Knjižni molji in pravopis

Odgovarjajo: Nataša Purkat, univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture • mag. Gordana Rodinger, prof. slov. j. in zgodovine

Eros:Psi

Default avatar
Zanima me, če se je že kdo lotil branja te famozno reklamirane knjige? Sama sem si jo izposodila v knjižnici, ker me reklamiranje nekako ni prepričalo. In po brebranih 75 strani od 777, sem obupala. Ne vem, ali jo bom morda še enkrat vzela v roke ali ne, toda do zdaj je knjiga zame osebno poskus neke visoke duhovne literature, toda brez repa in glave. Nikakor ne morem razbrati, zakaj naj bi se v zgodbi, polni skakanja iz ene na drugo stran, pravzaprav sploh šlo. Kakšni napotki se skrivajo?
lepo prosim, če ima kdo kakšno drugo mnenje, naj me prepriča, da preberem še kakšnih sto strani in morda vem, zakaj gre!!!
Default avatar
mogoče bi morala prebrat še dve stani (do 77) : )). sem pa slišala in brala o tem in je ne mislim brat, ker duhovne ipd. literature ne berem.
Default avatar
Hvala obema. Šla sem brati tudi ta blog, a vendar, iskrene ocene o knjigah, ki so ti dejansko všeč so drugačne od suhoparnosti poročila o knjigi, bi naj bi povedala...
Sem se potrudila in medtem poskušala prebrati še dva poglavja, v enem je glavni junak v zaporu - žal sploh ne vem, kaj je hotel povedati, v drugem je v neki knjižnici - no tukaj mi branje ni in ni šlo več. Knjiga, če je iskrena, me ponavadi pritegne. Tukaj pa žal... razpravljanje o treh nadzavestih, ki nas vodijo oziroma njihovo mešanje v dvanajst značajev, ponavljanje besede ljubezen v izgubljenem smislu...
Avtorju vse čestitke ali za iskreno pisanje ali pa za zelo učinkovit marketing, ki vedno vžge, ko in če so stvari skrivnostne, ko je pisec skrivnost, ko je še celo obljubljena nagrada 12.000 € z razlogi, ki jih ravno tako ne razumem..seveda pa moraš, da sploh lahko sodeluješ v tej igri za denar, knjigo tudi kupiti, kar mi je v duhovnem smislu, ki ga 'načenja' avtor popolno ignoriranje samega sebe.
Dobra knjiga je še vedno stvar vsakega posameznika, zato grem zdajle po kakšno knjigo, ki mi bo všeč zaradi knjige same in ne zaradi razpavljanja o njej.
Default avatar
glede na to, da je celoten paket (vrečka, knjiga..) v tako lepi, črno beli izdaji, bi jo jaz samo za na omaro postavit imela.......sem na brzino uč nanjo vrgla, pa vem, da to ni zame....sicer dober prijem s temi sedmicami, to je pa tudi vse...............
Default avatar
zdravo,

jaz sem se je lotil brati čez praznike. Meni je pa ql. ravno zaradi malih detajličev, ki jih opaziš in ko se prepletajo svetovi.

je pa finta, da je v knjigi vse pomešano ampak na koncu se nekako vse izide imam občutek, sedaj sem na 650 strani.

pisec pa potegne v knjigo najrazličnejše časovne in okoliške situacije. Skoraj v vsaki se dotakne nečega pogosto zastavljenega vprašanja med dialogom vpletenih ljudii in potem se v vsakem poglavju pojavi še monolog glavnega igralca Erosa, ki vedno povdarja eno in isto stvar na najrazličnejše načine.

jaz bi jo dal prebrat ljudem, ki se še niso našli, sajni škodoželjna. Je neka "moderna" verska knjiga, v kateri se pisec posredno dotakne na svoj način najrazličnejših verstev... ki jih na zelo zelo preprost način poskuša razložit.

Meni je še kar OK.


