjem....le zakaj je krscanska cerkva najbolj bogata ustanova na svetu ce je pa vera brezplacna?
Default avatar
Zdravo
Mene pa zanima če kdo proda Knjigo PSI bi jo nujno rabla..
Default avatar
Koliko je bil Eros star, ko je umrl po hudi bolezni? ;)
Default avatar
Zelo blizu. Samo še dokaz tega je treba najdet...ta izgleda da je sedmi!? Dokaz Življenja, ki nagrajuje sprejemanje. Sprejemanje, pa je vir ljubezni. Do sebe, do drugih, do življenja, do narave... Sprejemanje je pogoj za ljubezen. Ali lahko ljubiš, ne da bi sprejel? In sprejeti fizično minljivost, je sprejeti ljubezen v najčistejši obliki. Minljivost drugih, minljivost sebe...
Default avatar
Hm..Mischele72.

Teozofija jih ima sedem dimenzij/zarkov, mar ne!?

Zanimivo, da jih ima [psi] tudi.
Naj dam v perspektivo vse skupaj.
Če knjigo dovolj dobro prebereš in povežeš, ugotoviš da jih je pravtako sedem. Npr. 3 dimenzijski prostor je lahko specifičen le z četrto dimenzijo časa. In kot prostor ne obstaja brez časa, o čem je pisal že Einstein, tudi čas ne obstaja brez prostora. Tako da čas vsebuje 3 dimenzije prostora na isti način, kot prostor vsebuje dimenzijo časa. 3 + 1 je 4. Če je potem to obstoječa Realnost (vesolje, ali kakorkoli pač temu rečemo), na podoben način potrebujemo 5 dimenzijo, da lahko razlikujemo med različnimi realnostmi. To kar ima samo štiri dimenzije, ne more imeti vec kot eno realnost. Podobno kot potrebujemo četrto dimenzijo, da lahko razlikujemo med različnimi prostori, in tretjo da lahko razlikujemo med različnimi ravninami in drugo, da lahko razlikujemo med različnimi premicami. Če želimo stopit iz ene realnosti v drugo potrebujemo Naključje (Strogo znanstveno morda ali pa tudi ne, črvina predstavlja tisto povezavo, čeprav bo znanost vedno zaostajala za realnostjo, saj je nastala zato, da bi jo podpisala, razumela, uporabila). In ko gre Življenje preko različnih Realnosti, postane smiselno. Tisto, kar pa lahko gre preko različnih realnosti pa je Informacija - inteligenca torej. Le ta lahko potuje hitreje od svetlobe in zato presega meje enega vesolja, ene realnosti. E=mc2 je enacba znotraj vesolja, ki je približek, kot so Newtonove enačbe približek na Zemlje. Informacija preseže celo vesolje...

..zadnji znanstveni poizkusi pa dokazujejo da so stvari, ki potujejo hitreje od hitrosti svetlobe. In to je informacija, ki lahko preseže omejitev ene realnosti. S tem dobi zadeva Smisel. Torej nastajajo dimenzije, ki jih znanost se ne pojasni, a to ne pomeni da jih ni.

3 dimenzije prostora + dimenzija časa + dimenzija različnih realnosti + dimenzija naključja + dimenzija smisla = 7

Za vsakim načrtom stoji naključje in za vsemi naključlji stoji načrt. Vsak načrt pa ima svoj Smisel. A ni zanimivo, da ta smisel večina veš čas išče, pa se ne prestavi dosti dlje od omejenega nabora dimenzij. Ostajanje v svojih dimenzijah, najsi je to v ekstremno enem razumu (npr. Racii), tako ne more pojasniti dimenzije izven te škatle. Zato je ljudem z ekstremno poudarjenim enim razumom težko odpret tak pogled.

A tudi tu iščejo smisel. In ko ga iščeš z mikroskopom, bos težko videl sliko teleskopa, kaj šele sliko instrumenta za opazovanje, ki ga niti se ne poznamo.

Ljudje, ki se smislu priblizajo, ponavadi govorijo o Ljubezni. A ni ravno ljubezen sprejemanje informacij različnih dimenzij, ki pa jih ljudje poskušamo absorbirat z različnimi procesorji. In kako boš razumel ljubezen. Verjetno zelo težko samo z enim hladnim Racijevskim procesorjem. ;)

Zato pravijo, da se nekaterih stvari ne da razložit. Ker procesor, intelekt, kanal in vse ostalo ni primerno.

"No problem can be solved from the same level of consciousness that created it." - Albert Einstein

Moderatorji

Nataša Purkat , univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture
Nataša P
mag. Gordana Rodinger , prof. slov. j. in zgodovine
Gordana Rodinger