LP
Default avatar
Meni je knjiga zelo uredu!
mi je kar žal, da je tko kratka :)
Default avatar
ne se sekirat, če ti Alamut ne sede. Če si jo zelo želiš prebrati, se je loti, čeprav te na začetku odbija. Ko jo boš prebrala se ti bo zdelo, da si bila sama tam. Če te pa odbija, pa jo odloži za pozneje ali nikoli. Pač ni vse za vse- zato se še ne bo svet podrl...
Default avatar
Pozdravljeni, jaz sem jo prebrala od začetka do konca. Da je knjiga mojstrovina se ti posveti šele na predzadnji strani, da je genialna šele, ko prebereš razlage na spletni strani! Škoda le, da so dostopne samo tistim, ki kupijo svojo knjigo, kar je nekoliko diskriminatorno do vseh, ki jo vzamejo v knjižnici.
Jaz je sploh ne vidim kot duhovno knjigo, ja se tako zdi, ker govori o ljubezni in je po zunanjosti (meni) impozantnejša od biblije. Res je vse napisano s prispodobami in na začetku ti ni prav vse jasno, se pa stvari v drugi polovici povsem razjasnijo in na koncu lahko po mojem vsak sestavi in odnese veliko dobrega. Jaz vidim težavo samo pri tistih bralcih, ki niso pripravljeni brati nič izvirno novega in drugačnega, ali pa so v razmišljanju bolj ozki.
Od vsega kar sem prebrala slovenskih avtorjev bi lahko samo za to knjigo rekla, da bo res svetovni hit, če jo bo avtor seveda prevedel. Škoda bi bilo, če je ne bi!
Se pa ne čudim, da gre knjiga tolikim v nos, slovenci smo pač narod zavistnežev. Baje pa so blogi najbolj priljubljena oblika sproščanja zavisti.
Default avatar
Po mojem pa ne gre za zavist, ampak gre večini v nos zato, ker smo siti kvazi-duhovnežev,ki so vsi prišli do neverjetno globokih spoznanj, do katerih ni prišel v celi zgodovini še nihče prej. Pa celestinska prerokba, pa Coelho, pa tista kajježe iz Sibirije, pa skrivnost, pa.....

Knjige nisem prebrala, zato je ne morem komentirati, jo pa nameravam ob priliki vsaj pogledati, če bom prišla na vrsto v knjižnici. Priznam pa, da sem na osnovi zgornjega skeptična. Kakšen učitelj spoznanj pa je to, ki svoja spoznanja prodaja samo za drag denar. Se vam ne zdi, da bi revni, obupani, osamljeni bolj potrebovali tako knjigo in taka spoznanja, ki bi jim lahko pomagala premagovati vsakdan? Jezus svojih naukov in pomoči ni računal po 77,00 evrov.
Default avatar
Knjigo prelistal pri znanki, ki je vedela, kdo jo je napisal. Mislim, da avtorstvo ni več skrivnost. Sama podoba me ni ganila. Srebrna obroba mi je mrzka. Všeč so mi tople barve. Kar sem prebral, je berljivo. Piše, da je ozadje vseh načrtov naključje. S tem se nikakor ne strinjam. Prepričan sem, da gre za spretno marketinško dejanje, nikakor pa ne za uvid od zgoraj.
Default avatar
Seveda čestitke avtorju. V delo je vložil ogromno časa, denarja, domišljije, idej, malo manj pa - najbrž - iskrenosti.
Default avatar
Ta knjiga ni niti duhovna niti kvazi-duhovna! Od kod se je pa to vzelo za to knjigo? Knjiga je zabavna in poučna zgodba o junaku, ki potuja skozi psihe ljudi. V njej je ogromno življenjskih primerov v kakršnih smo se znašli vsi, avtorjevo razmišljanje je zelo trezno in modro. Mene je zelo navdušila, jo priporočam vsem, ki bi si radi ustvarili čvrsto zvezo brez prepirov in varanja. Knjiga odpira veliko področij, ne samo ljubezni, zanimivo je tudi razmišljanje o družbi. Sploh pa je knjiga pravo pihanje na dušo Slovencem, saj med vrsticami izveš, da smo izbran narod:-) in samozavesti nam res primanjkuje! Nekje sem prebrala, da so vse zgodbe in ljudje v knjigi resnični, če je tako, avtorju vsekakor ne moremo očitati neiskrenosti. Glede cene pa jaz ne bi filozofirala ali je previsoka, če je, jih pač ne bo prodal, če pa je prenizka, bo moral narediti ponatis.
Default avatar
HEJ LJUDJE! Preveč se ubadate s tem piscem! ... njegovimi skritimi nameni, ali je imel uvid od zgoraj, od spodaj ali od kod drugod, ali je prišel do globokih spoznanj ali ni ... vsakdo, ki tako sodi, v resnici sodi samo po svoji ozkoglednosti!
MOJE PRIPOROČILO: tisti, ki radi odkrivate, si jo sposodite v knjižnici, pa če vam ne bo všeč, jo lahko še isti dan vrnete! Tisti, ki vam je pa že vse na svetu jasno, pa ne vem kaj delate na tem forumu? Boli vas k. za vse ostalo in vse druge!
Default avatar
Prespala knjigo.
Meni fantastična. Enostavna in zapletena, dolgovezna in jedrnata, resnična in pravljična, ..., ko jo pa začneš v drugo brati, ti gre pa kar na smeh :)

Nisem brala komentarjev o njej, niti nisem zasledila reklam o njej, tako da šele potem, ko sem jo začela brati, sem iz firbca brskala po netu in raje odnehala, da si ne bi pokvarila svojega mnenja. Zdaj pa oddam svoj glas:

Nakup: DA
Cena: visoka, a 7 eur bi bila prenizka ...
Default avatar
Problem je v tem, da se je avtor držal teh sedmic tudi pri ceni. Se bojim, da je tukaj naredil napako. Absolutno pretirano ne glede na vsebino.
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345
Default avatar
Cena je simbolična, vsebina neprecenljiva, piše eros;-)
Default avatar
Gre za to, da so skozi različne zgodbe predstavljeni vsi profili karakterjev - tako kot so bili včasih štirje (sangvinik, kolerik, stoik...), jih je sedaj več, in vsakdo se lahko najde. če je le dovolj samokritičen.
Jaz sem se recimo našel v liku, ki ga ne bi maral imeti za prijatelja. Sedaj mi je mnogo lažje.

Vinci
Default avatar
knjige še nisem prebral, me pa na spletni strani moti marsikaj. Najbolj prav tistih sedem dokazov. Matematični? Lepo vas prosim. Živcira me to, da je, vsaj na spletni strani, zadeva predstavljena bolj kot ne ena šank filozofija. Poleg tega, knjiga sama govori o tem, da je resnica subjektivna; ampak kako in zakaj nam potem ENA knjiga razkriva VSE skrivnosti življenja?

verjamem, da je Eros pravi avtor in da je tisto s sanjami samo marketing. Vendar verjamem tudi, da Eros ob vsej knjigi ni mislil toliko na zaslužek, saj je (vsaj za zdaj) denar predvsem vlagal.
Pa samo še en dodatek zgornjemu; sangvinik, kolerik, flegmatik in melanholik so bili. Poudarek je na tem, da so bili, ker je ta teorija znanstveno zastarela, razen če Eros tudi tu ni odkril tople vode.
Default avatar
Kaj pravite tisti, ki ste že prebrali knjigo, jo razumeli/dojeli in šli potem brat tele komentarje na knjigo? Komično :)
Verjetno knjiga ni za vsakega, tudi ne vem zakaj bi bila. Jaz sem si jo sposodila, prebrala in si potem kupila svoj izvod. Name je naredila res močan vtis in zdaj jo berem že drugič in odkrivam nove in nove stvari.
Res zanimivo, da so vedno najbolj pametni tisti, ki sploh niso prebrali...

Moderatorji

Nataša Purkat , univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture
Nataša P
mag. Gordana Rodinger , prof. slov. j. in zgodovine
Gordana Rodinger